Από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το πρώτο κινητό τηλέφωνο μέχρι σήμερα η ζωή μας έχει αλλάξει στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην επικοινωνία και γενικότερα στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα.  

Το κουβάρι της σύγχρονης μεταβιομηχανικής κοινωνίας κυρίως μέσα από την πλευρά των ανισοτήτων στον χώρο του Περιβάλλοντος και της Ψηφιακής Κοινωνίας ξετυλίγει η Άννα Στεργίου στο βιβλίο της «Ο δίδυμος καπιταλισμός» από τις εκδόσεις Κομνηνός 2023.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό βιβλίο, που προσφέρει όμως  μία σύγχρονη, ολοκληρωμένη ματιά πάνω σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Θα παρουσιαστεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Booktalk» στο Παλαιό Φάληρο (Αρτέμιδος 47 και Αγίου Αλεξάνδρου).

Η κ. Στεργίου έχει μάστερ στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας και την Ψηφιακή Κοινωνιολογία και βάζει σε μία τάξη μία σειρά από σύγχρονα θέματα, που μας απασχολούν αλλά δίνει και τροφή για σκέψη.

Εξηγεί τον κόσμο μας μέσα από την ιστορία της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας, βλέπει την ιστορία των ανθρώπων μέσα από τη στέγη, τη χωρικότητα και τα κοινωνικά κινήματα για το περιβάλλον.

Χωρίς να κρύβει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό ασχολείται με τη γυναικεία θέση στην εργασία και στην οικογένεια,  μιλώντας για «ταξικό ετεροφωτισμό» και αναφέρεται στις δυσκολίες που θ΄αντιμετωπίσουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σ’ αυτό το ιστορικό στάδιο του καπιταλισμού, που αφορά στην Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση. Με αφετηρία την κλιματική κρίση στο βιβλίο της η συγγραφέας διαπιστώνει και τις αλλαγές, που συντελούνται στη γεωπολιτική και την κυβερνοασφάλεια εξαιτίας του νέου πράσινου ενεργειακού μείγματος και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως έχει ειπωθεί, είναι ότι το βιβλίο της φέρνει νέα ορολογία και ανοίγει νέους ορίζοντες στα σύγχρονα πεδία της Κοινωνιολογίας της Ενέργειας και της Ψηφιακής Κοινωνιολογίας αλλά δημιουργεί και νέο υλικό για την πολιτική θεωρία.

Η συγγραφέας, που έλκει την καταγωγή της από τη Θεσπρωτία και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο, σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει εκδώσει ήδη άλλα 5 λογοτεχνικά βιβλία, τρία για ενήλικες: «Τα μάτια του φόβου», Λιβάνης 2004, «Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του θεού», Μιχ. Σιδέρης 2014, «Η κυρά του Δράκου», Κομνηνός 2022 και δυο για παιδιά: «Οι περιπέτειες των Ατρόμητων της Μαργαριτοχώρας: Η κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας, Κομνηνός 2022, Οι περιπέτειες των Ατρόμητων της Μαργαριτοχώρας: Το κυνήγι των λαθρέμπορων ζώων στην Κένυα, Κομνηνός, 2022). Επίσης, σε συλλογικές προσπάθειες έχει εκδώσει ποιήματα και μαντινάδες.

Εργάστηκε για πάνω από 20 χρόνια στην ιστορική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αλλά και σε άλλες εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς κι ιστοσελίδες. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998, εργάστηκε σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα στη δημοσιογραφία από θέσεις ευθύνης κι  από το 2016 μέχρι σήμερα είναι κοινοβουλευτική συντάκτρια. Στις διπλές εκλογές του 2023 ήταν υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Θεσπρωτία.

Το βιβλίο «Ο δίδυμος καπιταλισμός» ήδη έχει παρουσιαστεί στην Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα ανοίγοντας έναν διαφορετικό διάλογο πάνω στην οικογένεια, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την ιδεολογία, τη γεωπολιτική,  τα μίντια και την καθημερινότητα αλλά δημιουργεί και νέους προβληματισμούς πάνω στην πολιτική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στο Παλαιό Φάληρο περιλαμβάνει:

Χαιρετισμό Αλέκου Αυλωνίτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κέρκυρας, τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας

Μιλούν οι:

  • Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Γεωπόνος με Msc στο Περιβάλλον, εκπαιδευτικός και πρ. περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής παράταξης
  • Άκης Κατσούλας, Καθηγητής Κοινωνιολογίας – Οικονομικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – σύμβουλος Συμβουλευτικής Εφήβων και συγγραφέας, πρώην πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων
  • Άννα Στεργίου, Κοινωνιολόγος με Msc στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας – Ψηφιακή Κοινωνιολογία – κοινοβουλευτική συντάκτρια και συγγραφέας

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.