Αναταράξεις έχει προκαλέσει η συζήτηση για το θέμα της θεσμοθέτησης του προγράμματος International Baccalaureate (Ι.Β.) στα δημόσια σχολεία, όπως πρότεινε η Επιτροπή Διαλόγου για την Παιδεία (ΕΣΥΠ).

Το Ι.Β., το οποίο εφαρμόζεται σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία, είναι ένα διετές πρόγραμμα που προετοιμάζει τους μαθητές των Β’ και Γ’ Λυκείου για την είσοδο στα πανεπιστήμια, στο οποίο οι μαθητές εγγράφονται αφού ολοκληρώσουν την Α’ Λυκείου, και το δίπλωμά του θεωρείται ισότιμο του ελληνικού απολυτηρίου.

 

Η Επιτροπή Διαλόγου πρότεινε επίσης:

  • Μια ομάδα εργασίας που θα εξετάσει μοντέλα εκπαίδευσης και πλαίσιο σπουδών που θα περιλαμβάνουν δύο διαφορετικά Πλαίσια Προγραμμάτων Σπουδών, το ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι πρόγραμμα που οδηγεί σε ενός τύπου Διεθνές Απολυτήριο [International Baccalaureate]. 
  • Σε τμήματα ΑΕΙ που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, οι εισαγόμενοι θα μπορούσαν να επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια και χωρίς οποιουδήποτε τύπου εξετάσεις. 
  • Κάθε φοιτητής θα επιλέγει μία ή δύο ειδικότητες, αναλόγως των ενδιαφερόντων του, αλλά και των εκτιμούμενων από τον ίδιο δυνατοτήτων πρόσβασης.
  • Για τα τμήματα υψηλής ζήτησης μπορεί να εξεταστεί αν η πιστοποιημένη γλωσσομάθεια ή οι γνώσεις Η/Υ μπορούν να αποτελέσουν κριτήρια. Τα κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν και βαθμολογία από εναλλακτικές στις πανελλήνιες τυποποιημένες [standardized] εξετάσεις.

 

«Χρειάζεται η σύνταξη ενός Εθνικού Πλαισίου Εκπαίδευσης (National Curriculum), αντικείμενο του οποίου είναι να προσδιορίσει σε αδρές γραμμές τη μορφή και το γενικό περιεχόμενο του Εθνικού Πλαισίου Εκπαίδευσης για τον Έλληνα-Ευρωπαίο πολίτη του 21ου αιώνα που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μεγάλων αλλαγών και απρόβλεπτων εξελίξεων» τονίστηκε στη συζήτηση.

 

Ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Νικόλαος Θεοτοκάς, δεν έχει κάνει ωστόσο κάποια δήλωση σχετικά με όσα συζητήθηκαν στο Διάλογο, παρά μόνο μόνο είπε πως «η κυβέρνηση δεν ήρθε να καταθέσει τις θέσεις της. Αντίθετα, θέλει να προχωρήσει σε συζητήσεις και μέσα από το δημόσιο διάλογο που θα γίνει, θα προκύψουν οι κυβερνητικές θέσεις. Το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης των συζητήσεων της Επιτροπής Διαλόγου δεν είναι απόψεις του κράτους για την Παιδεία, αλλά εισηγήσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς» και πως «όλες οι απόψεις θα μελετηθούν».

 

Το «λυπημένο ναι»!

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, κατά την παρουσίαση στη Βουλή του νέου προέδρου της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία, άσκησε κριτική για το συγγραφικό έργο του, δηλώνοντας πως ψηφίζει τον κ. Θεοτοκά με ένα… «λυπημένο ναι». Η Ν.Δ., το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή ήταν τα κόμματα από την αντιπολίτευση που καταψήφισαν την εκλογή του Νικόλαου Θεοτοκά, χωρίς να αμφισβητούν την ακαδημαϊκή του ταυτότητα, όπως και διευκρίνισαν, ενώ «παρών» δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

 

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αντωνοπούλου, φαίνεται να δέχτηκε με ενθουσιασμό την εκλογή του νέου προέδρου, καθώς σκιαγράφησε τον κ. Θεοτοκά ως έναν «τολμηρό και γενναίο ακαδημαϊκό που εκφράζει δημοσίως την άποψή του και δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί, όταν διαφώνησε για τα συμβούλια, ακόμα και με το ίδιο το κόμμα του».