1950-1967 ΕΠΟΧΗ ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Η Αριστερά βγήκε από τον εμφύλιο, ηττημένη, προδομένη, με τον Βελουχιώτη να αυτοκτονεί, τον Ζαχαριάδη στα Σοβιετικά Γκούλαγκ, με Μπούλκες, παιδομαζώματα, με την περίφημη 4η Ολομέλεια,με τη μισή ηγεσία προδότες και την υπόλοιπη να εξασφαλίζει στη συμφωνία της Βάρκιζας, την αμνηστία της αλλά όχι των αγωνιστών, οι οποίοι διώχθηκαν  ανηλεώς από τους νικητές.

Στις εκλογές εμφανίστηκε με τη μορφή της ΕΔΑ. Αρχηγός ήταν ο Πασαλίδης (έχοντας την έγκριση ηγεσίας και Μόσχας) ενώ ο Ηλιού ήταν ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις π.χ. της ΕΡΕ φώναζαν: Καραμανλής, Καραμανλής, της ΕΚ φώναζαν: Παπανδρέου, Παπανδρέου ενώ στης ΕΔΑ: Πασαλίδης –  Ηλιού, Πασαλίδης – Ηλιού, αναγνωρίζοντας τον πραγματικό ηγέτη της Αριστεράς και εκπρόσωπο των νέων ιδεών και προσεγγίσεων.

Ο Ηλίας Ηλιού, κατάφερε με την ήπια γλώσσα και την πραότητά του, με την προσηνή προσέγγιση των θεμάτων και των ανθρώπων, με την επιμονή στην ειρήνη και στη νομιμότητα, να αλλάξει την εικόνα για το ρόλο της αριστεράς και να την επιβάλλει σαν μια ήπια, ειρηνική και προοδευτική δύναμη στο πλευρό των εργαζομένων και της πατρίδας. Σε αυτό είχε σημαντική συνεισφορά και το κίνημα ειρήνης του Γρ. Λαμπράκη, που συνέπραξε με την ΕΔΑ διεύρυνε τη βάση της και εδραίωσε την εικόνα της ειρηνικής δύναμης.

Έτσι φτάσαμε στις εκλογές του 1958, η ΕΔΑ να αναδειχθεί με το 25%, αξιωματική αντιπολίτευση, να ανατριχιάσει ΟΛΟΣ ο κόσμος από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και ανάγκασε το καθεστώς να δείξει την πραγματική του φύση με τις περίφημες ’’εκλογές της βίας και νοθείας’’ του 1961, όπου όμως η ΕΔΑ διατήρησε το 15%, ένα τρομερό ποσοστό ακόμα και για σήμερα.

Ο Ηλίας Ηλιού ήταν μορφωμένος, δικηγόρος, διανοούμενος, έχει γράψει πολλά βιβλία και στο τέλος ασχολήθηκε, ναι – ναι, με μεταφράσεις Αρχαίων Κειμένων (!!) (βλ. 2)

Ήταν άξιος ηγέτης αυτής της ιστορικής περιόδου. (βλ. 3)

1973-1985 ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΑΟΣ

Την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η επίσημη αριστερά ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ αλλά απεναντίας την κατήγγειλε σαν έργο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΩΝ γιατί οι ηγεσίες ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτ. είχαν συμβιβαστεί με το ‘’πείραμα’’ Μαρκεζίνη. Δες και την περίφημη Πανσπουδαστική Νο 8, που όλοι προσπαθούν να μην θυμούνται. Αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ, τα λέει μέχρι και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος, ο καημένος, πάλεψε 50 χρόνια να βρει το κουράγιο να καταγγείλει την κομματική ηγεσία (βλ. 4).

Έτσι τους βγήκε μουδιασμένους η μεταπολίτευση, δεν κατάφεραν να βρουν κοινό βηματισμό και κατέβηκαν διασπασμένοι μέχρι το πείραμα της ΕΑ (1985-1989), αλλά πρωτίστως δεν κατάφεραν να αρθρώσουν αξιοπρεπή αριστερό, προοδευτικό λόγο, προφανώς επηρεασμένοι από την στάση τους στο Πολυτεχνείο το 1973, με αποτέλεσμα άθλια εκλογικά αποτελέσματα (από 0% έως 5%).

