Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να καταπνίξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη στρατοκρατούμενη πόλη της Φαλούτζα, οι άμαχοι όμως στο εσωτερικό της είναι παγιδευμένοι και αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Η στρατιωτική πολιορκία, η οποία έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους δύο μήνες, εμποδίζει την προμήθεια τροφίμων και ιατρικής βοήθειας στην πόλη 40 μίλια δυτικά της Βαγδάτης, ενώ το Ισλαμικό Κράτος δεν αφήνει τις οικογένειες να φύγουν.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν βαθιές ανησυχίες για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή, καθώς υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες για θανάτους εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και ιατρικής βοήθειας. Μεταξύ 30.000 και 60.000 ανθρώπων εκτιμάται πως παραμένουν στην πόλη, η οποία είναι υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους για περισσότερο από δύο χρόνια.

 

Η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή συμβαίνει εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής κατά της πείνας για την πολιορκημένη συριακή πόλη Madaya. Κάτοικοι και αξιωματούχοι από τη Φαλούτζα λένε ότι φοβούνται ότι παρόμοια μοίρα ενδέχεται να έχουν και οι ίδιοι αν η κατάσταση επιδεινωθεί και η πόλη δεν εκκενωθεί.

 

«Είμαστε απογοητευμένοι, απελπισμένοι και φοβισμένοι. Υπάρχει πείνα, έλλειψη τροφίμων και  έλλειψη ιατρικής φροντίδας», είπε ένας 32άχρονος κάτοικος από τη Φαλούτζα, ο οποίος μίλησε ανώνυμα υπό το φόβο των αντιποίνων από το Ισλαμικό Κράτος.

 

Η Φαλούτζα, που κάποτε είχε πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων, ήταν η σκηνή για μια από τις πιο αιματηρές μάχες των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, όταν πεζοναύτες αγωνίστηκαν κατά της Αλ Κάιντα στους δρόμους της πόλης. Και ήταν η πρώτη πόλη της χώρας που έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών, στις αρχές του 2014.

 

Από τότε, οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και την έλλειψη βασικών υπηρεσιών, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις «σφραγίζουν» σταδιακά την περιοχή για να απομονώσουν τους εξτρεμιστές. Χωρίς αλεύρι ή ρύζι διαθέσιμα, οι άνθρωποι τρώνε ένα είδος ψωμιού φτιαγμένο από σιτηρά και σπόρους για κατοικίδια πτηνά. Αυλές έχουν μετατραπεί σε λαχανόκηπους, και οι κάτοικοι καλλιεργούν ό,τι μπορούν για να επιζήσουν.

 

Όταν η δυτική πόλη Ραμάντι ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις τον Δεκέμβριο, οι γραμμές τροφοδοσίας του Ισλαμικού Κράτους για τους μαχητές μεταξύ των δύο πόλεων κόπηκαν, και μαζί τους η τελευταία σανίδα σωτηρίας για τους αμάχους στη Φαλούτζα.

 

Με τις ιρακινές δυνάμεις πλέον να έχουν στραφεί κατά της Μοσούλης,της ουσιαστικά πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, οι βομβιστικές επιθέσεις και οι επιχειρήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στην πόλη, με ολοένα και περισσότερους αμάχους να χάνουν τη ζωή τους.

 

«Αν δεν αλλάξει τίποτα, η μοίρα του λαού θα είναι όπως αυτή των ατόμων της Madaya», είπε ένας σεΐχης από τη Φαλούτζα, ο οποίος μίλησε και αυτός ανώνυμα για να προστατεύσει την υπόλοιπη οικογένειά του μέσα στην πόλη. «Ζούμε μια τραγωδία».