Η κατηγορία «παιχνίδια» του Kickstarter έχει προσελκύσει 495 εκατ. δολάρια από τη γένεση της πλατφόρμας crowd-funding το 2009, γεγονός που την τοποθετεί στην κορυφή της λίστας ολόκληρου του concept.

Ακόμη και η τεχνολογία έρχεται δεύτερη με 448 εκατ. δολάρια, ενώ design, σινεμά και μουσική «κλείνουν» την πρώτη πεντάδα.

 

Diagr 1

 

Το πιο δημοφιλές segment του Kickstarter περιλαμβάνει videogames, ωστόσο αυτά αντιστοιχούν σε ένα μικρό ποσοστό του ποσού που έχει μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί. Το 2015, τα videogames προσέλκυσαν περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής χρηματοδότησης στην κατηγορία. Αντίθετα, τα επιτραπέζια παιχνίδια κερδίζουν διαρκώς έδαφος σ’ αυτή τη διασκεδαστική για τον απλό παρατηρητή μάχη.

 

Η άνοδός τους έρχεται παράλληλα με μια γενικότερη άνθηση στο tabletop gaming. Το μέγεθος της αγοράς επιτραπέζιων παιχνιδιών εμφανίζει ανάπτυξη εδώ και επτά συνεχόμενα έτη και εξελίσσεται σε βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ερευνητικής εταιρείας σε θέματα αγοράς, ICv2. Τα ευρήματα της ICv2 καταδεικνύουν πως ο κόσμος έχει κουραστεί από την ψηφιακή οθόνη, ιδιαίτερα λόγω της εργασίας του: «Όταν πηγαίνουν στο σπίτι, μπορεί να ενδιαφέρονται λιγότερο για ένα διαδικτυακό παιχνίδι και περισσότερο για face to face αλληλεπίδραση», εξηγεί ο επικεφαλής της εταιρείας Milton Griepp, παρατηρώντας μια μεταστροφή στις δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο.

 

Diagr 2

 

 

Το Kickstarter φαίνεται ότι εν μέρει οδηγεί αυτή την άνθηση, αφού η χρηματοδότηση των παιχνιδιών αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής αγοράς games. Επιπλέον, τα παιχνίδια που χρηματοδοτούνται μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας τείνουν να είναι εξεζητημένα και περίπλοκα. Το Cards Against Humanity «για φρικτούς ανθρώπους» ξεκίνησε από εκεί συγκεντρώνοντας 15.000 δολάρια το 2011, ενώ το απαιτητικό παιχνίδι στρατηγικής Dark Souls -προσαρμογή από videogame- μάζεψε 3,7 εκατ. στερλίνες.

 

«Τη στιγμή που οι συμβατικές εταιρείες παιχνιδιών είναι σαν το Hollywood, μπορείτε να πείτε ότι το Kickstarter είναι το φεστιβάλ Sundance των επιτραπέζιων», όπως το έθεσε εύστοχα ο Adrien Martinot της κατασκευάστριας εταιρείας παιχνιδιών Days of Wonder.