Έπρεπε να εμφανιστεί ένας τελείως αμέτοχος και άσχετος με όλα αυτά για να γίνει πιστευτός. Έτσι μετά τους Κύρκο, Δαμανάκη, Κωνσταντόπουλο, Μπανιάς, Αλαβάνο, εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας.

 

1985-2023 ΕΠΟΧΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ – ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Σε αντίθεση με τους διανοούμενους της αριστεράς  – μαρξιστικής και μη – με την περίεργη γλώσσα και τις ακαταλαβίστικεςπροτάσεις, ο Αλ. Τσίπρας, με την ‘’αμορφωσιά’’ του, την απλή και κατανοητή γλώσσα του, τον άμεσο τρόπο του, τις ‘’γκάφες’’ του, κατάφερε να διαχειριστεί την χρεοκοπία των μεγάλων ‘’προοδευτικών’’ αφηγήσεων, σε Ανατολή και Δύση, το απόλυτο ξεγύμνωμα των ιδεολογιών, αριστερών και φιλελεύθερων, την ολοφάνερη ανικανότητα των συστημάτων να διαχειριστούν την οποιαδήποτε κρίση, την μετακίνηση πληθυσμών, εργαζομένων και μη, το διαδίκτυο και την αθρόα διακίνηση αντιλήψεων για ‘’πάσα γνώσην και μαλακίαν’’ και να αρθρώσει ένα λόγο –  ας τον πούμε αριστερό ή προοδευτικό – ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, την κυριαρχία των πολυεθνικών εταιριών και  εκμεταλλευόμενος την ανικανότητα, της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της κοινωνίας και της πατρίδας, ακόμα και στοιχειωδώς, να δημιουργήσει την αίσθηση ότι μπορεί να μας οδηγήσει …κάπου.

Έτσι κέρδισε τις εκλογές το 2015 και έκανε την ΠΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Αυτό δεν αναιρείτε ότι κι αν κάνουμε.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν ήταν ο αρχηγός, ήταν ο πρώτος (;) μεταξύ ίσων, ο εκφραστής μιας ‘’μάζωξης’’ αποκλινόντων απόψεων, ο μέτριος μαέστρος, μιας κακόφωνης ορχήστρας που ποτέ δεν ήθελε και δεν προσπάθησε να ορθοφωνήσει.

Εν τέλει δεν τα κατάφερε, αφήνοντας μας την πικρία ότι δεν έκανε ούτε τα στοιχειώδη που θα μπορούσε να κάνει μια προοδευτική κυβέρνηση. Αλλά με Μπαρουφάκιδες και ουάου, δραχμές και κλειστές τράπεζες, αντιμετωπίζεται το μνημόνιο που είχε δρομολογήσει ο Σαμαράς και ο ΓΑΠ; Με το ΦΠΑ του Κατρούγκαλου να σκαρφαλώνει στο 24% και τον προκαταβλητέο φόρο στο 60%, τους μετανάστες της κας Τασίας να χάνονται τους καμένους στη θάλασσα και τους πνιγμένους στη στεριά της Δούρου, το ντου του Λαφαζάνη στο Νομισματοκοπείο και μην πούμε και για τους 180 που ψήφισαν την Βόρεια Μακεδονία των Σκοπίων και τώρα κάνουν τους τρελούς;

Όσο για την  συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μπορεί να ξένισε αλλά εν τέλει δεν έγινε και τίποτα. Είχε προηγηθεί η Συγκυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη (ναι τον ‘’αρχιμάγειρα’’ της αποστασίας του 1963) – Χαρ. Φλωράκη με κυρίαρχο κόμμα τη Ν.Δ. και ‘’τσόντα’’ το ΚΚΕ, οπότε ήταν μια επανάληψη και μάλιστα προς το καλύτερο αφού στην προκειμένη είχε το πάνω χέρι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην μας πιάνουν τώρα οι ευαισθησίες μας!!!

 

ΗΤΤΗΘΗΚΕ στις ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ;

Ας μην λέμε αστειότητες! Η Αριστερά – υπό τον Αλέξη Τσίπρα – ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ, με την έννοια, ΟΧΙ της μείωσης των ποσοστών, αλλά της ΗΤΤΑΣ και μάλιστα οδυνηρής (!) (αναλογικά βέβαια με τα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα της).

