Δυο γυναίκες με οικογένεια και υποχρεώσεις φιλιούνται ξανά μετά από είκοσι χρόνια. Το ερωτικό παρελθόν της Τζωρτζίνας και της Στέλλας να παρουσιαστεί ξανά μπροστά τους, πρόθυμο να επαναληφθεί. Ηλεκτρισμένες, αποφασίζουν να ξαναζήσουν τα συναρπαστικά νιάτα τους. Ποιο είναι το τίμημα που είναι έτοιμες να πληρώσουν γι’ αυτή τη δεύτερη ευκαιρία; Πως θα επηρεαστούν οι ζωές τους, και ποιες θα είναι οι τελικές συνέπειες;

Αυτό πραγματεύεται το έργο του Χρήστου Άνθη «Να γίνω το τραγούδι σου» που σκηνοθετεί ο ίδιος στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής. Το enetpress είχε μια συζήτηση μαζί του για το έργο, το θέατρο και την κοινωνία μας.

Πως προέκυψε η ιδέα του έργου;

Ήθελα να εξερευνήσω τους ανθρώπινους δεσμούς, και πως αυτοί αντέχουν στον χρόνο. Αν έχουν αρκετό βάθος και ουσία, οι δεσμοί επιβιώνουν για χρόνια παρά την απόσταση και την σιωπή. Χρειάζονται μόνο μια αφορμή για να “ξαναφυτρώσουν”, όπως λένε και οι ηρωίδες, οι οποίες νιώθουν νοσταλγία, μετανιώνουν, και τελικά αγκαλιάζουν τους πραγματικούς τους εαυτούς, έστω κι αν η ζωή τους τις έχει πάει αλλού.

Μιλήστε μας λίγο για τα πρόσωπα και την υπόθεση του έργου.

Η Τζωρτζίνα και η Στέλλα είναι δύο γυναίκες που ισορροπούν ανάμεσα στις υποχρεώσεις τους σαν σύζυγοι – μητέρες και στην αναζωπύρωση της ερωτικής τους σχέσης μετά από 20 χρόνια απουσίας.

Είναι πολύ διαφορετικές σαν άνθρωποι – η Τζωρτζίνα πιο αποφασισμένη, με περισσότερη διάθεση για ρίσκο. Είναι μια δυναμική γυναίκα, δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να ξαναζήσει τη νιότη της. “Κανείς, ποτέ, δεν ήταν τόσο δικός μου όσο εσύ,” λέει στην Στέλλα. Η Στέλλα είναι πιο φοβισμένη, λιγότερο πρόθυμη να ταράξει τα νερά της καθημερινότητας στην οποία έχει συνηθίσει. Προσπαθεί να αντισταθεί, αλλά ίσως τελικά να έχει περισσότερο θάρρος απ’ όσο νομίζουμε. Παλεύει πολύ γενναία απέναντι στα “πρέπει” της. Δίνει δύσκολο αγώνα.

3. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον θεατή;

Είναι κάτι πολύ απλό. Εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι, αλλά ξέρω πως δεν είναι έτσι. Ελπίζουμε οι άνθρωποι που θα μας δουν να σκεφτούν: Τι πρέπει να θυσιάσεις για να γίνεις ευτυχισμένος; Τα “πρέπει” σου, ή τα “θέλω” σου; Τι σημαίνει τελικά “είμαι ευτυχισμένος” και πως το “κυνηγάω”;

4. Πως μπορεί να ευδοκιμήσει ένας μεγάλος έρωτας στα χρόνια των social media;

Τα social media μας συνδέουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μας ωθούν σε συνδέσεις ανούσιες και επιφανειακές. Ο πραγματικός έρωτας απαιτεί την φυσική συνύπαρξη, και αν δεν την απαιτεί δεν είναι πραγματικός.

5. Ποιες είναι οι αντιδράσεις των θεατών;

Το “Βαφείο” είναι θέατρο που κάνει πολύ εύκολη την κουβεντούλα με τους θεατές μετά την παράσταση, και το απολαμβάνουμε πάρα πολύ. Οι αντιδράσεις είναι ποικίλες και πολύ συγκινητικές. Πολλοί σχετίζονται με την συναισθηματική πάλη των δύο ανθρώπων που βρίσκονται στη σκηνή, και με το ερώτημα “Κι αν είχα διαλέξει κάτι άλλο όταν ήμουν μικρός;” Ειλικρινείς αντιδράσεις.

6. Πως βλέπετε τη φετινή θεατρική χρονιά;

Δεν έχω ακόμα καλή εικόνα, ανυπομονώ όμως να δω παραστάσεις νέων δημιουργών και παλιότερων οι οποίοι έχουν πολύ ξεκάθαρη στάση απέναντι στο τι σημαίνει θέατρο. Υπάρχει επιθυμία και ανάγκη για ιστορίες που μας συνδέουν με τα συναισθήματά μας και την περιπλοκότητα της ζωής. Νομίζω ότι θα ανθίσει το θέατρο που λέει ιστορίες με αλήθεια και ευθύτητα, χωρίς περιττούς χαβαλέδες και φιοριτούρες.

7. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Μια θεατρική διασκευή ενός διηγήματος του Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Και βλέπουμε!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – σκηνοθεσία: Χρήστος Άνθης

Μουσική παράστασης / στίχοι & μουσική για το τραγούδι “Φως” :Μανώλης Μπονιάτης.

Κοστούμια: Σοφία Ιωακειμίδη

Σκηνικά: Όλγα Γεωργιάδου

Φώτα – Ήχος: Σάββας Σουρμελίδης

Εικαστικό poster: Δημήτρης Κουμεντακάκος

Επεξεργασία εικαστικού / Lettering: Λευτέρης Βλαχάκης

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Νανόπουλος

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παίζουν: Μαριάνθη Γεωργιάδη, Εβελίνα Σιγάλα

Το τραγούδι ακούγεται από τις φωνές της Ελένης Μαυρίδη και της Χριστίνας Χρήστου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παραστάσεις: Από Παρασκευή 20 Οκτωβρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 21:00 (περιορισμένος αριθμός παραστάσεων)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 14€

Μειωμένο/Ατέλειες: 9 €

Προπώληση εισιτηρίων More.com: https://www.more.com/theater/tragoudi/

Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής Αγίου Όρους 16, Βοτανικός