Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. σβήνουν και ξαναγράφουν την κατ΄ αρχήν συμφωνία για παροχή ενός οικονομικού πακέτου προς τη χώρα μας 10,3 δισ., υπό μορφή μηνιαίων δόσεων μέχρι τον Νοέμβριο, χωρίς νέα προαπαιτούμενα.

Τα αγκάθια για να κλείσει η αξιολόγηση:

– Τα «κόκκινα» δάνεια

 

– Διορθώσεις στο ασφαλιστικό

Δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από την απόδοση του νομοσχεδίου και στο τραπέζι έχει μπει το ΕΚΑΣ

– Ενστάσεις για την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαίτερα του Ελληνικού

– Ζητούν τη νομική προστασία των μελών της διοίκησης του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Το δεύτερο καυτό θέμα, το χρέος, βρίσκεται «σε αχαρτογράφητα νερά», με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους να έχουν στυλώσει τα πόδια τους στις πάγιες θέσεις τους και το βράδυ αναμένεται… αξημέρωτο.

Απαιτείται, πέρα από τεχνική, και πολιτική σύμπνοια, όπως επισήμανε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θεωρεί βασικό στόχο να τα βρουν με το ΔΝΤ και παραδέχεται την ανάλυση του χρέους που το παρουσιάζει πολύ υψηλό για τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ προειδοποιεί πως το ελληνικό χρέος θα χρειάζεται το 30% του ΑΕΠ το 2040, και το 60% το 2060. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, με βάση διεθνείς οίκους ένα χρέος είναι βιώσιμο όταν το κόστος εξυπηρέτησής του δεν ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ μιας χώρας. Δηλαδή η ετήσια δαπάνη για την Ελλάδα φτάνει με το καλύτερο σενάριο τα 36 δισ. και με το χειρότερο τα 110 δισ., ένα πραγματικά ιλιγγιώδες ποσό.