 

 

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1950-2023 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
α/α ΕΤΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΟΣΟΣΤΟ
1 2015 ΣΥΡΙΖΑ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ 35,46%
2 2019 ΣΥΡΙΖΑ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ 31,53%
3 2012 Β ΣΥΡΙΖΑ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ 26,89%
4 1958 ΕΔΑ ΗΛ. ΗΛΙΟΥ 24,42%
5 2023 Α ΣΥΡΙΖΑ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ 20,07%
6 2023 Β ΣΥΡΙΖΑ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ 17,83%
7 2012 Α ΣΥΡΙΖΑ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ 16,78%
8 1961 ΕΔΑ ΗΛ. ΗΛΙΟΥ 14,63%
9 1963 ΕΔΑ ΗΛ. ΗΛΙΟΥ 14,34%
10 1989 ΕΝ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ 13,13%

 

Δηλαδή, από τα δέκα καλύτερα αποτελέσματα που έχει φέρει η Αριστερά, από εμφανίσεώς της, τα επτά (7) τα έφερε με τον Αλέξη Τσίπρα, (και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή του ΚΚΕ), τα τρία (3) με τον Ηλία Ηλιού και μόνο το δέκατο (10) με  τον Χαρ. Φλωράκη. Αυτή είναι η σκληρή… πραγματικότητα: Τι να κάνουμε ; (βλ. 5)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Και για να μην φανώ υμνητής του Αλ. Τσίπρα. Το 2016, έγραψα το βιβλίο: ‘’ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΑ ΕΝΝΙΑΜΗΝΑ’’ – παραφράζοντας του κ@λου τα εννιάμερα – ένα πολιτικό κόμικς.

Ήταν μια κριτική εκ των έσω της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και τα φαντάσματα των Μαρξ , Ένγκελς,  Λένιν, είχα βάλει να συνομιλούν και να ασκούν κριτική στα τεκτενόμενα. Με χαρακτήρισαν αντί-ΣΥΡΙΖΑ, αντί-αριστερό, αντί-Τσιπρικό, μου έκοψαν την καλημέρα φίλοι μου. Δεν βαριέσαι. Τώρα τα γυρνάν λίγο – λίγο αλλά είναι αργά, όχι για μένα, για αυτούς. Το πουλί πέταξε.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Απλά δεν μπορούμε να μηδενίσουμε το ρόλο του Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη ιστορία της Αριστεράς και προπάντων ότι είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ μέχρι τώρα.

Αυτό πιστεύω θα φανεί στο άμεσο μέλλον με την Αριστερά να επιστρέφει στα παλιά καλά αποτελέσματα του 5-10%. Λίγη υπομονή για να το διαπιστώσουμε!

Σημειώσεις:

  1. Με τον όρο αριστερά εννοώ όλα τα εκλογικά σχήματα, οποιασδήποτε μορφής, με τα οποία κατέβηκαν στις εκλογές, τα αυτοκαθοριζόμενα αριστερά κόμματα και οργανώσεις.
  2. Χαρακτηριστικό βιβλίο είναι «Η Κρίση εξουσίας», (1966), του Ηλία Ηλιού, που παρουσίαζε όλη σχεδόν την πολιτική της ΕΔΑ. Αξίζει να διαβαστεί.
  3. Τον Ηλία Ηλιού μετά τη μεταπολίτευση, η ηγεσία της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτ.) τον αγνόησε, ούτε καν τον τίμησε και τον οδήγησε στην αφάνεια, όπως εξ’ άλλου ιστορικά συνηθίζει, φαντάζομαι κάπως έτσι θα οραματίζονται και το τέλος του Αλ. Τσίπρα.
  4. «Πριν σβήσουν τα φώτα», (2022), Μίμης Ανδρουλάκης,
  5. Θυμηθείτε ότι ΠΟΤΕ το ΚΚΕ δεν πέρασε το 10% και το ΚΚΕ εσωτ. με οποιαδήποτε μορφή το 4%. Ας θυμηθούμε και το 2,9% της κας Μ. Δαμανάκη το 1993 και το 5,12% του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου το 1996, έτσι για σύγκριση.

Για την αντιγραφή: Νίκος Μιχαλόπουλος

 

Αθήνα, 21/7/2023