Η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στις 30 Ιουνίου 2023 ολοκληρώνει το έργο της εξάμηνης θητείας της, αναδεικνύεται, ως μία από τις πλέον επιτυχημένες ευρωπαϊκές προεδρίες.

Τη θέση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και η επιτυχία της, που ανακοινώθηκε,σήμερα, σχετικά με την ολοκλήρωση του πακέτου για το κλίμα, το καμάρι της ΕΕ στη Διεθνή Κοινότητα

Σημειώνεται, πως την Παρασκευή,16 Ιουνίου, δύο σημαντικά μέρη του εκτενούς πακέτου για το κλίμα της ΕΕ επιβεβαιώθηκαν από τους πρεσβευτές της ΕΕ, γεγονός, το οποίο ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό.

Δήλωσε,συγκεκριμένα:«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Με τη συμφωνία του Συμβουλίου της Παρασκευής, η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχε να ολοκληρώσει το πακέτο της ΕΕ για το κλίμα. Θα μειώσει τις συνολικές εκπομπές της ΕΕ κατά 55 τοις εκατό έως το 2030 και θα κάνει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο έως το 2050. Αυτό είναι ένα ορόσημο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson

Σύντομα η ΕΕ θα έχει νέους νόμους σχετικά με τον τρόπο αύξησης του μεριδίου των βιώσιμων καυσίμων στον τομέα των αερομεταφορών καθώς και του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το πακέτο Fit for 55 για το κλίμα τον Ιούλιο του 2021, το οποίο αντιπροσωπεύει την πιο ολοκληρωμένη πρωτοβουλία της ΕΕ που έγινε ποτέ για την επιτάχυνση της κλιματικής μετάβασης και τη μείωση των εκπομπών της ΕΕ.

Η δέσμη αποτελείται από συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις που αποτελούν ένα σχέδιο για το πώς η ΕΕ θα επιτύχει τον κλιματικό στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 55 % έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Υπό την ηγεσία της σουηδικής Προεδρίας, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνίες με το Κοινοβούλιο σχετικά με:

Ανανεώσιμη ενέργεια.
Ενεργειακής απόδοσης.
Επέκταση της υποδομής φόρτισης.
Βιώσιμα ναυτιλιακά καύσιμα.
Βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα.

Κατά τη διάρκεια της σουηδικής Προεδρίας το Συμβούλιο ενέκρινε τους ακόλουθους φακέλους:

Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών.
Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος.
Μηχανισμός Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα.
Κανονισμός καταμερισμού προσπαθειών.
Ο Κανονισμός Χρήσης Γης, Αλλαγής Χρήσης Γης και Δασοκομίας.
Αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για αυτοκίνητα και φορτηγά.

ΠΗΓΗ:: Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