Μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, η παράσταση της ομάδας «Αυτή και Αυτοί» επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Υπόγειος Χώρος) με το έργο από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, «Την Κυριακή έχουμε γάμο».

Μια παράσταση για τη χαμένη αθωότητα, την αναπόληση των παιδικών χρόνων και τη βουτιά στο παρελθόν. Εφτά ηθοποιοί, μια μουσικός και είκοσι τέσσερις ρόλοι σε ένα ταξίδι από την Αθήνα στον Έβρο, από την ανεμελιά στην ενηλικίωση, με ενδιάμεσες στάσεις τον έρωτα, το γέλιο, τον θρήνο και τη χαρά.

Η ομάδα «Αυτή κι Αυτοί» δημιουργήθηκε από τον Σπύρο Αναστασίνη, την Ελένη Αληφραγκή και τον Αντρέα Ψύλλια. Το βάπτισμα του πυρός ήρθε το 2017, στο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Duet Yourself του θεάτρου Άλφα, όπου παρουσιάστηκε η πρώτη τους δουλειά, και πιο συγκεκριμένα τα πρώτα 15λεπτά της διασκευής του «Βουρκόλακα» του Αργύρη Εφταλιώτη.

Το enetpress συνάντησε τον Σπύρο Αναστασίνη και είχε μια συζήτηση μαζί του.

Ποιος είναι ο θίασος «Αυτή κι Αυτοί», ποτέ και πως δημιουργήθηκε και από ποιους αποτελείται;

Οι Αυτή κι Αυτοί ξεκινήσαμε το 2017 από το διαγωνιστικό κομμάτι του Duet Festival του θεάτρου Άλφα. Η Ελένη (Αυτή) και ο Αντρέας κι εγώ (Αυτοί) πρωτοφτιάξαμε τον “Βουρκόλακα” του Αργύρη Εφταλιώτη. Μετά, στην παρέα μας ήρθε ο Τάσος, συνεχίσαμε τον Βουρκόλακα και φτιάξαμε τον “Ζητιάνο” του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Και τώρα, οι τέσσερις μας, με ακόμα τέσσερις ηθοποιούς, την Τερέζα, τη Γεωργία, την Ηρώ και τον Πάνο, παρουσιάζουμε το “Την Κυριακή έχουμε γάμο” του Γιάννη Ξανθούλη. Και αυτό που αρέσει σε αυτή τη μεγάλη παρέα είναι να λέει ιστορίες. Ιστορίες ανθρώπων σε άλλους ανθρώπους.

Μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού η παράσταση «Την Κυριακή έχουμε γάμο» επιστρέφει στο ΙΜΚ. Γιατί πιστεύετε ότι αγαπήθηκε η παράσταση από το κοινό;

Αγαπήθηκε γιατί μιλάει για την αγνότητα. Για τον τρόπο που ένα μικρό παιδί βλέπει τον κόσμο. Και γιατί θυμίζει σε όλους μας πώς είδαμε κι εμείς τον κόσμο για πρώτη φορά. Πώς ενθουσιαστήκαμε, πώς γελάσαμε, πώς παραξενευτήκαμε, πώς πονέσαμε, και πώς σιγά σιγά μεγαλώσαμε.

Ποιες είναι οι δυσκολίες της μεταφοράς ενός λογοτεχνικού βιβλίου στη σκηνή;

Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από την ικανοποίηση της δημιουργίας. Πόσο μάλλον, όταν αυτή σχετίζεται με το θέατρο. Και πόσο μάλλον, όταν δημιουργείς από τη δημιουργία κάποιου άλλου. Η δυσκολία είναι να κρατήσεις ζωντανό τον αρχικό δημιουργό αλλά να ακουστεί κι η δική σου φωνή. Και νομίζω αυτό το καταφέραμε στην παράστασή μας.

 Υπάρχει κάποια φράση του έργου που ξεχωρίζετε;

“Αυτά που δεν ξέρουν οι άλλοι για μας, μας κάνουν αυτό που είμαστε.” λέει η μουσικός ως η φωνή του μικρού Ιορδάνη στον ίδιο. Και κάθε φορά που την ακούω αυτή τη φράση συμφωνώ και διαφωνώ. Την αγαπάω και τη μισώ. Και δεν μπορώ ακόμα να αποφασίσω τι πιστεύω.

Τι σας θυμώνει και τι σας κάνει να χαμογελάτε στην καθημερινότητά σας;

Με θυμώνει πολύ ο θυμός του κόσμου. Και με κάνουν να χαμογελάω τα χαμόγελα του. Και πάντα προσπαθώ να απαντώ με χαμόγελο στον θυμό του. Και να προκαλώ χαμόγελα με το χαμόγελό μου.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια

Δε μου αρέσει να κάνω σχέδια. Κάνω όνειρα. Και είμαι πάντα ανοιχτός στις ευκαιρίες της ζωής για να τα πραγματοποιήσω. Χωρίς πολλές σκέψεις, χωρίς πολλούς σχεδιασμούς, ψάχνω γι’ αυτές τις ευκαιρίες. Και όσο για την ομάδα μας, το όνειρό μου είναι να μεγαλώσουμε. Χωρίς, όμως, να ενηλικιωθούμε.

ΙΝFO:

Θεατρική ομάδα «Αυτή και Αυτοί»: «Την Κυριακή έχουμε γάμο». Θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Γιάννη Ξανθούλη. Για 2η χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. (Πειραιώς 206 Ταύρος). Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30. Πρεμιέρα Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.