Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέπτυξε το τρίπτυχο για την σταθεροποίηση και την πλήρη νομιμότητα στο καθεστώς εργασίας, σε συνέντευξη της στο ΣΚΑΙ.

Απάντησε και στο θόρυβο με τις αναδρομικές εισφορές 7.000 ελεύθερων επαγγελματιών πως δεν πρόκειται για χαράτσι αλλά τις προβλεπόμενες καταβολές για επικουρικό 4% και εφάπαξ 7% όπως ισχύει και για τους μισθωτούς και μάλιστα από τον Οκτώβριο σε δόσεις.

 

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την εργασία, δηλαδή ρυθμίσεις για την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας, διατάξεις διευκόλυνσης των εργαζομένων και προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης όπου λύνονται χρόνια προβλήματα και ικανοποιούνται πάγια αιτήματα των ασφαλισμένων. Ενδεικτικά: η ρύθμιση που αποσυνδέει την υποχρέωση ασφάλισης από την ιδιότητα για δικηγόρους και μηχανικούς, η παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης για όσο καιρό εκκρεμεί η κρίση των ΚΕΠΑ κλπ.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά θεσμικές αλλαγές για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

 

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του euro2day.gr αναλυτικά, σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο:

Αναλυτικά, μεταξύ των διατάξεων που προωθεί η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, είναι αυτή που θα διαχωρίζει την ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι – επαγγελματίες. Πρόκειται για ρύθμιση ανάσα, καθώς μέχρι σήμερα, οι συγκεκριμένοι κλάδοι ασφαλίζουν την ιδιότητα με αποτέλεσμα χιλιάδες μηχανικοί και νομικοί να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης, καλούμενοι χωρίς εισόδημα να καταβάλλουν εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

Καταγραφή των υπερωριών

Στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας από το υπουργείο Εργασίας με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της, περιλαμβάνονται επίσης, μια σειρά από εργασιακές διατάξεις για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία.

Ποινολόγιο για τους άτακτους

Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες σε περίπτωση που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία.

Για τον σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί σύστημα συγκέντρωσης παραβάσεων, όπου θα καταγράφονται οι εκτροπές από την εργατική νομοθεσία και ανάλογα θα επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές.

Επίσης, θα προβλεφθεί ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.).

Επίδομα ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους

Στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ, επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Να σημειωθεί ότι η εισφορά υπέρ ανεργίας των ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, 10 ευρώ το μήνα, έχει θεσμοθετηθεί από το 2011, όμως οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται καθιστούν στην πράξη ανενεργή την καταβολή επιδόματος σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ασπίδα προστασίας για τους ανάπηρους

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό, είναι το ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

 

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, θα υπάρχουν και άλλες διατάξεις για την αναπηρία, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, όπως επίσης και διατάξεις για τη λειτουργία των Πειθαρχικών και Υπηρεσιακών συμβουλίων σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, τα οποία σήμερα λειτουργούν με 3μελή σύνθεση.