Ένα οκταώροφο κτίριο με σημείο αναφοράς ένα θυρωρείο. Τρεις διαφορετικές εκφάνσεις μιας ηρωίδας που αναζητά τη θέση της μέσα σε αυτό. Ένα κτίριο που αντιπροσωπεύει το γρανάζι του συστήματος; Κάθε όροφος αποτελεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο κοινωνικής συμπεριφοράς. Σε κάθε όροφο υφίσταται ένας στροβιλισμός μεταξύ της πραγματικότητας του κτιρίου και της ίδιας της ηρωίδας. Μακρόκοσμος είναι ένα έργο για τα σύνολα των μικρόκοσμών μας και για τη σχέση μας με τα πρότυπα που μας επιβάλλονται.

Μια νέα συγγραφέας η Αλεξάνδρα Τσόμπου γράφει το πρώτο της έργο και η Περσεφόνη Παντοπούλου αναλαμβάνει την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά. Και η σύμπραξη καλλιτεχνών η Tsopan Theatre Company ανέλαβε το ανέβασμα του έργου. Το enetpress συνάντησε τη σκηνοθέτιδα Περσεφόνη Παντοπούλου και είχε μια συνομιλία μαζί της

Πως αποφασίσατε να ανεβάσετε το έργο MACROKOSMOS της Αλεξάνδρας Τσόμπου και ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν το διαβάσατε;

Όταν πήρα στα χέρια μου το συγκεκριμένο κείμενο από την πρώτη λέξη που διάβασα δεν σταμάτησε το μυαλό μου να σχηματίζει εικόνες. Το πρώτο πράγμα που μου θύμισε είναι το έργο περιγραφή εικόνας του Heiner Muller. Και τότε είπα ότι αυτές η τόσο έντονες εικόνες θέλω να αποτυπωθούν και πάνω στην σκηνή. Έτσι και έγινε κάποια πράγματα πιστεύω ότι απλά είναι για να γίνουν.

 Ποια είναι τα θέματα που θίγονται και τι θέλετε να περάσετε στο κοινό;

Το ερώτημα όλου του έργου για μένα είναι ένα που βέβαια έχει και άπειρες διακλαδώσεις και είναι τόσο ανοιχτό. Αν η απορρύθμιση των αισθήσεών μας είναι φυσική συνέπεια ή έγκειται στην προσπάθεια προσαρμογής μας στο να υπάρξουμε σε ένα σύνολο, στην κοινωνία και εν κατακλείδι σε έναν μικρόκοσμο.

Παραθέτω δύο ερωτήματα που τίθεται στο δελτίο Τύπου της παράστασης: Πόσο διαρκεί η ανοχή μας στη διαφθορά και στην αδιαφορία; Που αποτυπώνονται τα ιδανικά μας και που ακριβώς τοποθετούνται οι ηθικοί μας φραγμοί; Το έργο πιστεύετε ότι καταφέρνει να δώσει ερέθισμα στον θεατή και να θέσει το ερώτημα που αναγράφεται στο δελτίο Τύπου;

Σύμφωνα με το πρώτο σκέλος της ερώτησης το έργο/κείμενο συνειδητά δεν δίνει κάποια απάντηση. Παρατίθενται  όμως έντονες εικόνες που μόνο όταν τις βιώσεις ως θεατής μπορεί ίσως και να απαντηθεί το ερώτημα ή και όχι.

Τώρα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης η ηρωίδα η Τζάκι έχει ιδανικά ναι και έχει και φραγμούς. Αυτό θεωρώ ότι γίνεται κατανοητό από τους θεατές. Παρ’ όλες τις καταστάσεις που βιώνει και όσο κι αν μεταλλάσσεται σε αυτό που την καλούν εξωτερικοί παράγοντες να μεταλλαχθεί, πάντα υπάρχει ένας φραγμός. Κάνει πάντα σε κάθε όροφο ένα βήμα πίσω.

Ο MACROKOSMOS είναι η πρώτη σας σκηνοθετική δουλειά, ενώ μέχρι τώρα έχετε σταδιοδρομήσει μόνο ως ηθοποιός, ποιες ήταν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

Ούσα λοιπόν ηθοποιός για μένα ήταν πρόκληση να βρεθώ και από την άλλη μεριά, αυτή του σκηνοθέτη. Δεν θα πω ότι με δυσκόλεψε κάτι, θα πω όμως ότι χρειάστηκε να επιστρατεύσω άλλες λειτουργίες ώστε να καταφέρω να μεταφράσω με λέξεις και να μεταφέρω τις εικόνες που υπήρχαν στο μυαλό μου με σαφήνεια ώστε να μπορέσω να γίνω κατανοητή πρώτα  στους ηθοποιούς και κατ επέκταση στον ίδιο μου τον εαυτό. Εκπληκτική εμπειρία.

Φέτος τον χειμώνα παίχτηκαν πολλές παραστάσεις και το κοινό φαίνεται να ανταποκρίθηκε αφού βλέπαμε σχεδόν πάντα γεμάτες αίθουσες. Ο κόσμος έχει αρχίσει να στρέφεται στο θέατρο και μάλιστα φαίνεται να επιλέγει τις πιο μικρές σκηνές Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Πάντα πίστευα ότι αυτός που είναι να δει θέατρο, θα πάει ανεξαρτήτως καιρού και καταστάσεων. Όσο για το ότι επιτέλους έχουν ανοίξει και τα μικρά θέατρα, με νέα πρόσωπα και φρέσκιες ιδέες μόνο χαρά και αισιοδοξία με κάνει να νιώθω όλο αυτό.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας, θα δούμε την παράσταση το καλοκαίρι εκτός Αθήνας;

Τα επόμενα σχέδια είναι πολλά… Σίγουρα ο Macrokosmos επιθυμώ να ξανά παιχτεί μέσα στον επόμενο χειμώνα στην Αθήνα. Και στόχος είναι να ταξιδέψει στην γενέτειρα μου την Θεσσαλονίκη και στο εξωτερικό.

Συντελεστές
Σύλληψη Κειμένου: Αλεξάνδρα Τσόμπου
Δραματουργία: Μαρία Σικιτάνο
Σκηνοθεσία: Περσεφόνη Παντοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: SIGMATAF
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: SIGMATAF, Νικόλας Γιακουμής
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Tsopan Theatre Company
Σχεδιασμός Φωτισμών: Δημήτρης Σαβουιδάκης, Λία Μιχάλη
Επιμέλεια Κίνησης: Γρηγορία Μεθενίτη
Φωτογραφίες – Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Graphic Design: Εύη Τσόμπου
Προβολή – Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Tsopan Theatre Company

Ερμηνεία
Δήμητρα Κολοκυθά, Λίνα Κομνηνού, Μπέτυ Σαράντη

Πληροφορίες Παράστασης

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων
Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12€
Μειωμένο (φοιτητών – ανέργων): 8€

Διάρκεια Παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Προπώληση Εισιτηρίων:
Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/macrokosmos/

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
(Σταθμός μετρό: Κεραμεικός)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3455020 & 695126982 | Facebook | www.104.gr