Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην παρουσίαση του αναπτυξιακού νόμου έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στα υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής της επιδότησης σε επιχειρήσεις από τα προηγούμενα αναπτυξιακά πακέτα που έχουν παραδώσει την επένδυση.

Επίσης δεσμεύτηκε πως η χρηματοδότηση είναι πλήρως εξασφαλισμένη και θα υπάρξει πιστή τήρηση των δεσμεύσεων του Δημοσίου απέναντι στους επενδυτές. «Δεν θα επαναλάβουμε πρακτικές του παρελθόντος» σημείωσε.
Απέρριψε τα αιτήματα του ΣΕΤΕ για τη συμμετοχή επενδύσεων μεγαλύτερων των 20 εκατ. ευρώ και την ένταξη του τουριστικού κλάδου στις ειδικές ενισχύσεις του νόμου. «Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι τα όρια προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Υπάρχει πρόνοια για ενισχύσεις στην αγροτοδιατροφή και την τεχνολογία» και πρόσθεσε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δικαιούνται ό,τι και οι επιχειρήσεις των άλλων κλάδων.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει διαφορετικό πνεύμα από τους προηγούμενους και η κλαδική στόχευση προσαρμόζεται στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Η ενίσχυση της περιφέρειας βασίζεται στον ευρωπαϊκό περιφερειακό χάρτη όπως είναι διαμορφωμένος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει αλλαγές στην επόμενη ευρωπαϊκή αναθεώρηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.

 

Απέναντι η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση έχει άλλη άποψη, μάλιστα η Ν.Δ. διαβλέπει αποκλεισμούς σε τομείς της οικονομίας, μιλά για «ταξικό πρόσημο στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα», για εκδικητικότητα σε ό,τι αφορά αυτούς που αδυνατούν να προχωρήσουν την επένδυσή τους λόγω της ύφεσης και των capital controls, αλλά και για «περιορισμό των δικαιούχων με «νέους κόφτες» που φέρνει η κυβέρνηση». Υπήρχαν και φωνές μέσα στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην εμφανίζεται ως «ΟΧΙ σε όλα», αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει πειστεί για τέτοια συμπεριφορά. 

 

Η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί πως… «άνθρακας ο θησαυρός»
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν πρόκειται να θέσει τη χώρα σε τροχιά της ανάκαμψης, διότι αναπαραγάγει όλες τις κακοδαιμονίες των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων 2004 και 2011, με τις μεγάλες «ουρές» απραγματοποίητων επενδυτικών σχεδίων, ενώ το ύψος των προβλεπόμενων επενδύσεων την επόμενη 7ετία θα φθάσει μόλις 11 δισ, από τα οποία 3,6 δισ. θα αποτελούν φοροαπαλλαγές και δωρεάν επιχορηγήσεις σε «κρατικοδίαιτους καπιταλιστές» με προσδοκία να δημιουργηθούν 15.000 θέσεις εργασίας! Δηλαδή 2.000 κατ’ έτος σε μια «θάλασσα» 1.750.000 ανέργων!!

Το αντίβαρο που περιγράφει η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει την «τρύπα» των 50.000 θέσεων εργασίας που θα χαθούν μέχρι το 2018 από τα προαπαιτούμενα μέτρα που πέρασαν στη Βουλή. Για τη ΛΑΕ η απάντηση στην καταβύθιση της οικονομίας είναι η εφαρμογή «σχεδίου» παραγωγικού και οικολογικού μετασχηματισμού, με κλαδικές πολιτικές και ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) με κονδύλια από την αναστολή πληρωμής του χρέους, τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και στήριξη της ανάπτυξης, το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και παροχή ρευστότητας στην οικονομία, την κατάργηση της λιτότητας και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μισθών-συντάξεων και την αύξηση κοινωνικών κονδυλίων, για τόνωση της συνολικής ζήτησης και τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

 

Η Ένωση Κεντρώων καυτηριάζει το πενιχρό κέρδος των αναπτυξιακών νόμων και το υπέρμετρο οικονομικό βάρος στο κράτος.

Από το 1982 έως το 2011 ψηφίστηκαν πέντε αναπτυξιακοί νόμοι στην Ελλάδα. Ήρθε καμία ανάπτυξη; Ο τελευταίος νόμος του 2011 συνέβαλε για να δημιουργηθούν 6.167 νέες θέσεις εργασίας και κόστισε στο κράτος 230.000 ευρώ η κάθε μία εν καιρώ κρίσης. Έτσι θα φέρουμε πάλι την ανάπτυξη; Με υπερβολικό κόστος για το Δημόσιο; Και θα έρθει η λύση εάν επιδοτήσουμε δικούς μας κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες ώστε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε το υδροκέφαλο πελατειακό κράτος;

– Κίνητρα χρειάζονται οι επενδυτές, χαμηλούς συντελεστές, σταθερό φορολογικό περιβάλλον, πάταξη της γραφειοκρατίας και των νομικών κωλυμάτων για να έρθει η ανάπτυξη. Χρειάζεται να έρθουν τα λεφτά των Ελλήνων από το εξωτερικό με έναν ήπιο νόμο και να πιέσουμε τους δανειστές για μετακύλιση των δανειακών υποχρεώσεων για μετά από 20-25 χρόνια με μηδενικό επιτόκιο, ώστε τα χρήματα αυτά να πέσουν προς επενδύσεις στην Ελλάδα.

– Τους αναπτυξιακούς νόμους τους είδαμε και τους «χειροκροτήσαμε» στο παρελθόν. 

 

Και η αγορά καταθέτει τις δικές της ενστάσεις για την «επιλεκτική» επιλογή των επιχειρήσεων που θα στηριχθούν και την παντελώς άρνηση του δικού της σχεδιασμού για την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει πως καμία από τις προτάσεις των Επιμελητήριων δεν έγινε δεκτή, ενώ ενστάσεις υπάρχουν και για τη στήριξη που θα υπάρξει απέναντι σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης όμως τα δεδομένα τους -λόγω και των capital controls- δεν είναι τα καλύτερα αυτή τη στιγμή. «Ενισχύονται μόνο οι 100% υγιείς επιχειρήσεις κι όχι εκείνες που έχουν ανάγκη κεφαλαίων» κατηγορούν φορείς της επιχειρηματικότητας.

 

Το μεγάλο στοίχημα είναι η εκτέλεση του αναπτυξιακού νόμου και των επενδυτικών σχεδίων στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και τα αεροδρόμια. Για πρώτη φορά ο ιδιωτικός τομέας θα συνεργαστεί με το Δημόσιο σε τέτοια έκταση και η επιτυχία του εγχειρήματος θα αποτελεί το διαπιστευτήριο για προσέλκυση επενδύσεων. Οι «NY Times» σε παλιότερο δημοσίευμα σημείωναν πως «το Ελληνικό θα εκτοξεύσει την Ελλάδα».