Το έργο «Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος», αφορά στο θεατρικό project «Ο γιος μου», στο πλαίσιο «ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων», αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη.
Ο σκηνοθέτης Κωστής Καπελώνης στηρίζεται στο κείμενο του συγγραφέα Γιάννη Σολδάτου, παράγοντας μια σκηνοθετική κατασκευή, ενισχυμένη με το λόγο, την έκφραση και την κίνηση, σε μία δραματουργική ισορροπία.
Μονόλογος με δομή, εικόνες, ιδέες και πεποιθήσεις με διαχρονική εμβέλεια. Όταν η βάση του θεματικού ιστού είναι η αγωνιστική πάλη απέναντι σε συγκεκριμένο αυταρχικό καθεστώς, αλλά και σε όποιο άλλο, οποιασδήποτε εποχής, τα μηνύματα παραμένουν αναλλοίωτα, σε οιονδήποτε ιστορικό χρόνο. Μηνύματα που δίνουν το στίγμα της πιο υψηλής ιδεολογίας, της ελεύθερης αυτοδιάθεσης των λαών.
Αυτό το θεατρικό πόνημα παρουσιάζει τον αγωνιστή Αλέξανδρο Παναγούλη, έναν «επιφανή» άνδρα, ασυμβίβαστο και γενναίο, μέσα στη δίνη της δικτατορίας των συνταγματαρχών και λίγο αργότερα, μέχρι το θάνατό του, από «τροχαίο δυστύχημα».
Η αφηγήτρια είναι η μητέρα του Παναγούλη, Αθηνά, την οποία υποδύεται η εξαιρετική Μάνια Παπαδημητρίου. Με όχημα τον λυρισμό, η ηρωίδα κερδίζει την ταύτιση με το ρόλο, προσδίδει στη σκηνή ρεαλισμό και προκαλεί το ενδιαφέρον του θεατή για την πλοκή και τις ιστορικές λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται.
Η αφήγηση είναι κυριολεκτικά εντυπωσιακή, και αυτό οφείλεται στην αδιαμφισβήτητη υποκριτική δεινότητα της Μάνιας Παπαδημητρίου, η οποία με αφοσίωση στο κείμενο και με σεβασμό στη θεατρική πράξη, ενσαρκώνει την Αθήνα Παναγούλη, με μέτρο, χωρίς μελοδραματισμούς και υπερβολές. Και αυτό έχει σημασία, γιατί έχτισε το ρόλο μέσα σε αντικειμενικό πλαίσιο, με αλήθεια, δύναμη, αμεσότητα και αξιοπρέπεια.
Στο απλό / λειτουργικό σκηνικό συναντάμε την Έλλη Λιδωρικιώτη, στους σωστούς φωτισμούς τον Κωστή Καπελώνη, στη μουσική και τα υπέροχα τραγούδια τον Σταύρο Σιόλα, σε ποίηση Αλέκου Παναγούλη.  Παραγωγή Vault theatre plus.
Συμπέρασμα:
«Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος», ο μονόλογος του Γιάννη Σολδάτου, σε σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη, στο Vault theatre Plus, στο σύνολό του αποτελεί μία άξια λόγου θεατρική περιπέτεια, δυνατή και με έμπνευση που επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των συντελεστών της.

 

Sent from my iPad