Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Η Ελλάδα δικαιούται και πρέπει να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει έναντι των άλλων 26 χωρών μελών της ΕΕ, αυτό του ανοίγματος τού ευρωπαϊκού δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, στην πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη, Και να δώσει συνέχεια, σε στενή συνεργασία, πάντα με την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Προς την κατεύθυνση αυτή, μια δεύτερη, διαφορετικής μορφής, συνάντηση κορυφής, στο ίδιο μέρος, θα συγκεντρώσει ηγετικές πρωπικότητες της ευρωπααικής και παγκόσμιας οικονομικής, τραπεζικής και επιχειρηματικής κοινότητας, οι οποίοι εμδιαφέρονται να μετέχουν στην αναμενομενη αναπτυξιακή έξαρση των Δυτικών Βαλκανίων στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Ανάπτυξη, που κατά μεγάλο μέρος συγχρηματοδοτεί η ΕΕ, άρα και η Ελλάδα στο βαθμό που της αναλογεί και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

Τίτλος της δεύτερης αυτής συνάντησης κορυφής θα είναι: Ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΅ΕΕ και τον κόσμο μετά τη Θεσσαλονίκη. Ερχεται, έτσι η Ελλάδα, μετά το άνοιγμα του δρόμου των Βαλκανικών χωρών πρός την ΕΕ και παρακολουθώντας την πορεία τους προς αυτήν, να ανοίγει και τον δρόμο τους προς τον κόσμο

Στην πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων,τον Ιούνιοο του 2003,οταν η Ελλάδα είχε την προεδρία του Συβουλίου τηςΕΕ, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων χαρακτηρίστηκαν ως χώρες εν δυνάμει για ένταξη στην ΕΕ. Τα σχετικά κείμενα, συντάχθηκαν ατο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών , αποτελούν μέρος της ενωσιακής νομοθεσίας, και σε αυτά στο λεγόμενο το Θεματολόγιο της Θεσσαλονικης γίνεται αναφορά σχετικά με εξελίξεις που αφορούν τη διεύρυνση της ΕΕ προς την περιοχη.

Η νέα συνάντηση κορυφής προτείνεται μα καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός, και να συνοδεύεται με έκθεση, στα περίττερα της οποίας, χώρες από την ΕΕ και εκτός αυτής,θα παρουσιάζουν υπηρεσίες και προιόντα που διαθέτουν για συμμετοχή σε έργα που θα υλοποιούνται στα Δυτικά Βαλκάνια, και για όσα ενδιαφέρονται. (Ενεργειακά, ψηφιακά, υποδομών μεταφορών, και άλλα.

Αυτή η ελληνική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την ΕΕ και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα αναδείξει πολυ ολόκληρη την περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, με αναμενόμενες πολύ θετικές επιπτώσεις. για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Θα αποτελεί, δε, συνέχεια της Θεσσαλονίκης του 2003.