80ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 

Το Χρυσό Λιοντάρι στην ταινία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Στην αναμενόμενη ταινία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, η διεθνής κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Νταμιέν Σαζέλ, απένειμε το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας του φετινού 80ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας. Ελεύθερη διασκευή του «Φράνκενσταϊν» της Μαίρης Σέλεϊ, βασισμένη στο βιβλίο του Άλασντερ Γκρέι, γύρω από μια γυναίκα, στη βικτωριανή Αγγλία, που ένας επιστήμονας επαναφέρει στη ζωή και που εκτός από τη σκηνοθεσία της ξεχώρισε ιδιαίτερα χάρις στην εξαίρετη ερμηνεία της Έμα Στόουν.

Στοιχείο που τόνισε και ο Έλληνας σκηνοθέτης (βραβευμένος ήδη στη Βενετία με το Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία του, «Η ευνοούμενη»), παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον πρόεδρο της Μπιενάλε Ρομπέρτο Τσικούρο: «Το θαυμάσιο πλάσμα στην καρδιά της ταινίας δεν θα υπήρχε χωρίς την Έμα Στόουν, που είναι ένα το ίδιο θαυμάσιο πλάσμα. Η ταινία αυτή της ανήκει, μια και ήταν τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα».

 

Το Αργυρό Λιοντάρι (Μέγα Βραβείο της Επιτροπής) απονεμήθηκε στην ιαπωνική ταινία, «Το κακό δεν υπάρχει» του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, γύρω από την κλιματική αλλαγή, με τον σκηνοθέτη να αναφέρει, παραλαμβάνοντας το βραβείο του πως «δεν είχα φανταστεί ποτέ πως θα κέρδιζα τέτοιο βραβείο όταν άρχισα να γυρίζω την ταινία». 

Στις υπόλοιπες βραβεύσεις ξεχώρισαν δυο ακόμη εξαιρετικές ταινίες που καταπιάνονται με το μεταναστευτικό και την τραγωδία των ανθρώπων στην προσπάθεια τους να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη:

Η ταινία «Εγώ, καπετάνιος» του Ιταλού Ματέο Γκαρόνε (Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας), με τον πρωταγωνιστή του, Σεϊντού Σαρ να κερδίζει το βραβείο καλύτερου νέου ηθοποιού. Ταινία που καταγράφει την οδύσσεια δυο αγοριών που προσπαθούν να φτάσουν από τη Σενεγάλη στην Ευρώπη. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τα χέρια της σκηνοθέτριας και μέλους της κριτικής επιτροπής, Τζέιν Κάμπιον, ο Γκαρόνε τόνισε: «το βραβείο αυτό θα βοηθήσει η ταινία να προσελκύσει ένα πλατύτερο κοινό. Στάθηκα στις ιστορίες, τις αφηγήσεις τους…προσπάθησα να δώσω φωνή σε όσους δεν έχουν». Την προσφώνησή του ακολούθησε σύντομη ομιλία του Κουάσι Πλι Αντάμα Μαμαντού, που ήταν και η βασική έμπνευση της ταινίας: «Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε εκείνους που δεν κατάφεραν να φτάσουν. Όταν υπάρχει η ανάγκη και πόθος να φύγεις τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Για μας μια ταξιδιωτική βίζα στους νέους Αφρικανούς είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η παράνομη εμπορία ανθρώπων». Με τον Γκαρόνε να εκφράζει την αλληλεγγύη του προς το Μαρόκο και τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, στα μέρη όπου γύρισε την ταινία του.

και η ταινία «Πράσινο σύνορο» της Πολωνής Ανιέσκα Χόλαντ (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής), γύρω από το μεταναστευτικό πρόβλημα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Η σκηνοθέτρια αφιέρωσε το βραβείο  της στους ντόπιους ακτιβιστές και τις οργανώσεις που βοηθούν τους μετανάστες παντού, από την Πολωνία ως τη Λαμπεντούσα, τονίζοντας, «το γύρισμα της ταινίας δεν ήταν καθόλου εύκολο για λόγους που μπορείτε ίσως να φανταστείτε ή και όχι.  Ήταν ένας αγώνας, αλλά έπρεπε να τον κάνουμε. Από το 2014, όταν πρωτοεμφανίστηκε η μεταναστευτική κρίση, περίπου 540.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη». 


Από τα υπόλοιπα βραβεία αναφέρω το βραβείο σεναρίου στον Πάμπλο Λορέν για την ταινία του «El Conde» και τα βραβεία γυναικείας  ερμηνείας στην 25χρονη Κάιλε Σπένι, για το ρόλο της Πρισίλα στην ομότιτλη ταινία της Σοφίας Κόπολα και της ανδρικής ερμηνείας στον Πίτερ Σκάρσγκαρντ στην ταινία «Μνήμη» του Μισέλ Φράνκο.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 

 

Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου  

Αργυρό Λιοντάρι – Μέγα Βραβείο της Επιτροπής: «Το κακό δεν υπάρχει» του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι 

Αργυρό Λιοντάρι – Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Ματέο Γκαρόνε «Εγώ, καπετάνιος» 

Κύπελλο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Κάιλι Σπένι – «Πρισίλα» 

Κύπελλο Βόλπι καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Πίτερ Σκάρσγκαρντ:  «Μνήμη»

Βραβείο Σεναρίου: Γκιγιέρμο Καλντερόν, Πάμπλο Λαρέν : El Conde 

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Πράσινο σύνορο» – Ανιέσκα Χόλαντ 

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο: Σεϊντού Σαρ – «Εγώ, πλοίαρχος»

 

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

 

Καλύτερης ταινίας: «Explanation for Everything» – Γκάμπορ Ράις 

Καλύτερης σκηνοθεσίας: Μίκα Φκούσταφσον – Paradise Burning 

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: An Endless Sunday του Αλέν Παρόνι

Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: A Short Trip – Ερενίκ Μπεκιρί 

Trip – Erenik Beqiri (France)

 

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΕΞΤΡΑ 

 

Βραβείο κοινού: Felicita – Μικαέλα Ραματσότι 

Λιοντάρι του Μέλλοντος (Βραβείο Λουίτζι Ντε Λαουρέντις για πρώτη ταινία): Love Is a Gun του Λι Χονγκ-Τσι 

 

VENICE IMMERSIVE 

Μέγα Βραβείο: Song of Passerby – Σελίν Ντεμέν 

Ειδικό Βραβείο της Ζέπο τροπής: Flow – Αντριάαν Λόκμαν 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου)

 

Καλύτερης Ταινίας στο διαγωνιστικό τμήμα: «Το κακό δεν υπάρχει» του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι 

Καλύτερης ταινίας στα υπόλοιπα τμήματα: «Μια ατέλειωτη Κυριακή» του Αλέν Παρόνι