Mετά τα Σκόπια και οι άλλες γειτονικές χώρες, η Βουλγαρία και η Αλβανία, «σφραγίζουν» τα σύνορα τους με την Ελλάδα για να κλείσουν όλα τα περάσματα των μεταναστών και των προσφύγων. Κατά τα άλλα αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό.

Την αρχή έκανε η Βουλγαρία που έκλεισε τα σύνορα στον Προμαχώνα στις Σέρρες, πραγματοποιώντας στρατιωτική άσκηση για την αποτροπή εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα, παρουσία του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Ο τελευταίος δήλωσε μετά την άσκηση ότι περισσότεροι από 400 άνδρες του στρατού και της αστυνομίας θα φυλάνε τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, ενώ άλλοι 500 θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την άμεση μετάβασή τους.

Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν δύο ελικόπτερα, ειδικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, αύρες νερού, πυροσβεστικά και ασθενοφόρα. Ο Μπ. Μπορίσοφ ισχυρίστηκε πως μπορεί να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα των διακινητών «μέσα σε μία μέρα», ενώ προσφέρθηκε και να βοηθήσει την Ελλάδα, στέλνοντας άνδρες της καταπολέμησης οργανωμένου εγκλήματος και της αντικατασκοπίας.

 

Στην Αλβανία αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα Ιταλοί αστυνομικοί για να ενισχύσουν τη φύλαξη των συνόρων της με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, καθώς θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Αλβανία εναλλακτικό διάδρομο για τους πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη, μετά το κλείσιμο της Ειδομένης. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ιταλία θα είναι εκτεθειμένη σε προσφυγικές ροές μέσω θαλάσσης, κάτι που έχει θορυβήσει τη Ρώμη, παρόλο που επίσημα οι δύο πλευρές αναφέρουν πως στόχος της συνεργασίας είναι η αποτροπή εισόδου τρομοκρατών που μπορεί να έχουν παρεισφρήσει ανάμεσα στους πρόσφυγες.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού και του ιταλικού Τύπου, σε πρώτη φάση αναμένονται Ιταλοί εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτές ανδρών της αλβανικής αστυνομίας, ενώ θα γίνει και προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού. Οπως συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών Α. Αλφάνο και Σ. Ταχίρι, θα υπάρξουν και κοινές περιπολίες, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

 

Στο μεταξύ τον καταυλισμό της Ειδομένης επισκέφθηκε χθες και ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους ΜΚΟ η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νιούλαντ, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους.