Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Fysiosolution στο Μοσχάτο, τον Φυσικοθεραπευτή, Νίκο Φουφόπουλο, o οποίος μας μιλά για την έσω και έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Κύριε Φουφόπουλε, αρχικά θα ήθελα να σας ρωτήσω τι είναι η έσω και έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, που τόσο συχνά ακούμε.

Η έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα ή αλλιώς golfer’s elbow είναι πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή και έντονο πόνο στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του έσω κονδύλου. Η έξω επικονδυλίτιδα, αποτελεί μία αρκετά επώδυνη πάθηση και προκαλεί έντονο πόνο στην εξωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Η πάθηση εμφανίζεται συχνά σε άτομα που ασχολούνται με το τένις και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται και ως tennis elbow. Η έσω επικονδυλίτιδα είναι παρόμοια με την έξω επικονδυλίτιδα αλλά εμφανίζεται πολύ σπανιότερα!

Ποιοι λόγοι θα λέγατε ότι συντελούν στην εμφάνισή της;

Οι επικονδυλίτιδες αποτελούν διαταραχές στην περιοχή των τενόντων του αγκώνα. Όπως σχεδόν σε κάθε τενοντοπάθεια, οι αιτίες είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις (Overuse Syndromes). Η έσω επικονδυλίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων κινήσεων των μυών που κάμπτουν τον καρπό και τα δάχτυλα, όπως για παράδειγμα η συχνή δακτυλογράφηση, η άρση βαρών, το γκολφ κ.α.

Ο Ν. Φουφόπουλος

Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί η ελλιπής προθέρμανση πριν από την δραστηριότητα ή η απότομη και έντονη επιστροφή μετά από αποχή μεγάλου διαστήματος. Παρομοίως, στην έξω επικονδυλίτιδα η έντονη καταπόνηση του χεριού και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις έκτασης του καρπού καθώς και η λανθασμένη εκτέλεση χειρωνακτικών εργασιών ή η λανθασμένη χρήση του καρπού σε αθλητικές δραστηριότητες συντελούν σημαντικά στην εμφάνισή της.

Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες θεραπείες για αυτήν την πάθηση;

Οι θεραπείες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη έχει σκοπό τη μείωση του πόνου και την ανάκτηση του ανώδυνου εύρους τροχιάς του αγκώνα, πράγμα που επιτυγχάνεται με το υψηλής συχνότητας laser Hilterapia, με το BioWave, το Tecar κ.α. Η δεύτερη φάση της αποκατάστασης έχει σκοπό την ανάκτηση της δύναμης και της αντοχής των τενόντων, το οποίο επιτυγχάνεται με τον μαγνητικό διεγέρτη 7 tesla, με τα EMS ρεύματα, καθώς και με εξατομικευμένα πρωτόκολλα κινησιοθεραπείας. Στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης, ο ασθενής διδάσκεται τρόπους, με τους οποίους θα προλαμβάνει επερχόμενους τραυματισμούς και τρόπους για τη σωστή προθέρμανση, αλλά και αποθεραπεία.

Τι ακριβώς είναι η μέθοδος Flossing;

Η μέθοδος flossing αποτελεί μια ανερχόμενη θεραπευτική παρέμβαση που θα συμβάλλει θετικά στην ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η επικονδυλίτιδα του αγκώνα. Η μέθοδος βασίζεται στη χρήση ελαστικού ιμάντα (floss–band) o οποίος περιδένεται γύρω από τον αγκώνα και σε συνδυασμό με το κατάλληλο ασκησιολόγιο θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Ενσωματώνεται και σε άλλες θεραπευτικές τεχνικές με σκοπό την πρόκληση ισχαιμίας και απελευθέρωσης της περιτονίας μέσω της εφαρμοζόμενης πίεσης και κίνησης σε λειτουργικά πρότυπα.

Ποια οφέλη έχει η ηλεκτροθεραπεία BioWave;

Με τη χρήση της πρωτοποριακής πατενταρισμένης τεχνολογίας ημιτονοειδούς κυματομορφής BioWave, ο πόνος του ασθενούς μειώνεται από 70 έως και 100% μετά την πρώτη εφαρμογή. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και στο θεραπευτή του, η εφαρμογή ενός σωστού πρωτοκόλλου κινησιοθεραπείας. Επιτυγχάνεται η ανάκτηση του εύρους τροχιάς της άρθρωσης, αλλά και η ενδυνάμωση της περιοχής σε αυτό.

Τέλος, θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για την θεραπεία μέσω του μαγνητικού διεγέρτη 7 tesla;

Μέσω της επαναπόλωσης της αντλίας καλίου νατρίου που πραγματοποιεί ο μαγνητικός διεγέρτης 7 tesla, επιτυγχάνεται η αύξηση του τοπικού μεταβολισμού στην περιοχή του αγκώνα (τένοντες), με αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση από τον πόνο, την ενεργοποίηση των μυών και την ταχύτερη αποκατάσταση. Με το μαγνητικό διεγέρτη 7 tesla, μέσα σε μόλις τρεις συνεδρίες, ο αθλητής έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστικότητες.

Νίκος Φουφόπουλος – Φυσικοθεραπευτής

  • Fysiosolution, Μοσχάτο, Χρυσοστόμου Σμύρνης 55, Μοσχάτο 183 44
  • Fysiosolution, Καματερό, Φυλής 185, 13451
  • Fysiosolution, Ασπρόπυργος, Σαλαμίνος 72, 19300