Η Λαϊκή Ενότητα καλεί το λαό για μια νέα αρχή χωρίς σύγχρονους δυνάστες, με αφορμή την επέτειο της επανάστασης του 1821.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Η επανάσταση του 1821, ο εθνικοαπελευθερωτικός και συγχρόνως κοινωνικός αγώνας ενάντια στον οθωμανικό ζυγό και στους εγχώριους κοτσαμπάσηδες, συμπεριλαμβάνονται στις πιο φωτεινές στιγμές της ιστορίας μας και αποτελούν μια πολύτιμη και επίκαιρη παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό. Οι μετέπειτα κοινωνικοί αγώνες τόσο στην Ελλάδα, όσο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, για την απελευθέρωση των εργαζομένων και του λαού από κάθε είδους παραβίαση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, καθώς και για την κατάκτηση των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, εμπνεύστηκαν και άντλησαν δύναμη από το παράδειγμα του 1821.

Ο ελληνικός λαός, φυσικά, δεινοπάθησε και μάτωσε από τις ξένες επεμβάσεις και τη ληστρική συμπεριφορά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τις οποίες διευκόλυνε σχεδόν πάντα η εθελόδουλη αστική τάξη. Όμως, ο αγώνας για το δίκιο, την αξιοπρέπεια και τη λαϊκή κυριαρχία, αν και παραμένει ανεκπλήρωτος, δινόταν, δίνεται και θα συνεχίσει να δίνεται σταθερά και απαρέγκλιτα.

Στις ημέρες μας, ο αγώνας του λαού επικεντρώνεται στην προσπάθεια να καταργηθούν τα μνημόνια και οι πολιτικές ακραίας ύφεσης και φτωχοποίησης της κοινωνίας, οι οποίες έχουν συνθλίψει τους εργαζομένους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Έχουν δημιουργήσει μια τεράστια ζώνη φτώχειας και εξαθλίωσης, που μας γυρίζουν στον άγριο καπιταλισμό του 19ου αιώνα.

Η ΛΑ.Ε. καλεί τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, να κάνουν δική τους υπόθεση την ακύρωση των μνημονίων και τη διεκδίκηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Να συνδέσουν αυτούς τους μεγάλους στόχους άμεσα με μεγάλους ενωτικούς ταξικούς, λαϊκούς αγώνες για την κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση.

Για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα, χωρίς Ευρώ, με εθνικό νόμισμα και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα το συνοδεύει. Για μια Ελλάδα προοδευτική, δίκαιη, δημοκρατική, ελεύθερη και σοσιαλιστική.