Ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται πως η Βρετανία θα μπορούσε να ακολουθήσει το πρότυπο του Καναδά και κάλεσε τους πολίτες να «αγνοήσουν τους απαισιόδοξους και τους εμπόρους της μοίρας», που δεν έχουν τα κότσια να σκεφτούν πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επιβιώσει μόνο του εκτός Ε.Ε.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε ότι ο Καναδάς ήταν ένα καλό παράδειγμα μιας χώρας που έχει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο των συνόρων του. Ακολουθεί το βίντεο με τις δηλώσεις του Τζόνσον.

.{source}
<iframe src=»https://embed.theguardian.com/embed/video/politics/video/2016/mar/11/boris-johnson-backs-brexit-in-dartford-speech-video» width=»560″ height=»315″ frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

«Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία, όπως οι Καναδοί, με βάση το εμπόριο και να απαλλαγούμε από τα τιμολόγια. Είναι μια πολύ καλή ιδέα, ένα πολύ λαμπρό μέλλον που βλέπω» υπογράμμισε.

 

Ο Τζόνσον έφερε αυτό το παράδειγμα της χώρας της Βόρειας Αμερικής, αφού ο Ντέιβιντ Κάμερον σε διάφορες ομιλίες απέρριπτε την ιδέα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία, οι οποίες βρίσκονται εκτός της Ε.Ε., αλλά πρέπει να πληρώσει ακριβό τίμημα και να αποδεχθεί την ελεύθερη κυκλοφορία.

 

Παρά το γεγονός πως δέχεται ότι τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της Ε.Ε. ήταν στην κόψη του ξυραφιού, ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν υπήρχαν σημαντικές αρνητικές πλευρές» για την έξοδο από την Ε.Ε.

«Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο δικός μας φόβος. Νομίζω ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία. Να κάνουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, να πιστέψουμε στους εαυτούς μας» παρακινεί τους Βρετανούς.

Αυτό είναι το όραμά του για μια Μεγάλη Βρετανία εκτός Ε.Ε. και το μοντέλο του Καναδά αποτελεί το «δρόμο προς τα εμπρός για εμάς». Μια νέα ελεύθερη εμπορική συμφωνία απελευθερώνει από τη συντριπτική πλειονότητα των τιμολογίων και θα υπάρχει στην ουσία σχεδόν απρόσκοπτο εμπόριο. Θέλει μια σχέση που βασίζεται στο εμπόριο και τη συνεργασία. Η ιδέα τού να υπόκεινται σε ενιαίο δικαστικό σύστημα είναι το πρόβλημα, κατά τον Τζόνσον.

 

Ισχυρίζεται επίσης πως η στερλίνα θα «ανθίσει» αν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. και επέκρινε τις φωνές υπέρ της Ε.Ε. που κάποτε ήθελαν να συμμετάσχουν στο ευρώ, λέγοντας ότι ήταν «λάθος τότε, λάθος τώρα»’.

 

Αναγνωρίζει πάντως ότι οι νέες εμπορικές συμφωνίες θα χρειαστούν χρόνια διαπραγματεύσεων και θα αποσυμπιέσουν τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Μάλιστα τοποθετήθηκε και για το θέμα που προέκυψε με το πρωτοσέλιδο της «Sun» πως η βασίλισσα είναι πίσω από το Brexit.

 

Σημείωσε πως «η Αυτής Μεγαλειότητα είναι απολύτως υπεράνω πολιτικής και δεν πρέπει να την αναμιγνύουμε σε τέτοιες υποθέσεις».

Στον αντίποδα, ο Σούκα Ιμούνα, πρώην εκπρόσωπος των επιχειρήσεων των Εργατικών και αγωνιστής για ισχυρότερη Βρετανία στην Ευρώπη, δηλώνει πως «η καναδική διαδρομή θα οδηγήσει σε αβεβαιότητα και υψηλότερες τιμές».

 

«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να προσφέρει ψυχαγωγία, αλλά δεν έχει καμία απάντηση για το τι μέλλον θα έχει η Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπληρώνει.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε μια σχέση με την Ευρώπη όπως του Καναδά. Αλλά αυτό είναι μια συμφωνία που θα κάνει τους Βρετανούς σε χειρότερη μοίρα με τις υψηλότερες τιμές στα καταστήματα και λιγότερες θέσεις εργασίας. Μέχρι να ξεκαθαρίσει πόσοι επιθυμούν την έξοδο από την Ευρώπη, θα βαδίζουμε προς το σκοτάδι που θα βάλει την οικονομική ασφάλεια των οικογενειών σε κίνδυνο», καταλήγει.