Στα βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού πρότυπου αθλητισμού αναφέρεται ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, υπενθυμίζοντας, πως στη Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαικής Ενωσης, – ΣΛΕΕ, ο Αθλητισμός αναφέρεται ως τομέας στον οποίο η δράση σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών.

Ορισμός του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού 

Αν και λόγω της ποικιλομορφίας των ευρωπαϊκών αθλητικών δομών δεν υπάρχει κοινός ορισμός του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού, υπάρχουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν αναγνωρίσιμο. Στα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνονται η πυραμιδοειδής δομή, το ανοικτό σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού, η μαζική λαϊκή προσέγγιση και αλληλεγγύη, ο ρόλος του στην εθνική ταυτότητα, οι δομές που βασίζονται στην εθελοντική δραστηριότητα και η κοινωνική και εκπαιδευτική του λειτουργία.”

.Για ους σκοπούς του ψηφίσματος, ορίζεται, ότι ο βασιζόμενος σε αξίες οργανωμένος αθλητισμός στηρίζεται στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και σε αξίες όπως η χρηστή διακυβέρνηση, η ασφάλεια, η ακεραιότητα, η αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αλληλεγγύης, η υγεία και η ασφάλεια των αθλητών, ο σεβασμός των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ισότητα των φύλων, όπως, επίσης και η εθελοντική δραστηριότητα. 

 Διαρθρώνεται κατά κανόνα σε εθνική βάση και οργανώνεται καταρχήν από μία αθλητική ομοσπονδία ανά άθλημα, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο δυνατή την ολοκληρωμένη προσέγγιση των κανόνων, κανονισμών και προτύπων, καθώς και των αγωνιστικών προγραμμάτων και των προκριματικών διαδικασιών

Η ευρωπαϊκή διάσταση

Σημειώνεται στο σχετικό ψήφισμα, ότι η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο «να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας τη δικαιότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών, ιδίως των νεότερων μεταξύ τους.

ΗΈνωση συμβάλλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών επιδιώξεων στον χώρο του αθλητισμού, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις ιδιαιτερότητές του, τις δομές του που βασίζονται στον εθελοντισμό καθώς και τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο.

Η οργάνωση του αθλητισμού στην Ευρώπη στηρίζεται στο θεμελιώδες δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι.

Στηρίζεται επίσης σε αξίες, όπως η αλληλεγγύη μεταξύ των διαφόρων επιπέδων αθλητισμού, και ιδίως μεταξύ του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η δικαιότητα, η ακεραιότητα, ο ανοικτός χαρακτήρας, η ισότητα των φύλων και η χρηστή διακυβέρνηση.

Οργάνωση

Τα βασικά χαρακτηριστικά για το μεγαλύτερο μέρος του βασιζόμενου στις αξίες οργανωμένου αθλητισμού στη Ευρώπη αντιστοιχούν στην οργάνωση του αθλητισμού σε αυτόνομη, δημοκρατική και εδαφική βάση με πυραμιδοειδή δομή, στην οποία εντάσσονται όλα τα επίπεδα αθλητισμού από τον ερασιτεχνικό έως τον επαγγελματικό αθλητισμό, περιλαμβάνονται οι αγώνες τόσο των συλλόγων όσο των εθνικών ομάδων και συμπεριλαμβάνονται μηχανισμοί για τη διασφάλιση της οικονομικής αλληλεγγύης, της δικαιότητας και του ανοικτού χαρακτήρα των αγώνων, όπως η αρχή του προβιβασμού και υποβιβασμού.

.

