Σκέψεις πάνω στη θεατρική παράσταση «Elisadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά, βασισμένη στους «Βασιλικούς Μετά Τρούλου» του Χάρη Ρώμα, στο θέατρο Vault.

«Elisadeth», ένα συναρπαστικό έργο, καυστικό, ανατρεπτικό, μια κωμωδία ξεκαρδιστική που πραγματεύεται το ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα σε ηθοποιούς και συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης, με απώτερο στόχο να θίξει τη ματαιότητα της υπεροψίας και του ναρκισσισμού, σε γενικό πλαίσιο, σε ευρύτερη κοινωνική διάσταση, στο οικουμενικό σύμπαν.

Σκηνοθεσία:

Ο Δημήτρης Καρατζιάς πατώντας πάνω στο σημαντικό σύγγραμμα του Χάρη Ρώμα με τίτλο «Βασιλικοί Μετά Τρούλου» δημιούργησε και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Elisadeth». Το έργο απέσπασε βραβείο καλύτερης κωμωδίας της χρονιάς, σκηνοθεσίας και Α’ ανδρικού θεατρορόλου στα βραβεία κοινού του All4fun.

Εκείνο που είναι αξιοπρόσεκτο είναι ο τρόπος που οργανώνει ο σκηνοθέτης το θεατρικό του εγχείρημα, καθώς πέτυχε να συνδυάσει το δραματικό στοιχείο με την ιλαρότητα, τις έξυπνες ατάκες και το χιούμορ, έτσι ώστε ο γενικός δείκτης της παράστασης να έχει κωμικό πρόσημο, χωρίς όμως να χαθεί και η δύναμη των νοηματικών συλλήψεων του κειμένου.

Το γέλιο ρέει αβίαστα, χωρίς υπερβάσεις βωμολοχιών ή προσβλητικών εντάσεων, με το έργο να διατηρεί την αισθητική του, μέσα σε ένα περιβάλλον ρεαλιστικό, άνευ άνοστων ή άστοχων νεωτερισμών. Η σκηνοθετική ραχοκοκκαλιά της παράστασης, βατή, συμπαγής, με τα απαραίτητα ανατρεπτικά τεχνάσματα που χρωματίζουν εντελώς τόσο τις ιδέες όσο και τα συναισθήματα των ηθοποιών, προάγουν με δύναμη και ταχύτητα τη δράση.

Αυτό εξασφαλίζει το συνεχές ενδιαφέρον στο κοινό που παρακολουθεί με προσήλωση τα δρώμενα. Έτσι ο Δημήτρης Καρατζιάς δουλεύει πάνω σε ένα καμβά γεμάτο μηνύματα και προβληματισμό, σε μια παράσταση που δεν τη διακρίνει η ρηχότητα, παρά μόνο η προσδοκώμενη ολοκληρωμένη ισορροπία λόγου, έκφρασης και κίνησης.

Ερμηνείες:

Παίζουν οι ηθοποιοί Χριστίνα Σαμπανίκου, Εύη Τσάφου, Αναστάσιος Χριστοφιλόπουλος, Δήμητρα Κολλά, Στέλιος Ψαρουδάκης, Κική Μαυρίδου, Σωτήρης Μεντζέλος, Ορνέλα Λούτη και Γιώργος Ουκατσούκου.

Στο σύνολό της η ομάδα των ηθοποιών είναι αληθινή, δεμένη και επικεντρωμένη στο στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη του παρασκήνιου, του εγωκεντρισμού, της αλαζονείας και της χρεοκοπίας των ανθρωπίνων σχέσεων που αφορούν όχι μόνο στον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα.

Η Δήμητρα Κολλά ως Λυδία Λενιόρδου, ξεχωρίζει για το ταλέντο της, καθώς κινείται στη σκηνή με υποκριτική μαεστρία, καθαρότητα, μπρίο, ρυθμό και χάρη. Εντυπωσιακός ο Αναστάσιος Χριστοφιλόπουλος, άμεσος, με ευθύβολες και πληθωρικές σκηνικές επιδόσεις.
Πολύ καλή η Κική Μαυρίδου, αποδίδει το σύνθετο ρόλο της, σε πρόζα και τραγούδι με ακμαίο και εύγλωττο ύφος. Η υπόλοιπη διανομή των ηθοποιών είναι συνεπής στην προσωπικότητα των ηρώων, τους οποίους ενσαρκώνουν με εντιμότητα και σύνεση στη σκηνική πράξη.

Συντελεστές:

Επιβλητική πρωτότυπη μουσική και ορθή διασκευή τραγουδιών ο Μάνος Αντωνιάδης, στίχοι Πάνος Μπρατάκος και Μάνος Αντωνιάδης, απλό, λιτό και λειτουργικό σκηνικό Μιχάλης Παπαδόπουλος, ρούχο εγκύου Mamaca, επιμέλεια κοστουμιών η ομάδα του Vault, κοστούμια εποχής Μιχάλης Σδούγκος, κοστούμι Τερέζας «Το σπίτι του ηθοποιού», περούκες Γιώργος Νικολαΐδης, Αχιλλέας Κοντοβαίος, Αλέξανδρος Λύκος, φωτισμοί Χριστίνα Φυλακτοπούλου, χορογραφία Δήμητρα Κολλά και παραγωγή Vault.
Όλη η ομάδα των συντελεστών βοήθησε με ποιότητα στο άρτιο γενικό αποτέλεσμα.

Αξιολόγηση:

«Elizabeth», μία πολύπτυχη, θεότρελη παράσταση, άξια λόγου, με κωμικό, σκωπτικό και οξύ χαρακτήρα, με δυνατό κείμενο, εναρμονισμένη διασκευή, εμπνευσμένη σκηνοθεσία και πειστικές ερμηνείες. Μία θεατρική απόδοση δουλεμένη με μέτρο και αφοσίωση στον κώδικα και τους νόμους που διέπουν την τέχνη του θεάτρου.