Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε, χθες συμπεράσματα σχετικά με τη βία που συνδέεται με τον αθλητισμό, και τονίζει ότι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της UEFA συνιστά μοναδική πρόκληση για την ασφάλεια, καθώς η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε 11 ευρωπαϊκές πόλεις ταυτόχρονα.

Επισημαίνει, ότι οι διοργανωτές σημαντικών εκδηλώσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 θα πρέπει να συνεχίσουν να υιοθετούν μέτρα και διαδικασίες που αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που συνεδριάζουν, από χθες στο Λουξεμβούργο, προβάλλουν, ιδιαίτερα το θέμα της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών ώστε να εξασφαλιστεί μια ασφαλής και προστατευμένη διοργάνωση.

Ανάπτυξη εξειδικευμένων αστυνομικών εντοπιστών

Αναγνωρίζουν, ότι η παρακολούθηση της κίνησης των επικίνδυνων οπαδών μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της διατάραξης της δημόσιας τάξης και της συναφούς εγκληματικής δραστηριότητας, και προς την κατεύθυνση αυτή ενθαρρύνουν την αποτελεσματική διεθνή συνεργασία μέσω της ανάπτυξης εξειδικευμένων αστυνομικών εντοπιστών καθώς και άλλων αξιωματικών-συνδέσμων, ακόμη και αν μια αθλητική εκδήλωση πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία ευρέος κοινού.

Δεδομένων των πολλών πρόσφατων περιστατικών βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό, είναι, κατά το Συμβούλιο ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό πέρα από τους αθλητικούς χώρους. Το πεδίο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να καλύπτει χώρους όπως δημόσια μέσα μεταφοράς, ξενοδοχεία, προπονητικά κέντρα, χώρους νυχτερινής διασκέδασης και άλλους δημόσιους χώρους.

Το Συμβούλιο τονίζει, επίσης, τη σημασία της προστασίας των δημόσιων χώρων και των ιδιωτικών χώρων που είναι ανοικτοί στο κοινό, ιδίως μέσω της εφαρμογής αρχών ασφάλειας βάσει σχεδιασμού και της χρήσης συστημάτων επιτήρησης και ανίχνευσης που ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη, με παράλληλο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να παρακολουθούν το διαδικτυακό περιεχόμενο, με σκοπό την πρόληψη και τον μετριασμό της διάδοσης μηνυμάτων που υποκινούν τη βία, τον εξτρεμισμό, τη ριζοσπαστικοποίηση και την ξενοφοβία.

Τα κράτη μέλη,επισημαίνουν οι Υπουργοί των 27 χωρών μελών της ΕΕ, πρέπει να αυξήσουν την αξιολόγηση κινδύνου των επικίνδυνων οπαδών, ιδίως όσων έχουν εξτρεμιστικές ιδεολογίες, προκειμένου να εντοπίζουν, να προλαμβάνουν και να περιορίζουν πιθανές εχθρικές και εγκληματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com – Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση, με αναφορά της πηγής και χωρίς τροποποιήσεις του κειμένου