Υποκρισία, αδιαντροπιά και κυνισμός! 

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη 

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η υποκρισία, η αδιαντροπιά και ο κυνισμός των «ισχυρών»; Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη ανακοινώσει την απόφαση του σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου και τη διεξαγόμενη γενοκτονία στις στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της εκεί κατάστασης, και διατάσσοντας το Ισραήλ να διασφαλίσει «με άμεση ισχύ» ότι οι δυνάμεις του δεν θα διαπράξουν πράξεις γενοκτονίας και θα τιμωρήσουν όσους τα διαπράττουν.

Σε απάντησή του, το Ισραήλ του Νετανιάχου όχι μόνο χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «εξοργιστική» αλλά και, στη συνέχεια, κατήγγειλε δήθεν πως ανάμεσα στα στελέχη της UNRWA, της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, στελέχη της συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Παρόλο που ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, προχώρησε άμεσα σε αναστολή των συμβάσεων 12 στελεχών της και ζήτησε ανεξάρτητη διαφανή έρευνα, 8 δυτικές κυβερνήσεις (ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ) αποφάσισαν άμεσα την αναστολή των χρηματοδοτήσεων. Απόφαση που πολύ σωστά ο Lazzarini  αποκάλεσε «σοκαριστική και ανεύθυνη», μια που, όπως πολύ εύστοχα σημειώνεται και από το Euronews, «θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να επιβληθούν κυρώσεις σε μια υπηρεσία και μια ολόκληρη κοινότητα που υπηρετεί λόγω καταγγελιών για εγκληματικές ενέργειες εναντίον ορισμένων ατόμων, ειδικά σε μια περίοδο πολέμου, εκτοπισμού και πολιτικών κρίσεων στην περιοχή».

Η βιαστική απόφαση των 8 κρατών, τα οποία ακολουθούν δουλοπρεπώς τα υπόλοιπα 7, δείχνει το πόσο έτοιμα είναι στην πραγματικότητα να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το Ισραήλ, ακόμη και στις πιο αποτρόπαιες, εγκληματικές, με στόχο τη γενοκτονία, πράξεις του, αγνοώντας τις σημαντικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, εκεί που έπρεπε να βρουν τρόπους πιέσεως του Ισραήλ για να τους επιβάλει και να εξασφαλίσει τελικά τη διακοπή του πολέμου και την έναρξη συνομιλιών για τη δημιουργία δύο κρατών.

Κάτι που σίγουρα θα μπορούσαν να επιβάλουν αν λάμβαναν τα ίδια περιοριστικά και άλλα μέτρα που λάμβαναν ενάντια στη Ρωσία για να υπερασπιστούν την Ουκρανία. Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ρωσία είναι ο «εχθρός», ενώ το Ισραήλ (όπως και η Τουρκία του Ερντογάν στο θέμα της Κύπρου, των ελληνικών νησιών αλλά και στην όλη της τοποθέτηση στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής) είναι ο «σύμμαχος» γι’ αυτό και δεν μπορούμε να την πιέσουμε… Ας αφήσουμε τον Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς υπουργούς του να αποκαλούν την απόφαση του Δικαστηρίου «αχρεία προσπάθεια», «εξοργιστική» και «Χάγη και κουρουφέξαλα»! Υποκρισία, αδιαντροπιά και κυνισμός!