Ένα νέο πολιτικό μοντέλο, που θα συνδυάζει την χρηστή διοίκηση με την αποτελεσματικότητα, υπόσχεται ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, Γιάννης Στέφος. Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις φιλοδοξεί να εφαρμόσει, αν εκλεγεί για τον ηπειρώτικο λαό ένα νέο μοντέλο διοίκησης, που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες.

Υποστηρίζει ότι το παράδειγμα της Θεσσαλίας πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι για τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα κι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Επισημαίνει ότι η Ήπειρος παραμένει μία από τις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης αλλά τονίζει πως έχει και το σχέδιο και τους κατάλληλους ανθρώπους, για ν΄ ανακόψει τη φθίνουσα πορεία της περιοχής, που βιώνει τον δημογραφικό μαρασμό και να προωθήσει την ανάπτυξη.

-Η παρουσίαση των υποψηφίων για τον συνδυασμό σας «Κοινό των Ηπειρωτών – Ώρα Ευθύνης» ήταν στη σκιά μίας δύσκολης χρονικής συγκυρίας. Ποια είναι η άποψή σας για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας;

“Καταρχάς να πω ότι λυπάμαι πολύ, για όσα συμβαίνουν καθημερινά στη Θεσσαλία. Το ζήτημα είναι πως δεν λειτούργησαν μία σειρά από υπηρεσίες. Δεν θα μιλήσω για αστοχίες της κυβέρνησης, για την ταλαιπωρία του κόσμου αλλά για εγκληματικά λάθη κι ολιγωρία μετά τον «Ιανό». Είναι σαφές ότι υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι και το κεντρικό κράτος και η αυτοδιοίκηση στάθηκαν εντελώς απροετοίμαστοι. Και έγιναν όλα στη σκιά του φιλότιμου των Ελλήνων. Αυτή τη στιγμή όμως πρωτεύει οι Θεσσαλοί κι οι Θεσσαλές να μπορέσουν να επιβιώσουν. Χρειάζεται να καθαρίσει ο τόπος, να στηριχτούν, για ν΄ανακάμψουν. Για 90.000 παιδιά δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία. Θεσσαλοί γονείς, που έχουν παιδιά – φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους».

-Κάποιοι λένε ότι φταίει η κλιματική κρίση…

«Η κυβέρνηση έχει κάνει «καραμέλα» την κλιματική κρίση. Δυστυχώς έκρυβε τόσον καιρό τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεκαέξι μέρες καιγόταν το δάσος της Δαδιάς` αυτοί που έλεγαν πως θα έσβηναν τη φωτιά στο Μάτι σε λιγότερο από μία ώρα. Εμείς από το «Κοινό των Ηπειρωτών – Ώρα Ευθύνης» και προσωπικά επιμένουμε στην πρόληψη αλλά και στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, στη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια για τεχνογνωσία αλλά και στην οργάνωση των εθελοντών. Είναι αδιέξοδη η πολιτική που εφαρμόστηκε πάνω στην Πολιτική Προστασία κι η κυβέρνηση δεν έχει δικαιολογία. Εκείνη κυβερνούσε και πριν, δικός της ο περιφερειάρχης και τώρα προσπαθεί με επιδόματα, που τα πληρώνουμε όλοι μας, να κλείσει πληγές, που είναι ανοιχτές».

-Τα προβλήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας γέννησαν άλλα ερωτήματα για το πώς φτιάχνονται τελικά τα έργα υποδομής στις Περιφέρειες κι αν πρέπει ν΄αλλάξει και η διαδικασία των διαγωνισμών…

«Για μας κομβικό σημείο σ’ όλες τις υπηρεσίες είναι η λέξη διαφάνεια. Κι αυτό ισχύει και για την Περιφέρεια Ηπείρου και για όλα τα δημόσια έργα. Είδαμε να διαφωνούν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για αντιπλημμυρικά έργα, που αγνοούνται κι ο Κ.  Αγοραστός λέει, πως δεν πήρε τόσα λεφτά που του χρεώνουν. Που πήγαν δηλαδή; Χάθηκαν στον δρόμο; Τα πήρε ο άνεμος; Για μας είναι κομβικό σημείο η χρηστή δημόσια διοίκηση, είτε αφορά στην αυτοδιοίκηση είτε στην κεντρική κυβέρνηση. Τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα κι οι «κολλητοί» είδαμε που οδήγησαν και οδηγούν κάθε μέρα την Ελλάδα στον γκρεμό και την εγκατάλειψη.