Ο βασιζόμενος σε αξίες οργανωμένος αθλητισμός στην Ευρώπη διαρθρώνεται κατά κανόνα σε εθνική βάση και οργανώνεται καταρχήν από μία ομοσπονδία ανά άθλημα, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο δυνατή την ολοκληρωμένη προσέγγιση των κανόνων, κανονισμών και προτύπων, καθώς και την τήρηση των αγωνιστικών προγραμμάτων και των προκριματικών διαδικασιών. Οι οργανώσεις αυτές είναι προσηλωμένες στην οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, καθώς και στα υψηλότερα επίπεδα χρηστής διακυβέρνησης, στα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ψυχική και τη σωματική υγεία και την ασφάλεια των αθλητών, την πρόληψη διακρίσεων κάθε μορφής και την προώθηση της ακεραιότητας του αθλητισμού.

Οι αθλητικές ομοσπονδίες θα πρέπει να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εποπτεία της οργάνωσης και της λειτουργίας των αντίστοιχων αθλημάτων τους και θα πρέπει να συμφιλιώνουν με δημοκρατικό, ισορροπημένο και συνεκτικό τρόπο τα συμφέροντα των αθλητών, των συλλόγων και των διαγωνιστικών διοργανώσεων, των φιλάθλων και λοιπών ενδιαφερόμενων μερών, καθώς και άλλων αθλητικών οργανώσεων, με σκοπό τη συμβολή όλων στην υγιή ανάπτυξη του αθλητισμού..

 Οικονομική αλλελεγγύη

.

Η οικονομική αλληλεγγύη αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του βασιζόμενου σε αξίες οργανωμένου αθλητισμού. Μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, στη συγχρηματοδότηση λιγότερο ελκυστικών από εμπορική άποψη αγώνων, καθώς και στην κατάρτιση εθελοντών, αθλητών, προπονητών, προσωπικού αγώνων κ.λπ. Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να υποστηριχθούν οι δραστηριότητες που υιοθετούν τον σεβασμό στο πλαίσιο του αθλητισμού αξιών, όπως τα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική ένταξη, η ισότητα των φύλων, η ανάπτυξη των νέων, τα δικαιώματα του παιδιού και η εκπαίδευση μέσω του αθλητισμού.

Διαφθορά, χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, η οικονομική αστάθεια, κλπ

Ο οργανωμένος αθλητισμός στην Ευρώπη αντιμετωπίζει εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, όπως είναι περιπτώσεις κακής διακυβέρνησης, η διαφθορά, η χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, η οικονομική αστάθεια, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η φαρμακοδιέγερση, ο ρατσισμός, η βία, η ανισότητα μεταξύ των φύλων, η αύξηση της εμπορευματοποίησης και η τάση αγοράς αντί της εκπαίδευσης νέων αθλητών. Για όλα αυτά απαιτείται μια αντίδραση, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και οργανώσεις, η οποία θα πρέπει να διαφυλάσσει τις αξίες και την ακεραιότητα του αθλητισμού, να προωθεί τη χρηστή διακυβέρνηση, καθώς και να εξασφαλίζει ένα θετικό μέλλον για τον αθλητισμό.

.

Η χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό αποτελεί προϋπόθεση για την αυτονομία και την αυτορρύθμιση των αθλητικών οργανώσεων και ομοσπονδιών, σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ακεραιότητας, της αλληλεγγύης, της ισότητας των φύλων, του ανοικτού χαρακτήρα, της λογοδοσίας και της κοινωνικής ευθύνης. Είναι σημαντικό οι αθλητικές οργανώσεις και ομοσπονδίες να τηρούν και, όπου αυτό είναι δυνατό, να ενισχύουν τα πρότυπα χρηστής διακυβέρνησής τους δίνοντας βήμα στους αθλητές και τους φιλάθλους.

.

Οι αγώνες των εθνικών ομάδων

.

Οι αγώνες των εθνικών ομάδων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οργανωμένου αθλητισμού στην Ευρώπη. Διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο καθώς προωθούν την εθνική ταυτότητα και εμπνέουν τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες να επιτυγχάνουν τις βέλτιστες δυνατές αθλητικές επιδόσεις τους, αλλά και καθώς προωθούν την αλληλεγγύη με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και παρέχουν πρότυπα για τις νεότερες γενιές.

Οι αθλητικές οργανώσεις κάθε είδους και κάθε επιπέδου θα δεσμευτούν να αναπτύξουν μια νοοτροπία διαφάνειας και να καθιερώσουν διαδικασίες βάσει των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την άμεμπτη διαχείριση των οικονομικών πόρων τους, αυστηρούς ελέγχους για την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων και της διαφθοράς, και περιορισμένες θητείες για τα αιρετά αξιώματα.

Η αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του επαγγελματικού αθλητισμού ενισχύει τον κερδοσκοπικό προσανατολισμό της αθλητικής δραστηριότητας, που διαμορφώνεται κυρίως από την αξία των δικαιωμάτων μετάδοσης. Παρότι συμβάλλει στη δημιουργία οικονομικών πόρων για μεγαλύτερο αριθμό αθλητών, η ανάπτυξη της εμπορικής διάστασης του αθλητισμού ενέχει κινδύνους για τις αξίες του αθλητισμού.

Σε μια εποχή κατά την οποία ο εκσυγχρονισμός του αθλητισμού προσφέρει νέες οικονομικές ευκαιρίες αναφορικά με το οικονομικό δυναμικό του, είναι πρωταρχικής σημασίας ο βασιζόμενος σε αξίες οργανωμένος αθλητισμός να διαφυλάσσει την ακεραιότητα του αθλητισμού, να τηρεί τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, να σέβεται το εθνικό, το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο και να διατηρεί τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική εφαρμογή των αξιών αλληλεγγύης μεταξύ όλων των φορέων.

Τ

Ορισμένες αξίες και παραδόσεις του ευρωπαϊκού αθλητισμού έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και θα πρέπει να προωθούνται με ταυτόχρονη έμφαση στην ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα των ευρωπαϊκών αθλητικών δομών. Στο παρόν ψήφισμα υπογραμμίζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού, εστιάζοντας κυρίως στον βασιζόμενο σε αρχές οργανωμένο αθλητισμό.

Το Συμβούλιο και οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών:

 

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ:

Να υποστηρίξει τα βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού, όπως η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, η πυραμιδοειδής δομή, το ανοικτό σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού, η μαζική λαϊκή προσέγγιση και αλληλεγγύη, ο ρόλος του στην εθνική ταυτότητα, η ανάπτυξη κοινοτήτων και οι δομές που βασίζονται στον εθελοντισμό, καθώς και ο κοινωνικός, εκπαιδευτικός και πολιτιστικός του ρόλος και ο ρόλος του στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας της ΕΕ.

Να διερευνήσει περαιτέρω και να συνεχίσει τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με όλους τους αθλητικούς φορείς σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού, αναγνωρίζοντας την ποικιλομορφία των προσεγγίσεων και των νέων εξελίξεων στα διάφορα είδη αθλητισμού, σύμφωνα με τον βασιζόμενο σε αρχές οργανωμένο αθλητισμό, για παράδειγμα μέσω του διαρθρωμένου διαλόγου της ΕΕ για τον αθλητισμό.

24.

Να προωθήσουν αξίες στον αθλητισμό και τις αθλητικές οργανώσεις, οι οποίες θα διέπονται από τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ακεραιότητας, της αλληλεγγύης, της ισότητας των φύλων, του ανοικτού χαρακτήρα, της λογοδοσίας, της προσβασιμότητας, της κοινωνικής ευθύνης και του σεβασμού των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

.

Να αναγνωρίσουν και να διαφυλάξουν τις ιδιαιτερότητες του αθλητισμού και των δομών του που βασίζονται στον εθελοντισμό, καθώς και την αυτονομία των αθλητικών διοικητικών οργάνων να οργανώνουν τις αθλητικές δραστηριότητες υπό τη δικαιοδοσία τους σεβόμενα παράλληλα το εθνικό, το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο.

.

Να αναγνωρίσουν τη συμβολή των εθελοντών, των συλλόγων ερασιτεχνικού αθλητισμού, των οικογενειών και των τοπικών κοινοτήτων στον τομέα του αθλητισμού και να τους παρέχουν υποστήριξη, όπου ενδείκνυται.

.

Να ενισχύσουν τις πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της κατάρτισης και της εκπαίδευσης των αθλητών και του αθλητικού προσωπικού, δεδομένης της συμβολής τους στην προώθηση των κοινωνικών, εκπαιδευτικών, οικονομικών και ευρύτερων συμφερόντων του αθλητισμού.

.

Να επιστήσουν την προσοχή στις δυνητικές συνέπειες των κλειστών αθλητικών οργανώσεων στον οργανωμένο αθλητισμό στην Ευρώπη, όπως οι θεμελιώδεις αλλαγές των διαδικασιών πρόκρισης που κατά κανόνα βασίζονται στις αθλητικές ικανότητες.

.

Να συμπεριλάβουν τα ζητήματα σχετικά με τον ευρωπαϊκό αθλητισμό στις συζητήσεις της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

ΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

.

Να υποστηρίξει τα βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού, όπως η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, η πυραμιδοειδής δομή, το ανοικτό σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού, η μαζική λαϊκή προσέγγιση και αλληλεγγύη, ο ρόλος του στην εθνική ταυτότητα, η ανάπτυξη κοινοτήτων και οι δομές που βασίζονται στον εθελοντισμό, καθώς και ο κοινωνικός, εκπαιδευτικός και πολιτιστικός του ρόλος και ο ρόλος του στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας της ΕΕ.

.

Να διερευνήσει περαιτέρω και να συνεχίσει τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με όλους τους αθλητικούς φορείς σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού, αναγνωρίζοντας την ποικιλομορφία των προσεγγίσεων και των νέων εξελίξεων στα διάφορα είδη αθλητισμού, σύμφωνα με τον βασιζόμενο σε αρχές οργανωμένο αθλητισμό, για παράδειγμα μέσω της μελέτης της Επιτροπής σχετικά με το(τα) ευρωπαϊκό(-ά) πρότυπο(-α) αθλητισμού, του διαρθρωμένου διαλόγου της ΕΕ για τον αθλητισμό κ.λπ.

.

Να υποστηρίξει τον ρόλο του αθλητισμού και την εκπαιδευτική του διάσταση, όπως τη διπλή σταδιοδρομία των αθλητών, και τον βιώσιμο συνδυασμό τους εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων της σεβόμενη το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο.

Να εξακολουθήσει να αναγνωρίζει και να εφαρμόζει στην πράξη τις ιδιαιτερότητες του αθλητισμού και των δομών του που βασίζονται στον εθελοντισμό, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν με υψηλό επίπεδο χρηστής διακυβέρνησης, διαφάνειας, λογοδοσίας, κοινωνικής ευθύνης, πολυδεκτικότητας, ακεραιότητας, δημοκρατίας, αυτορρύθμισης και σεβασμού των θεμελιωδών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

.

Να προωθήσει τη συνεργασία και τον διαρθρωμένο διάλογο με το αθλητικό κίνημα, τις ομάδες αθλητών, τους εμπορικούς διοργανωτές και άλλους σχετικούς φορείς εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων της, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες του αθλητισμού.

.

Να επιστήσει την προσοχή στις δυνητικές συνέπειες των κλειστών αθλητικών οργανώσεων για τον οργανωμένο αθλητισμό στην Ευρώπη, όπως στον δίκαιο και ανοικτό χαρακτήρα των αθλητικών αγώνων, στις δομές που βασίζονται στον εθελοντισμό και στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο.

Να συμπεριλάβουν τα ζητήματα σχετικά με τον ευρωπαϊκό αθλητισμό στις συζητήσεις της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ:

.

