Οι ειδικευμένοι εισαγγελείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εντείνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση σοβαρών διασυνοριακών και διηπειρωτικών περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης συνδέσμου, την οποία φιλοξένησε η Eurojust, οι αξιωματούχοι επινόησαν μια διαδικασία για τον καθορισμό προτεραιοτήτων στον τομέα του περιβαλλοντικού εγκλήματος για επιχειρησιακή δράση, ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το έγκλημα και ανάπτυξη εργαλείων και μηχανισμών συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών.

Οι τύποι περιβαλλοντικού εγκλήματος που εξετάζονται περιλαμβάνουν:

. Θαλάσσια και θαλάσσια ρύπανση, όπως μεγάλες πετρελαιοκηλίδες, απόρριψη πλαστικών και αποβλήτων στη θάλασσα και περιβαλλοντικές ζημίες που προκαλούνται από ρύπανση από πλοία

. Εγκλήματα κατά των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής ρύπανσης από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ

. Εγκλήματα εις βάρος άγριων ειδών, όπως η παράνομη εμπορία προστατευόμενων ειδών

. Παράνομο εμπόριο ξυλείας

. Ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παράνομης χρήσης αερίων που παράγουν CO2, όπως οι χλωροφθοράνθρακες και οι υδροχλωροφθοράνθρακες

. Ρύπανση ελεγχόμενων υδάτων και μόλυνση του εδάφους

Η σύνοδος έδωσε συνέχεια στη δέσμευση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ που συνήλθαν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους να εντείνουν τη συνεργασία κατά του περιβαλλοντικού εγκλήματος, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνεδρίαση συνδέσμου της Eurojust συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών (DoJ), των Γενικών Διευθύνσεων Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εισαγγελέων Περιβάλλοντος (ENPE), της Eurojust και της Ευρωπόλ. Η Eurojust έχει τακτικές επαφές με την ENPE. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις δέκα χώρες εκτός ΕΕ που διαθέτει εισαγγελέα-σύνδεσμο στην Eurojust.

Αυτές οι καθιερωμένες επαφές και σύνδεσμοι θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη διευκόλυνση της στρατηγικής και επιχειρησιακής συνεργασίας για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μεταξύ των υπαλλήλων αυτών.

Η Eurojust και η ENPE θα παρέχουν οργανωτική, επιχειρησιακή και υλικοτεχνική υποστήριξη στη συνεργασία αυτή.

Πηγή: ΕΕ