Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον γνωστό Φυσικοθεραπευτή Νίκο Φουφόπουλο, στο Φυσικοθεραπευτήριο του στο Καματερό και είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τη ρήξη μηνίσκου και την αντιμετώπισή της με τη θεραπεία Tecar και τα πρωτόκολλα κινησιοθεραπείας.

Ο έμπειρος Φυσικοθεραπευτής, Νίκος Φουφόπουλος διαθέτει τρία Φυσικοθεραπευτήρια με την επωνυμία «Fysiosolution», στο Καματερό, στο Μοσχάτο και στον Ασπρόπυργο.

Κύριε Φουφόπουλε, αρχικά, τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Κάθε γόνατο έχει 2 μηνίσκους τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος, και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Η ρήξη μηνίσκου είναι από τις συνηθέστερες αθλητικές κακώσεις του γόνατος. Ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη σε κάθε ηλικία από κάποιο τραυματισμό, αλλά με την πάροδο της ηλικίας οι μηνίσκοι εκφυλίζονται και είναι πιο εύκολο να υποστούν ρήξη.

Ποιοι είναι πιο «επιρρεπείς» στη ρήξη μηνίσκου και ποια τα συμπτώματα που προκαλεί;

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί αρκετά συχνό τραυματισμό. Οποιοσδήποτε μπορεί να υποστεί ρήξη μηνίσκου αλλά οι αθλητές, και κυρίως αυτοί που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα, είναι πιο επιρρεπείς. Επιπλέον επιρρεπείς είναι και όσοι εργάζονται και έχουν ορθοστασία ή γονατίζουν συχνά π.χ. υδραυλικοί. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος που επιδεινώνεται με το γόνατο λυγισμένο  (π.χ. στο βαθύ κάθισμα ή στο ανέβασμα σε σκάλες), οίδημα και δυσκαμψία, μπλοκ του γόνατος και αίσθημα αστάθειας.

Ο Ν. Φουφόπουλος

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα πρωτόκολλα κινησιοθεραπείας, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου;

Η κινησιοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου φυσικοθεραπευτή. Τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα κινησιοθεραπείας εφαρμόζονται σε όλους τους ασθενείς, που υποφέρουν από αθλητικές κακώσεις ή που στόχο έχουν την κινητική τους αποκατάσταση έπειτα από κάποιο χειρουργείο. Η πρώιμη κινητοποίηση συμβάλλει στη δραστική μείωση του χρόνου αποκατάστασης των ασθενών. Αυτά τα πρωτόκολλα πρέπει να εφαρμόζονται από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές, στους χειρουργημένους ασθενείς, για την αντιμετώπιση των επιπλοκών. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κινησιοθεραπεία δεν είναι γυμναστική.

Άρα, απ’ ότι καταλαβαίνουμε ο ρόλος της κινησιοθεραπείας είναι αρκετά σπουδαίος. Τι περιλαμβάνει το θεραπευτικό πλάνο;

Για την αύξηση της μυϊκής δύναμης έπειτα από κάποιο χειρουργείο, χρησιμοποιούνται διάφορες ασκήσεις με διαβάθμιση δυσκολίας ανάλογα την περίοδο της αποκατάστασης. Στο θεραπευτικό πλάνο περιλαμβάνονται διατάσεις, λειτουργικές ασκήσεις, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας. Γενικά, το πρόγραμμα πρέπει να είναι προοδευτικό και η εξέλιξη του εξαρτάται από τον πόνο, το κατά πόσο έχει αυξηθεί η μυϊκή δύναμη, το εύρος κίνησης, η λειτουργική κινητικότητα και το προσδόκιμο του ασθενή.

Μεταξύ άλλων τρόπων αντιμετώπισης, η θεραπεία Tecar είναι ιδιαίτερα σημαντική. Που αποσκοπεί;

Μεταξύ άλλων φυσικών μέσων που προτείνονται για την κινητική αποκατάσταση των ασθενών με αθλητικές κακώσεις, η θεραπεία Tecar θα προσδώσει άμεση αποκατάσταση σε μυϊκούς τραυματισμούς και προβλήματα των τενόντων, καθώς έχει επιλεκτική και στοχευμένη δράση! Η σημαντική αυτή τεχνική μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες στη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατά την περίοδο της αποθεραπείας.

Τέλος, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας Tecar;

Η θεραπεία Tecar βασίζεται στην εκπομπή ραδιοκυμάτων και έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενδογενούς θερμότητας. Πλεονεκτεί σε σχέση με τα υπόλοιπα φυσικά μέσα γιατί, όπως προαναφέρθηκε, έχει επιλεκτική και στοχευμένη δράση, προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο από την πρώτη κιόλας συνεδρία και μειώνει δραστικά τον χρόνο θεραπείας και συμβάλλει στην επούλωση των κακώσεων σε πιο σύντομο χρόνο.