Της Άννας Ανδρέου

Τα κάτω πάνω έφεραν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ και ξαφνικά η λίρα ανέκαμψε έναντι του δολαρίου και του ευρώ εκπλήσσοντας του πάντες. Το δολάριο και το Ευρώ άρχισαν να υποχωρούν αμέσως μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την οικονομία και μέχρι τις 22.40 είχαν υποτιμηθεί περισσότερο από 30%, με το δολάριο από 18 τουρκικές λίρες που ήταν κατά τη διάρκεια της ημέρας να φτάνει στις 13 τουρκικές λίρες και το ευρώ από 20 τουρκικές λίρες να φτάνει στις 14.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου ανακοίνωσε στο πλαίσιο του ‘νέου μοντέλου οικονομίας’ του ότι

θα χρησιμοποιηθούν νέα εργαλεία για την εξάλειψη των ανησυχιών σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των πολιτών που έχουν καταθέσεις τουρκικές λίρες στην τράπεζα. “Εάν τα περιουσιακά στοιχεία σε τουρκικές λίρες των ανθρώπων μας στην τράπεζα είναι υψηλότερα από την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, θα κερδίσουν αυτήν την απόδοση. Εάν η απόδοση της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι υψηλότερη από τα κέρδη των καταθέσεων, η διαφορά θα καταβληθεί απευθείας στους πολίτες μας. Από εδώ και στο εξής, κανένας από τους πολίτες μας δεν θα χρειάζεται να αλλάξει τις καταθέσεις του από τουρκικές λίρες σε ξένο νόμισμα μόνο και μόνο επειδή η ισοτιμία θα είναι υψηλότερη”, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

1 δις δολάρια μέχρι τις 22.40

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας (TBB) και Γενικός Διευθυντής της Ziraat Bank, Αλμπαρσλάν Τσακάρ δήλωσε στο Χαμπέρτουρκ ότι όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες μπορούν να συμπεριληφθούν στο σύστημα ‘Κατάθεση σε Μετατρέψιμη Συναλλαγματική Κατάθεση’ που ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν ανταλλάξει 1 δις δολάρια μόνο μέσω mobile banking από το διαδίκτυο. “Το δολάριο έχει ξεπαγώσει. Νομίζω ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη περισσότερο αύριο (σήμερα)”, ανέφερε.

Ο Τσακάρ εξήγησε πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα: “Όταν έρχεστε στο υποκατάστημά μας το πρωί, έχετε 100 χιλιάδες δολάρια. Θα σας δώσουμε μια ορισμένη περίοδο. Το πότε θα λήξει θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Όταν αυτή η περίοδος φτάσει στο τέλος, θα αξιολογήσουμε τα χρήματα με τη συναλλαγματική ισοτιμία εκείνης της ημέρας και με το υπόλοιπο των τόκων σας στο τέλος της λήξης. Θα λάβετε τα χρήματά σας με την ισοτιμία της ημερομηνίας λήξης αυτού του προϊόντος, με την τρέχουσα ισοτιμία ή την ισοτιμία εκείνη τη στιγμή, όποιο είναι υψηλότερο”, ανέφερε. Πρόσθεσε ακόμη ότι “το κόστος εδώ δεν καλύπτεται από τις δημόσιες τράπεζες αλλά θα καλυφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών”.

“Σιωπηρή αύξηση επιτοκίων”

Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και βουλευτής του Καλού Κόμματος, Ντουρμούς Γιλμάζ, αξιολόγησε τη ραγδαία πτώση του δολαρίου λέγοντας ότι “ο στόχος ήταν να μειωθεί η αξία της λίρας, αλλά στο σημείο που έφτασαν, είδαν ότι αυτό ήταν ένα αδιέξοδο. Μπήκε ένα καρφί στο φέρετρο του Τουρκικού Οικονομικού Μοντέλου”

Ο Ντουρμούζ Γιλμάζ είπε ότι “έχουμε αφήσει στην άκρη τη συζήτηση ισοτιμία-επιτόκιο, τώρα θα μιλήσουμε για την πραγματική οικονομία, θα μιλήσουμε για την παραγωγή. Στόχος τους ήταν να αυξήσους τις εξαγωγές μέσω της χωρίς αξίας τουρκικής λίρας. Μείωσαν επίτηδες την αξία της τουρκικής λίρας. Στόχος ήταν η υποτίμηση της λίρας, αλλά είδαν ότι βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Τώρα επέστρεψαν χωρίς να πουν ότι γυρίσαμε, επέστρεψαν στις ορθόδοξες πολιτικές. Αυτό είναι. Άφησαν τον κεντρικό δρόμο και πήραν παράδρομο, αλλά ο δρόμος που μπήκαν είναι αδιέξοδος. Πρόκειται για αύξηση των επιτοκίων. Είναι μια στροφή από τις κλασικές πολιτικές του AKΡ. Αλλά αυτή είναι μια πολιτική που φέρνει μαζί της ορισμένα προβλήματα. Έγινε μια σιωπηρή αύξηση επιτοκίων”

Ο Ντουρμούζ Γιλμάζ είπε ακόμη: “Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Αυτή είναι μια ευκαιρία αγοράς. Δεν είναι τίποτα άλλο. Νομίζω ότι αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε”.