Ο Γιάννης Μουζάλας έδωσε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι με θέμα τα γεγονότα στην Ειδομένη και απάντησε για τις κατηγορίες που δέχθηκε η χώρα μας .

 

 

Ξεκαθάρισε πως «ο μόνος τρόπος ελέγχου των ροών πρέπει να γίνεται στις ακτές της Τουρκίας και αυτό αποτελεί επίσημη θέση της Ε.Ε.».Όμως μέσα σε αυτό το πλαίσιο,«όλο το οικοδόμημα χτίζεται σε ψέματα,διαστρεβλώσεις και εμφανείς αδυναμίες διαχείρησης».

 

Για τα γεγονότα στην Ειδομένη

Ο Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε την λύπη του για όσα συμβαίνουν στην περιοχή και διαβεβαίωσε πως «κάνουμε ότι μπορούμε για μια μη βίαιη λύση στο θέμα,το αργότερο σε 4-5 μέρες.Έχουμε ήδη στείλει containers και έχουμα την συνδρομή 100 επιπλέον ατόμων απότην FRONTEX.Όσοι δεν περνάνε ,οδεύουν προς την Αθήνα και κάποιοι θα κάνουν και αίτηση ασύλου.Όμως δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να σταματήσει και η ροή αυτών που μπορούν να φύγουν.

 

Μπαράζ  αβάσιμων  κατηγοριών

Συγκεκριμένα για το δημοσίευμα των FT,που αναφέρει πως η Ελλάδα αρνείται τα  400 Eurodoc που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι,απάντησε: «Όχι μόνο δεν ισχύουν αυτά αλλά αποκάλυψε πως έχουμε πάρει  μόλις 48 ,από οποία τα 12 είναι διμερή βοήθεια από την Γερμανία.Ακόμα και 300 Eurodoc να στείλουν ,θα τα δεχτούμε ευχαρίστως.»

 

Άρνηση της παρουσίας της FRONTEX δεν υπάρχει

Η Frontex είναι η Ευρωπαϊκή Αστυνομία για το θέμα πιστοποίησης προσφύγων,έχει συγκεγκριμένα καθήκοντα.Ο υπουργός τόνισε πως«Από το Μάιο ζητήσαμε 318 άτομα.Επιχειρούν 40 άτομα και εναλλάσσονται 100 ανά μήνα.Στις 25/9/2015 ,κατέθεσα τον οδικό χάρτη και δεν είχαμε απάντηση.Οι ανάγκες μας φτάνουν  1600 αστυνομικούς της FRONTEX».

 

«Υπάρχουν δυσλειτουργίες του συστήματος αφού μας ζητούν κοινές περιπολίες στα σύνορα με την  FYROM ,από τους συνοριοφύλακες μας ,την FRONTEX και τους Σκοπιανούς.Εμείς δεν το δεχτήκαμε και με την βοήθεια του Ευρωπαίου Επιτρόπου  Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου ,λύθηκε η παρεξήγηση και δεν θα γίνονται επιχειρησιακά σχέδια στα σύνορα μας.Η δικαιοδοσία της FRONTEX τελειώνει  στην ταυτοποίηση μεταναστών για να διασφαλιστεί η προώθηση τους στην Κεντρική Ευρώπη.»

 

Για την Συνθήκη Σένγκεν

Με την συνδρομή του Δημήτρη Αβραμόπουλου,δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από την συνθήκη Σένγκεν ,που λειτουργεί με βάση τις αρχές αλληλεγγύης των κρατών.Ζητήσαμε την πολιτική προστασία από την Ε.Ε. γιατί τώρα σταθμίσαμε τις ανάγκες μας ,κάναμε λίστα με τα πιο επείγοντα:ασθενοφόρα,φορτηγά,καύσιμα και αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση τους.

 

Για τα RELOCATIONS CAMPS

Ανέφερε πως «είχαμε υποσχεθεί να έχουμε λύσει το θέμα μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά μάλλον θα πάει λίγο πιο πολύ.Η δέσμευση μας είναι για 40.000 θέσεις  όπου συμπεριλμβάνονται τα 20.000 διαμερίσματα προς ενοικίαση.

 

Για τα HOT SPOTS

Όσο αφορά τα κέντρα ταυτοποίησης ,ο υπουργός ανέπτυξε το πλάνο της κυβέρνησης.Από τα πέντε Κέντρα ,τα τρία είναι έτοιμα ενώ τα άλλα δύο παραδίδονται τον Γενάρη.

Αναλυτικά:

– Στην Μυτιλήνη είναι έτοιμο το συρματόπλεγμα

-Στην Χίο,έχουμε βρεί προσωρινή λύση ,που η επιτροπή αξιολόγησε θετικά ,αλλά αγοράσαμε ένα εργοστάσιο και το διαμορφώνουμε για οριστική διεύθετηση

-Στην Λέρο και στην Κω ,θα τα κτίσει ο Στρατός

-Στην Σάμο αντιμετωπίζουμε δυσκολίες

-Στόχος η δημιουργία Γραφείων Ασύλου σε κάθε νησί

-Τα έργα έχουν ξεκινήσει με δικά μας χρήματα και θα καλυφθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια

 

Για τα RETURNS

Είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να πιέσει τις χώρες που αρνούνται τις επιστροφές και έδωσε το παράδειγμα του Πακιστάν.Ενώ είχαν δεχθεί αρχικά 32 άτομα ,τελικά απορρόφησαν μόνο 11 και τους υπόλοιπους μας τους έτειλαν πίσω.