Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν στη εύτερη, κατά σειρά, άτυπη, τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού, της ΕΕ με βασικό θέμα τις συνέπειες του κορονοϊού στον αθλητικό τομέα.

Προήδρευσε ο Tomislav Druža, Υφυπουργός Αθλητισμού της Κροατίας, η οποία προεδρεύει στο Συμβούλιο της ΕΕ και στο τέλος του τρέχοντος μήνα, Ιουνίου παραδίδει τη σκυτάλη στη Γερμανία.

Οι Υπουργοί ασχολήθηκαν με τις συνέπειες του κορονοιού στον Αθλητισμό, και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν για την επόμενη μέρα. Αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με μέτρα και σχέδια για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας του αθλητικού τομέα σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική, και τομείς πιθανής συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους στον τομέα του αθλητισμού σε επίπεδο ΕΕ.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι το βασικό καθήκον είναι να βρουν έναν τρόπο για να βοηθήσουν τον αθλητικό τομέα να επανακινήσει πλήρως τις τακτικές του δραστηριότητες.

Τόνισαν, επίσης , τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών και επιστημονικών γεγονότων σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών με ευρωπαϊκούς αθλητικούς οργανισμούς, προκειμένου να συντονίσουν τις διαδικασίες και να παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη για τη συνέχιση της δραστηριότητας του αθλητικού τομέα το συντομότερο δυνατό.

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου είπε  ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ασφαλή επιστροφή αθλητών και πολιτών σε αθλητικές δραστηριότητες και στην έναρξη αθλητικών εκδηλώσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Είναι επίσης απαραίτητο, πρόσθεσε, να συνεχίσουμε την ενίσχυση του διαλόγου με το αθλητικό κίνημα σε όλα τα επίπεδα – από τοπικό σε διεθνές – προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού μακροπρόθεσμες προσαρμογές στις αλλαγές που επιφέρει αυτή η κρίση.

Mariya Gabriel:Τα οφέλη της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε η Επίτροπος για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, Mariya Gabriel, η οποία είπε, πως το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο Αθλητισμού της ΕΕ πραγματοποιήθηκε πριν από δέκα χρόνια και πολλά έχουν επιτευχθεί από τότε. Χαίρομαι.που σήμερα, όλοι οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τα οφέλη της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού.

Η Mariya Gabriel

Η κρίση του κορονοϊού, επισήμανε, έχει τονίσει τη σημασία του αθλητισμού για τις κοινωνίες μας, προωθώντας όχι μόνο τη σωματική δραστηριότητα και την ευημερία των πολιτών της ΕΕ, αλλά και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη της Ευρώπης, καθώς και σε μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις .

Οι Υπουργοί χαιρέτισαν τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας του προγράμματος Erasmus + Sport, καθώς και των μελλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ και υποστήριξαν όλες τις περαιτέρω δραστηριότητες που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να παράσχουν υποστήριξη στον αθλητικό τομέα.

Τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής Kristof De Kepper και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών Danka Barteková, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη υπέβαλαν στους Υπουργούς προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και την επανέναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων και διαγωνισμών.

Πηγή: Blog: marina anastas.kourbela