Υπάρχει μια χώρα στην οποία θα ήθελε να ζει η πλειονότητα των Ευρωπαίων και μία που όλοι ανεξαιρέτως θα απέφευγαν. Μαντεύετε ποια είναι η δεύτερη;

Η Ευρώπη είδε ένα θυελλώδες 2015, με δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, το «ελληνικό δράμα» να μονοπωλεί για μήνες τα μέσα ενημέρωσης και τα ψηφιακά καφενεία, αλλά και έναν αριθμό προσφύγων-ρεκόρ να προοιωνίζεται την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση που έχει διχάσει την ήπειρο. Εν μέσω μιας ακόμη αναταραχής από το ενδεχόμενο Brexit, κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι επιφυλάσσει το υπόλοιπο 2016.

 

Σε αυτό το ταραχώδες φόντο, οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα του πώς αντιλαμβάνονται την καθημερινή ζωή σε άλλες χώρες της ηπείρου. Έρευνα μιας ομάδας ειδικών του Πανεπιστημίου της Γενεύης ζήτησε από πολίτες εννέα ευρωπαϊκών κρατών να βαθμολογήσουν τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα τους και σε άλλα γειτονικά κράτη, βάσει μιας κλίμακας από το μηδέν μέχρι το 10.

 

Τα αποτελέσματα; Καθόλου καλά για την Ελλάδα. Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Ελβετοί, Βρετανοί αλλά και Έλληνες θεωρούν πως η ζωή είναι καλύτερη στην Ελβετία. Εξαιρέσεις αποτελούν οι Πολωνοί, που δίνουν την πρωτιά στη Γερμανία, καθώς και οι Σουηδοί, οι μοναδικοί που προτιμούν τη χώρα τους. Μόνο σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι οι παραπάνω: η Ελλάδα φαίνεται να έχει το χειρότερο βιοτικό επίπεδο.

 

Μεταξύ των χωρών που παρουσιάζουν καλές επιδόσεις είναι η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ οι Έλληνες θεωρούν πως η ζωή είναι καλή στη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία. Τα ευρήματα κατέδειξαν επίσης πως μόνο το ένα τρίτο των συμμετασχόντων από την Ελλάδα και την Ιταλία πιστεύει ότι το βιοτικό του επίπεδο είναι καλύτερο από των γονέων του, έναντι της πλειονότητας των υπόλοιπων ερωτηθέντων από βόρεια κράτη, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που διαφωνεί.

 

Στην ερώτηση για το αν η οικονομία της περιοχής αναμένεται να βελτιωθεί στο μέλλον, πιο αισιόδοξοι ήταν οι Βρετανοί και οι Ισπανοί, πιο απαισιόδοξοι οι Γάλλοι.