Ανήμερα των γενεθλίων της κορυφαίας υψιφώνου όλων των εποχών, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει – σε πρώτη δημόσια ανάγνωση – το νέο έργο του Δημήτρη Φοινίτση «Grippe Morale – Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη» στην Οικία Κατακουζηνού, με την Ολύνα Ξενοπούλου στον κεντρικό ρόλο.

Εμείς μιλήσαμε με την αγαπημένη ηθοποιό και γνωστή ραδιοφωνική παραγωγό για όλα όσα θα δούμε στον όμορφο αυτό χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

 

Grippe Morale- Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη» του Δημήτρη Φοινίτση. Πείτε μας δύο λόγια για το έργο.

 

Το νέο αυτό έργο, αναφέρεται στο τελευταίο βράδυ της ζωής της Μαρίας Κάλλας, μια ενδόμυχη και εκ βαθέως εξομολόγηση της μεγάλης ντίβας, χωρίς να καλύπτεται η μοναξιά και η βαθιά της κόπωση, σωματική και ψυχική. Ένα συνηθισμένο βράδυ μιας ασυνήθιστης ζωής μέχρι να την προδώσει η καρδιά της μια για πάντα.

 

Στις 2/12 θα γίνει μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου. Γιατί κάνατε αυτή την επιλογή; Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο χώρο;

 

Η παρουσίαση του συγκεκριμένου κειμένου υπό την μορφή ολοκληρωμένης παράστασης απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προβών και λόγω του πυκνού νοηματικά λόγου, αλλά και ως ένδειξη ενδιαφέροντος για ακριβή ανάδειξη της καλλιτεχνικής προσωπικότητας της Μαρίας Κάλλας. Η δραματοποιημένη αφήγηση είναι ένα εγχείρημα απαιτητικό, με άλλες δυσκολίες στις παραμέτρους αισθητοποίησης του. Όμως είναι το πρώτο βήμα για την παράσταση που θα ακολουθήσει (έτσι αρχίζουμε άλλωστε τις πρόβες), που στις 2 Δεκεμβρίου θα το μοιραστούμε με το κοινό σε αυτόν το μουσείο οικία, ένα από τα πιο κομψά αστικά σαλόνια με την ιδιαίτερη ιστορία και την υψηλή αισθητική, που δίνει την ατμόσφαιρα του παρισινού διαμερίσματος της Μαρίας Κάλλας όπου και διαδραματίζεται η τελευταία πράξη της ζωής της.

 

 Φέτος, λόγω του έτους Μαρία Κάλλας, έχουμε παρακολουθήσει πολλές σχετικές εκδηλώσεις. Γιατί πιστεύετε ότι αφορά ακόμη το κοινό η συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα;

 

Το ανεξάντλητο ταλέντο της και ως η «φωνή του αιώνα» αλλά και ως μια από τις σπουδαιότερες λυρικές ηθοποιούς, ταυτόχρονα με την ευαίσθητη, περίπλοκη και εύθραυστη ψυχολογία της, η βαθιά της ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί, η αίσθηση της εγκατάλειψης και της προδοσίας, που την ακολουθούσαν από τα παιδικά της χρόνια ως την τελευταία νύχτα που την συναντούμε και τέλος η ανθρώπινη πλευρά της που πάντα την επικοινωνούσε με τους ανθρώπους γύρω της, συνθέτουν ένα πορτρέτο γοητευτικό που μας προκαλεί σε κάθε επίπεδο καλλιτεχνικά, ψυχολογικά, πνευματικά και υπαρξιακά στο διηνεκές.

 Είναι πιο απαιτητικό για έναν ηθοποιό να ερμηνεύει ένα υπαρκτό πρόσωπο;

Η τεχνική και καλλιτεχνική προσέγγιση ενέχουν την ίδια δυσκολία, για κάθε δραματικό πρόσωπο που ερμηνεύεται σκηνικά. Όμως για ένα υπαρκτό και στην περίπτωση μας ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στο κοινό, η δυσκολία έγκειται στην απόδοση της αλήθειας, στην εις βάθος έκφραση της προσωπικότητας του και της σχέσης του με τον βαθύτερ εαυτό του.

 

Μελετώντας τη ζωή και την καριέρα της Κάλλας τι είναι αυτό που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

Το τεράστιο καλλιτεχνικό χάρισμά της και οι βαθιές και μη ιάσιμες ρωγμές της ψυχής της.

Θέατρο ή ραδιόφωνο; Έχετε μια σημαντική πορεία στα FM μέσα από την εκπομπή σας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Αν είχατε να επιλέξετε μεταξύ των δύο, ποια θα λέγατε ότι είναι η μεγάλη σας αγάπη;

Η σχέση μου με την Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και ως ραδιοφωνική παραγωγός αλλά και ως εκφωνήτρια Τηλεόρασης, είναι τιμητική. Μια σχέση αφοσίωσης και αγάπης. Δεν θα μπορούσα να παραμείνω πιστή στα καθήκοντα μου, στους τομείς που εργάζομαι αν δεν με συγκινούσαν. Τόσο στο ραδιόφωνο ως εκφωνήτρια ειδήσεων, από το οποίο ξεκίνησα αλλά και ως τηλεπαρουσιάστρια και αφηγήτρια ντοκιμαντέρ και μεταγλώττισης. Ή εμπειρία που απέκτησα είναι σημαντική και η ΕΡΤ με καθόρισε. Όμως οι σπουδές μου στο ΚΘΒΕ, και η ουσιαστική σχέση μου με την υποκριτική και το Θέατρο, είναι η έκφραση και το στίγμα μου. Δυο στοιχεία της προσωπικότητας μου που παραμένουν σταθερά και με την ίδια ένταση στο πέρασμα του χρόνου.

 

             

 INFO:

                 «Grippe Morale- Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη»

                                         του Δημήτρη Φοινίτση

                                    Πρώτη δημόσια ανάγνωση

Συντελεστές:

Κείμενο – σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης

Διαβάζει η Ολύνα Ξενοπούλου

Εικαστικό έργο: Ηλιάνα Μπάρδη

 

Πληροφορίες:

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 21:00

Οικία Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού

Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 4 – Σύνταγμα

 

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση θέσης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://katakouzenos.gr/grippe-morale-maria-kallas-teleytaia-praxi/#agora