Να υποστηρίξει τα βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού, όπως η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, η πυραμιδοειδής δομή, το ανοικτό σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού, η μαζική λαϊκή προσέγγιση και αλληλεγγύη, ο ρόλος του στην εθνική ταυτότητα, η ανάπτυξη κοινοτήτων και οι δομές που βασίζονται στον εθελοντισμό, καθώς και ο κοινωνικός, εκπαιδευτικός και πολιτιστικός του ρόλος και ο ρόλος του στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας της ΕΕ.

.

Να διερευνήσει περαιτέρω και να συνεχίσει τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με όλους τους αθλητικούς φορείς σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού προτύπου αθλητισμού, αναγνωρίζοντας την ποικιλομορφία των προσεγγίσεων και των νέων εξελίξεων στα διάφορα είδη αθλητισμού, σύμφωνα με τον βασιζόμενο σε αρχές οργανωμένο αθλητισμό, για παράδειγμα μέσω του διαρθρωμένου διαλόγου της ΕΕ για τον αθλητισμό.

Να προαγάγει την αλληλεγγύη μεταξύ των αθλητικών οργανώσεων σε όλα τα επίπεδα με σκοπό να συμβάλει στην ανάκαμψη από την πανδημία της CΟVID-19, στη βιωσιμότητα και στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα του αθλητισμού.

.

Να τηρεί και να ευθυγραμμίσει τις απαιτήσεις του διεθνούς προγράμματος αθλητικών εκδηλώσεων και να συμμετάσχει σε προγράμματα αλληλεγγύης.

Να δεσμευθεί για την οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού και για ανώτατα επίπεδα χρηστής διακυβέρνησης, για τα πρότυπα ασφαλείας και ακεραιότητας για τους αθλητές, τους εργαζόμενους, το προσωπικό αγώνων και τους θεατές.

Να συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ιδίως τα αθλητικά διοικητικά όργανα, με σκοπό τη διαφύλαξη και την ενίσχυση των θεμελιωδών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδίως των δικαιωμάτων των αθλητών σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν τον αθλητισμό και της υγείας των αθλητών στο πλαίσιο του πολλαπλασιασμού των αθλητικών αγώνων, καθώς και της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής ένταξης με την αποφυγή κάθε μορφής διακρίσεων.

Να μεριμνήσει για την εφαρμογή αποτελεσματικών εσωτερικών και εξωτερικών μηχανισμών για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις αρχές χρηστής διακυβέρνησης και του σεβασμού των θεμελιωδών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και με τους κατάλληλους μηχανισμούς παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων και επιβολής κυρώσεων.

Να μεριμνήσει για τη διοργάνωση των κορυφαίων και επαγγελματικών αθλητικών αγώνων σύμφωνα με την αρχή του ανοικτού χαρακτήρα των αθλητικών αγώνων, δίνοντας προτεραιότητα στις αθλητικές ικανότητες.

.

Να συνεργαστεί με εκπαιδευτικά ιδρύματα για την πρακτική εφαρμογή ενός βιώσιμου συνδυασμού αθλητισμού και εκπαίδευσης για την ολιστική ανάπτυξη, την ευημερία και την ακεραιότητα των αθλητών.

Να προωθήσει και να διευκολύνει την πρόσβαση των νεαρών αθλητών και των υποεκπροσωπούμενων ομάδων ώστε να συμμετέχουν και να δραστηριοποιούνται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στον τομέα του αθλητισμού, όπου ενδείκνυται.

.

Να καταρτίσει μηχανισμούς για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των αθλητών, όπως η απαγόρευση των διακρίσεων, η πρόσβαση στην πληροφόρηση, η εκπροσώπηση εντός των αθλητικών οργανώσεων, η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η δίκαιη δίκη, καθώς και να ενθαρρύνει τους αθλητές να αξιοποιούν αυτούς τους μηχανισμούς.

Να σέβεται τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και, σε αυτό το πλαίσιο, να λαμβάνει υπεύθυνες αποφάσεις σχετικά τους διοργανωτές μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

ΠΗΓΗ: ΕΕ,  pelazkarabo. blogspot.com