Άνθρωποι πνίγηκαν. Από τη μία η διαδικασία των διαγωνισμών είναι χρονοβόρα, όταν συμβαίνει κάτι ξαφνικό και χρειάζεται ευελιξία από την άλλη είναι απαράδεκτο να εικάζουμε ποιοι θα πάρουν τον διαγωνισμό από τον τρόπο των προκηρύξεων. Δεν μπορεί να πάει μπροστά αυτός ο τόπος έτσι μπροστά, αν δεν αποφασίσουμε ότι θέλουμε μία χώρα σύγχρονη κι αποτελεσματική και μία Περιφέρεια, η οποία θα είναι διάφανη και γρήγορη. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη γιατί καταστράφηκε η καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, που σημαίνει αυτομάτως δραματικές αυξήσεις και σε πρώτες ύλες και σε τρόφιμα και για τη γειτονική Ήπειρο και για όλη την Ελλάδα».

-Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τους διαφορετικούς νομούς;

«Η Ήπειρος παραμένει μία από τις πιο φτωχές Περιφέρειες της χώρας και μία από τις πιο φτωχές της Ευρώπης. Και το χειρότερο, που το γνώρισα στην προεκλογική εκστρατεία είναι ότι ο κόσμος φοβάται πως τίποτα δεν μπορεί ν΄αλλάξει ή μένει ευχαριστημένος, επειδή κάποιος πολιτικός του χτύπησε την πλάτη. Αυτό το μοντέλο πολιτικού είναι που μας οδήγησε ως εδώ. Ο πολιτικός πρέπει να ξέρει, ν΄ακούει και να δίνει λύσεις. Εμείς έχουμε και όραμα και σχέδιο, που θα είναι κοινό με την έννοια της πρόνοιας, του πολιτισμού, των υποδομών, της υγείας κ.ά. αλλά έχουμε και ξεχωριστές δράσεις για κάθε περιοχή ξεχωριστά με βάση τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα αλλά και τις δυσκολίες τους.

Η Ήπειρος έχει τεράστιες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, παρότι πουλήθηκε στον όμιλο Γκριμάλντι. Υπάρχουν μνημεία μοναδικά διαφορετικών περιόδων. Υπάρχει ένα Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων` υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου ιστορικού και φυσικού κάλλους και νόστιμα και υψηλής ποιότητας, τρόφιμα. Η πληθυσμιακή ερήμωση μπορεί ν΄αντιμετωπιστεί μόνο με συνδυαστικές αναπτυξιακές πολιτικές. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που μπορεί να συμβεί, η αλλαγή σε θέματα υγείας, πρόνοιας και προσβασιμότητας, πολιτισμού, εκπαίδευσης, η δημιουργία υποδομών μπορεί ν΄αλλάξει τα δεδομένα στην εργασία, που είναι ο κύριος λόγος εγκατάλειψης της περιοχής».

 

-Πολλοί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήρθε αργά στην κούρσα της Περιφέρειας Ηπείρου. Τι σας έκανε να θεωρείτε πως μπορείτε ν΄αλλάξετε τους συσχετισμούς;

«Οι συσχετισμοί αλλάζουν όταν ο κόσμος δει διαφορές. Η κυβέρνηση θέλει να μας εξομοιώσει όλους, για να μη φανεί η γύμνιά της. Ο Ηπειρώτης πολίτης μπορεί ν΄αντιληφθεί ποιος είναι κοντά του και  νοιάζεται. Το ψηφοδέλτιό μας αποτελείται από ανθρώπους από διαφορετικά πεδία, που έχουν επίγνωση της πραγματικότητας και της αγοράς. Είναι άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες, που θέλουν ν΄αλλάξει κάτι κι από την Ήπειρο της μιζέριας και να πάμε στην ισχυρή Ήπειρο. Καλούμε τους Ηπειρώτες να μας δώσουν την ευκαιρία ν΄ αλλάξουμε τον δημογραφικό μαρασμό και την ανασφάλεια και να θεμελιώσουμε την Ήπειρο της νέας εποχής».