Είδαμε τη «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, στο κηποθέατρο Παπάγου. Ένα έργο που γράφτηκε στην έναρξη του 17ου αιώνα είναι μία παράσταση δυνατή, με αξιόλογη σκηνοθεσία και άρτιες ερμηνείες.

Πρόκειται για εκρηκτική κωμωδία, με στιβαρή δομή και αισθητική, σκηνοθετική οργάνωση βασιζόμενη στη φάρσα, προσδίδει εκείνο το ύφος στην παράσταση που την απογειώνει, καθώς ο νοηματικός πυρήνας αναπτύσσεται επαρκώς, προκαλώντας το αβίαστο γέλιο, ντυμένο αρκετές φορές με σαρκαστική διάθεση.

Αξιοπρόσεκτη είναι η προσέγγιση του Γιώργου Κιμούλη στο κέντρο του προβληματισμού του θεατρικού που δεν είναι άλλο από την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των γεγονότων, προσώπων και καταστάσεων. Με το εργαλείο της φαρσοκωμωδίας που είναι η παραπλάνηση και οι συνεχείς παρεξηγήσεις ανάμεσα στα πρόσωπα και τα πράγματα, η πορεία της δράσης είναι γρήγορη, ζωντανή και αληθινή. Η πλοκή πλην του βασικού μύθου επικεντρώνεται και σε θέματα αξιοπρέπειας, περηφάνειας και διεκδίκησης του έρωτα.

Ερμηνείες:

Παίζουν οι Γιώργος Κιμούλης, Σοφία Βογιατζάκη, Λιλή Τσεσματζόγλου, Άννα Μονογιού, Σταύρος Καραγιάννης, Χρήστος Μουστάκας, Άρης Τρουπάκης, Γιώργος Ζιόβας, Κώστας Κοράκης, Τζώρτζης Παπαδόπουλος και Γιώργος Τσουρουνάκης.

Η διανομή των ηθοποιών επιτυχής, καθώς η υποκριτική ικανότητα και η χημεία μεταξύ τους δημιουργούν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι Άρης Τρουπάκης ως Μαλβόλιο και Χρήστος Μουστάκας ως Φέστε ευθύβολοι και εύκαμπτοι. Λιλή Τσεσματζόγλου και Άννα Μονογιού εύθραυστες και ανθεκτικές συνάμα, ιχνογραφούν με υποκριτική διαφάνεια τους ρόλους τους

Η ευέλικτη Σοφία Βογιατζάκη, άλλοτε αιχμηρή και άλλοτε διακριτική, με το πηγαίο ταλέντο της ξεδιπλώνει το χαρακτήρα της ηρωίδας της με έντονο πληθωρικό τρόπο και έξυπνο χιούμορ.

Τον Σερ Τόμπι Μπελτς ενσαρκώνει ο Γιώργος Κιμούλης, με καταπληκτικό τρόπο.
Κτίζει την υποκριτική περσόνα του με ευρωστία και διεισδυτικότητα. Ο τρόπος που χειρίζεται πρόσωπα και καταστάσεις είναι αφοπλιστικός, πλήρης μιας ιδεολογίας καλοπέρασης και χειρισμού. Σε ορισμένα σημεία είναι τόσο πειστικός και επίμονος που το καυστικό έως κυνικό χιούμορ του σπάει κόκκαλα, κάτι που φαίνεται στην πλατεία με το κοινό να λύνεται στα γέλια.

Συντελεστές:

Στα λειτουργικά σκηνικά συναντάμε τη Φαίη Παπαδοπούλου, στα καλαίσθητα κοστούμια τη Μαρία Νικολαΐδου, στα υπαινικτικά φώτα τον Θανάση Ντέμκο. Τους υπέροχους στίχους και τη μουσική έγραψε ο Διονύσης Τσακνής. Όλοι οι συντελεστές εξαιρετικοί στον τομέα τους.

Συμπέρασμα:

Η «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη που παρουσιάζεται από την «Τεχνών Δράσις», είναι μία θεατρική περιπέτεια που επιβεβαιώνει το κύρος των προθέσεών της.