Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Σαμοθράκη, που χτυπήθηκε αλύπητα από τα στοιχεία της φύσης. Οι συνεχείς νεροποντές προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε βασικές υποδομές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης  Βίτσας περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να καλέσει σε βοήθεια, με τις επικοινωνίες να έχουν διακοπεί και την αδυναμία του να επικοινωνήσει με τα χωριά στο νότιο τμήμα, καθώς το νησί «κόπηκε» στα δύο.

«Το απόγευμα της Δευτέρας, περί τις 6.30, εκδηλώθηκε καταρρακτώδης βροχή, η σύντομη διάρκεια της οποίας έδειχνε μία συνηθισμένη μπόρα» αναφέρει ο κ. Βίτσας. Ωστόσο η ψευδαίσθηση της συνήθους βροχόπτωσης κράτησε πολύ λίγο, καθώς επανερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, ενώ ταυτόχρονα έβλεπε «τα ρυάκια μέσα στη Χώρα να μετατρέπονται σε ορμητικούς χείμαρρους, προμηνύοντας ότι ζούμε κάτι ασυνήθιστο».

«Στις 10.00, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ η βροχή είχε σταματήσει, υπήρχαν ήδη ζημιές. Είχε πέσει η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, είχε αποκοπεί το νότιο τμήμα του νησιού και υπήρχε ήδη η εικόνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Φοβόμουν μη γίνει ατύχημα και προσπάθησα να ενημερώσω τους κατοίκους, με όλους τους εφικτούς τρόπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα», συνεχίζει ο κ. Βίτσας συμπληρώνοντας πως «στις 11.00 μιλάμε ήδη για μία ασυνήθιστη καταστροφή. Οι πρώτες μου επικοινωνίες ήταν με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, μέσω των οποίων είχε ήδη προγραμματιστεί η αποστολή βοήθειας για το πρωί της Τρίτης».

Posted by Christine Lanoo on Tuesday, September 26, 2017

«Στη 1.00 τα ξημερώματα χάνεται το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω σταθερού τηλεφώνου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Στη 1.30 η βροχή είναι και πάλι πάρα πολύ έντονη και τότε συνειδητοποιώ ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Μία ώρα μετά, στις 2.30 το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού με ενημερώνει ότι μιλάμε για πλήρη καταστροφή».

Στις 3.00 κατευθύνεται προς το δημαρχείο προκειμένου να έχει δυνατότητα επικοινωνίας. Στη σύντομη διαδρομή το αυτοκίνητό του κινδυνεύει να παρασυρθεί από την ορμή των νερού που έχει καλύψει το δρόμο και εκτιμώντας τον κίνδυνο, αποφασίζει να το σταθμεύσει κάπου με ασφάλεια και να επιστρέψει με τα πόδια.

«Στις 4.00, μαζί με τον ένα αντιδήμαρχο περπατάμε στα δρομάκια της Χώρας, με μεγάλη δυσκολία καθώς μας παρέσυραν τα νερά και φτάνοντας στο δημαρχείο βλέπουμε ότι έχει υποχωρήσει ο ένας τοίχος, μέρος της στέγης, ενώ από τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου βγαίνουν καταρράκτες. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα αρχίζω να ψάχνω κάποιο σταθερό τηλέφωνο για να επικοινωνήσω εκ νέου με την Πολιτική Προστασία».

«Στις 5.00 βρίσκω ένα καφενείο ανοιχτό, μπαίνω μέσα και δηλώνω παρών για να έχω ένα σταθερό να επικοινωνούν μαζί μου».

«Στις 6.00 μεταβαίνω στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής για τον ίδιο λόγο, όμως δυστυχώς δεν μπορώ να δουλέψω εκεί. Κατορθώνω όμως να ενημερώσω «κομβικούς» ανθρώπους, όπως ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές του Νομού, οι οποίοι στη συνέχεια κινητοποίησαν την κυβέρνηση».

Τρίτη, 7.00 το πρωί και με το πρώτο φως της ημέρας, «αντιμετωπίζουμε όλο το μεγαλείο μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Η εικόνα είναι σοκαριστική. Δεν υπάρχει δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, ούτε επιχειρήσεις στο κέντρο της Χώρας, όλα είναι μπαζωμένα. Στους δρόμους ορμητικοί χείμαρροι, φερτά υλικά και ογκόλιθοι από τις κατολισθήσεις. Χώμα και αυτοκίνητα μπερδεμένα, όλα ένα βουνό. Όλα τα αρχεία του Δήμου έχουν καταστραφεί, όπως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα γραφεία, τα αναλώσιμα».

Ο Δήμος Σαμοθράκης ενημερώνει τους πολίτες του νησιού ότι μπορούν να καλούν καθημερινά στον αριθμό 25510-98097, από τις 7.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ, για να δηλώνουν προβλήματα που ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν μετά την εκδήλωση των εντόνων καιρικών φαινομένων.

Επίσης όσοι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους ή στις επιχειρήσεις τους, όπως καταστροφή οικοσκευής, επαγγελματικού εξοπλισμού, τυχόν βλάβες σε κτίρια, να ενημερώσουν για το είδος της ζημιάς που έχουν υποστεί, ώστε συνεργεία μηχανικών να διενεργήσουν αυτοψίες για την καταγραφή των βλαβών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες, για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Τέλος απευθύνεται έκκληση προς τους κατοίκους και ιδιαίτερα στους οδηγούς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, λόγω βλαβών στο οδικό δίκτυο.