Του Βασίλη Διαμαντάκη
Μια ιστορία 79 χρόνων έφτασε στο οριστικό τέλος της σήμερα. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου δεν υπάρχει από σήμερα στις επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς δεν κατάφερε ποτέ να πάρει την φορολογική της ενημερότητα. Η ομάδα-πρότυπο στην ιστορία του θεσσαλικού και κατά επέκταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν θα ξανακεντήσει πάνω στο χορτάρι.

 

Η 31 Ιανουαρίου 2016, στο εθνικό στάδιο των Τρικάλων με την ομάδα να μην κατεβαίνει ποτέ στο γήπεδο και να χάνει στα χαρτιά το ματς απέναντι στην Λαμία με σκορ 3-0 σηματοδότησε το «μοιραίο» χτύπημα. Έτσι η ιστορία θα καταγράψει ως κύκνειο άσμα την 24 Ιανουαρίου 2016 ως το τελευταίο επαγγελματικό ματς αυτό με αντίπαλο την Αναγέννηση Καρδίτσας, όπως και το 1967 πρώτος της αντίπαλος στην Α Εθνική, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο όπου η ομάδα κατέβηκε μόνο με 9 ποδοσφαιριστές στην αποστολή της για να παίξει, χάνοντας με σκόρ 0-3, σηματοδώντας το τέλος μιας εποχής 79 χρόνων.
Μιας ομάδας που λατρεύτηκε από τους φιλάθλους του Βόλου.

Η ιστορία
Απο το 1937 έτος ίδρυσης από τον αείμνηστο και πρώτο πρόεδρο Απόστολο Πούργια σε ένα καφενείο στον Άγιο Κωνσταντίνο στον Βόλο, και το πρώτο του παιχνίδι στην ιστορία του, για το Κύπελλο Πάσχα, με το αντίπαλο δέος της πόλης την Νίκη Βόλου, έγραψε την δική του ιστορία στο ποδόσφαιρο.
Θα δει για πρώτη φορά το φως της Α Εθνικής το 1967,30 χρόνια μετά την ίδρυσή του, με πρώτο αντίπαλο την Αναγέννηση Καρδίτσας. Από τότε άρχισε να γίνεται γνωστός χρόνο με τον χρόνο σε ολόκληρο το πανελλήνιο. Ειδικότερα την δεκαετία του 1980 μετά την Λάρισα, και τον ΠΑΣ Γιάννενα ήταν με τεράστια διαφορά, η τρίτη μεγαλύτερη επαρχιακή ομάδα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Την περίοδο 1988-1989 θα έχει στις τάξεις της έναν απο τους κορυφαίους ξένους που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στα ελληνικά γηπέδα.
Ο Ίμρε Μπόντα ο διεθνής με την Ουγγαρία και με συμμετοχή στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986 ,βγαίνει πρώτος σκόρερ εκείνη την χρονιά στο πρωτάθλημα με 20 γκολ καθοδηγώντας μαεστρικά την ομάδα μέχρι και την 11η θέση.

Οι διακρίσεις στην ιστορία της ομάδας στην ευρωπαϊκά παιχνίδια και ο αποκλεισμός της από την Ευρώπη. Η ομάδα αγωνίστηκε στη φάση των play off του Κυπέλλου Ουέφα, για την συμμετοχή στους ομίλους του θεσμού, ενώ κληρώθηκε με την γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν, αποκλείστηκε με απόφαση της UEFA από τη συνέχεια της διοργάνωσης, χωρίς να έχει αποφανθεί ή τελεσιδικήσει αθλητικό ή δικαστικό όργανο, περί συμμετοχής και συνευθύνης της ομάδας σε πιθανά αδικήματα, που αφορούσαν στην υπόθεση του σκανδάλου των στημένων αγώνων, που ξέσπασε στα τέλη Ιουνίου 2011.

1 ολυμπιακος

Οι φίλαθλοι της ομάδας στην πόλη του Βόλου, έμειναν με την πικρία και ένα αίσθημα αδικίας, αφού δεν επιτράπηκε στην ομάδα, να συνεχίσει να διεκδικεί, αυτό που εντός αγωνιστικών χώρων κατακτούσε. Η ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου, τερμάτισε τις διεθνείς της υποχρεώσεις εκείνη την περίοδο, αήττητη, με τρεις νίκες και μία ισοπαλία. Ενώ, με την αγωνιστική εικόνα που επεδείκνυε και το ποιοτικό ποδόσφαιρο που απέδιδε, φιλοδοξούσε πως θα μπορούσε να αποκλείσει και την ομάδα των Παρισίων, αφού τότε η Παρί, ακόμα εμπλούτιζε το ρόστερ της και δεν ήταν έτοιμη ως σύνολο ομάδας.

Η πικρία και η απογοήτευση εκείνης της περιόδου, έγινε πείσμα και πάθος για πολλούς στο Βόλο, με αποτέλεσμα να φιλοδοξούν, πως με την επάνοδο της ομάδας στις επαγγελματικές κατηγορίες, πολύ γρήγορα θα επανέλθουν στην Super League και θα κατακτήσουν πάλι βαθμολογική θέση, που θα τους δώσει εισιτήριο, ώστε να εκπροσωπήσουν ξανά την Ελλάδα στην Ευρώπη. Κάτι που δεν έγινε ξανά ποτέ με τον αποκλεισμό της ομάδας και τον υποβιβασμό της στην Β Εθνική.

2010-2011 5ος στη Σούπερ Λίγκα και συμμετοχή στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ.
ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ 2011–12 Συμμετοχή στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Αγώνες 4, προκρίσεις δύο.
Ραντ Βελιγραδίου – Ολυμπιακός Βόλου 0-1, Ολυμπιακός Βόλου – Ραντ Βελιγραδίου 1-1 πρόκριση.
Ντιφερντάνζ Λουξεμβούργου – Ολυμπιακός Βόλου 0-3, Ολυμπιακός Βόλου – Ντιφερντάνζ Λουξεμβούργου 3-0 πρόκριση.
Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει παίξει στην Α΄ Εθνική τα έτη: 1967-68, 1969-70, 1971-72, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1988-89 ,1989-90, 2010-11.
Πρωταθλητής Πανεπαρχιακού το έτος 1954-55 και 5η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Πρωταθλητής Β’ Εθνικής τα έτη:1961-62,1966-67,1970-71,2009-10
Πρωταθλητής Γ΄Εθνικής τα έτη :1985-86,1998-99

Τα μεγάλα ονόματα που φόρεσαν την φανέλα:
Μεγάλοι Ελληνες ποδοσφαιριστές τίμησαν διαχρονικά την ομάδα όπως οι Βασίλης Μποτίνος, Τάκης Συνετόπουλος, Γιώργος Καραμίχαλος, Θανάσης Κωστούλας, Λεωνίδας Καμπάνταης, Κώστας Καπετάνος, Ηλίας Σολάκης, αλλά και πολλοί άλλοι. Επίσης και ξένοι ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας έλαμψαν με την παρουσία τους όπως οι Ίμρε Ακόστα,Έλντιν Γιακούποβιτς, Μάριο Μπρέσκα, Χαβιέρ Ούμπιδες, Βισέντε Μόνχε, Λεάντρο Άλβαρες, Πάτρικ Ογκουνσότο, Πάπα Χαλίφα Σανκαρέ.