Μυστική και ευρεία εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των capital controls στη χώρα στις 28  Ιουνίου του 2015 διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η έρευνα άρχισε μετά από αναφορές πολιτών για την οικονομική δυσπραγία που περιήλθαν και για το γεγονός ότι εξαιτίας των περιορισμών έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες τους, όπως είναι η αγορά φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Τα capital controls είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με μια από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκείνη της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.

Η απόφαση για capital controls λαμβάνεται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια, ως ύστατο μέτρο θωράκισης της οικονομίας.

Όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο του 1993, την αρμοδιότητα για τα capital controls την έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά η απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συναινέσει ο υπουργός Οικονομικών και δεν χορηγήσει τη σχετική έγκριση η Κομισιόν. Συνεπώς η κυβέρνηση συναποφάσισε με τους εταίρους μας για την επιβολή, φοβούμενη τον πανικό του κόσμου που θα «γκρέμιζε» τις τράπεζες για να πάρει τα χρήματά του.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων, μεταξύ των οποίων κι αυτό της εσχάτης προδοσίας. Ουσιαστικά στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η περίοδος που ακολούθησε το διάγγελμα του πρωθυπουργού και έφτασε στην επιβολή των τραπεζικών περιορισμών με απόφαση του τότε υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

 

Στο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα προσέξτε το διάστημα 5:00 έως τέλος και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

{source}

<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/J3bc4IXHREc» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

 

Ο εισαγγελικός λειτουργός που διενεργεί την έρευνα έχει εξετάσει τουλάχιστον δέκα μάρτυρες, μεταξύ των οποίων πολίτες αλλά και οικονομολόγους, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι περιορισμοί «επιβλήθηκαν εξ ανάγκης». Μάλιστα ήδη συλλέγονται και έγραφα από αρμόδιες αρχές για να ξεκαθαριστεί το τοπίο με όλα τα στοιχεία.

Στην περίπτωση που ο εισαγγελέας με βάση τις αναφορές αλλά και οσα καταθέτουν οι μάρτυρες προσκρούσει σύντομα σε τυχόν ευθύνες μελών των κυβέρνησης, τότε η έρευνα με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών θα πρέπει να σταματήσει και για αυτό το σκέλος η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση.
Εκεί, με την αντιπολίτευση να έχει κατ΄ επανάληψη μιλήσει για ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης, είναι στο χέρι της κυβέρνησης αν θα προχωρήσει σε εξεταστική ή προκαταρκτική επιτροπή, ή θα επιλέξει να οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο.