Tην παράσταση «Ναπάλμ χάσταγκ Φάμιλι: μια οικογενειακή ιλαροτραγωδία» έγραψε και σκηνοθετεί ο Πάνος Κούγιας, αριστούχος απόφοιτος του Εθνικού στο Red Jasper Cabaret theatre.

Με άξονα τρία γεύματα γύρω από ένα τραπέζι, αναπαρίσταται η πραγματικότητα της ελληνικής οικογενειακής συνθήκης. Η ρουτίνα της, οι βίαιοι μηχανισμοί, τα μυστικά και οι κόκκινες λέξεις που την διατρέχουν, αποτίοντας έτσι ένα φόρο τιμής, σε όλα εκείνα που από φόβο δεν ειπώθηκαν και ανασυνθέτοντας το ερώτημα: μήπως κάναμε κάπου λάθος;

Ένας από τους κύριους ρόλους του έργου είναι ο παππούς της οικογένειας, που ερμηνεύει ο Αδριανός Γκάτσος. Το enetpress είχε μια συζήτηση μαζί του για την παράσταση και το θέατρο.

Τι συναισθήματα σας προκάλεσε η πρώτη ανάγνωση του κειμένου;

Διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες του κειμένου καταλαβαίνεις ότι μιλάει για μία συνηθισμένη ελληνική οικογένεια, τουλάχιστον όπως την έζησε η δική μου γενιά, φαινομενικά φυσιολογική αλλά σε βάθος εμμονική και δυσλειτουργική. Αμέσως κατάλαβα ότι αυτό που θέλει να μεταφέρει ο συγγραφέας εγώ ήδη το γνωρίζω, μιλάμε όμως για θεατρικό κείμενο και αναπόφευκτα ενώ το διαβάζεις σκέφτεσαι πώς μπορεί να “παιχτεί”, όταν λοιπόν διάβασα πρώτη φορά το «Ναπάλμ Χάσταγκ Φάμιλι» ένιωσα ότι εδώ έχουμε μία πρόκληση.

Πείτε μας λόγια λίγα για την υπόθεση του έργου  και το ρόλο σας

Η γιαγιά ο παππούς και η μικρή κόρη έχουμε στρώσει το τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε την επέτειο του μπαμπά και της μαμάς, οι οποίοι κάθε άλλο παρά να γιορτάσουν θέλουν, ακριβώς όπως κάθε άλλο παρά να συζητήσουν τα πραγματικά προβλήματα της οικογένειας.. θέλουν. Το πρόβλημα υγείας της γιαγιάς, που ούτε να το πούμε δεν κάνει, θα πυροδοτήσει τη βόμβα που τόσο καιρό κρύβανε επιμελώς ή όχι και τόσο επιμελώς. Ο παππούς, τον οποίο φέτος ζωντανεύω εγώ, είναι ένας γλυκός, τρυφερός άνδρας μιας περασμένης εποχής, πιο αθώας ίσως, ο οποίος λατρεύει τη γυναίκα του, με την οποία φαίνεται να περάσανε μία ζωή γεμάτη αγάπη.

Ποια μηνύματα μας περνάει η παράσταση;

Ζήστε. Ζήστε. Ζήστε γαμώτο. Μιλήστε. Ακούστε. Επικοινωνήστε. Αγαπήστε. Κάντε έρωτα.

Τι πιστεύετε για τον παγκοσμίως δημοφιλή όρο «ελληνική οικογένεια»;

Τι να πω; πως μου έρχεται στο μυαλό η μαφία, ο ιταλικός Νότος, η πατριαρχία, προβλήματα που καλύπτονται, διογκώνονται και καταλήγουν σε αρρώστια, σε σήψη; Ναι θα το πω. Από την άλλη μπορεί να είναι και μία μεγάλη οικογένεια σε ένα τραπέζι, με μουσική και γέλια, μία οικογένεια που συζητάει, λύνει προβλήματα, ένας παππούς και μία γιαγιά που μοιράζουν αγάπη και γνώση, παιδιά να τρέχουν, να γελάνε και να αγκαλιάζονται, γονείς να φιλιούνται και να βγάζουν φωτογραφίες. Υπάρχει και αυτό το ξέρω, το έχω δει.

Πηγαίνετε συχνά θέατρο; Ποια είναι η επόμενη παράσταση που θα παρακολουθήσετε;

Η αλήθεια είναι πως δεν προλαβαίνω να δω αρκετές παραστάσεις. Συνεπώς θα δω παραστάσεις φίλων και έπειτα παραστάσεις καλλιτεχνών που εκτιμώ ή παραστάσεις που διαπιστώνω πώς κάνουν εντύπωση. Η επόμενη παράσταση που θα παρακολουθήσω δεν είναι θεατρική είναι η καινούρια stand up comedy παράσταση του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου και του Μιχάλη Μαθιουδάκη και ανυπομονώ.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Να ανοίξω ένα ξυλουργείο… αλλά μάλλον με ρωτάτε για ρεαλιστικά σχέδια, λοιπόν, νομίζω πως φέτος θα ήθελα να επιστρέψω λίγο στον κινηματογράφο, ελπίζω να έχω την ευκαιρία. Το θέατρο απαιτεί υπερβολικά ποσά ενέργειας, πρέπει να αναπληρώνονται!

 

Συντελεστές:
Κείμενο- σκηνοθεσία: Πάνος Κούγιας
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: H theia Soula
Φωτισμοί: Γιάννης Κωνσταντόπουλος
Μουσική: Teo Kougias
Εικαστικό υλικό: Γιάννης Καρούμπαλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Κασσαπίδης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Ηθοποιοί: Αδριανός Γκάτσος, Ελένη Παπαδογεώργου, Αντώνης Σανιάνος, Δάφνη Σκρουμπέλου, Ματίνα Στάμου

Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις: Από 30 Οκτωβρίου (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων).
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 14.00€ | Φοιτητικό – Θεατών άνω των 65 – Ανέργων -Ατόμων με ειδικές δεξιότητες: 10.00€ | Ατέλειες: 8.00€

Διάρκεια παράστασης : 60 λεπτά

Πληροφορίες/ κρατήσεις: Τηλ.: 21 0882 2551

Προπώληση εισιτηρίων
https://www.more.com/theater/napalm-xastagk-famili-1/

Red Jasper Cabaret theatre
Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη