Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, 56 ετών, δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ως ένας από τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπει στο εξωτερικό στον κλάδο του Διεθνούς Δικαίου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που επέδειξε λαμπρή πορεία σε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρωτοβάθμιος καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου από το 2001 έως το 2011, οπότε η θητεία του ανεστάλη με την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Είναι από το 2011 εγκατεστημένος στο Στρασβούργο γι΄ αυτό δεν εξελέγη τακτικό αλλά αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό της τα τακτικά μέλη πρέπει να κατοικούν στην Αθήνα.

Ο κ. Σισιλιάνος (γεννημένος το 1960) έχει διατελέσει ανεξάρτητος εμπειρογνώμων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), υπήρξε μέλος της Επιτροπής για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (2002-2009) και μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Από το 1997 έως το 2009 στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπήρξε μέλος και πρόεδρος Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετείχε στο Δίκτυο Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων.

Είναι μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.
Διετέλεσε επίσης επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και επιστημονικός συνεργάτης στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών.
Είναι μέλος και εισηγητής του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου και μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας του Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.
Έχει διδάξει σε δεκαπέντε ξένα μεγάλα Πανεπιστήμια.
Συμμετέχει σε τρεις διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες και στη συντακτική επιτροπή έξι διεθνών περιοδικών.

Από την έναρξη της θητείας του στο ΕΔΑΔ μετέχει στο Α΄ Τμήμα του. Υπήρξε ώς τώρα εισηγητής σε περίπου 450 υποθέσεις, ελληνικές και μη, και μετέχει στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης (ΤΕΣ). Έχει ορισθεί πρόεδρος ή μέλος συντακτικών επιτροπών του ΤΕΣ, καθώς και μέλος της πενταμελούς επιτροπής, η οποία επιλέγει τις υποθέσεις που καλείται να κρίνει το τελευταίο.
Έχει συγγράψει πολυάριθμες μελέτες στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα, μεταξύ των οποίων και τις ακόλουθες δύο:

  • Les réactions décentralisées à l’illicite: des contre-mesures à la légitime défense, Παρίσι, LGDJ, 1990 (πρόλογος ευρωδικαστή Ν. Βαλτικού), (532 σελ.).
    Είναι μία από τις βασικές μελέτες του, η οποία πραγματεύεται το πρόβλημα των αντιμέτρων στο διεθνές δίκαιο και συνεχώς αναφέρεται ως απαραίτητη στην παγκόσμια βιβλιογραφία περί της διεθνούς ευθύνης του κράτους. Το πρόβλημα των αντιμέτρων έτυχε αμφισβητούμενης κωδικοποιήσεως από την Επιτροπή του Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών και ο κ. Σισιλιάνος επισημαίνει τις αδυναμίες αλλά και την αναγκαιότητα του εγχειρήματος.
  • L’ONU et la démocratisation de l’État: systèmes régionaux et ordre juridique universel, Παρίσι, Pedone, 2000 (πρόλογος B. Boutros Ghali, πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ), (321 σελ.).
    Το βιβλίο έχει ως αντικείμενο την προσπάθεια εκδημοκρατισμού των κρατών με την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Προλογίζεται από τον B. Boutros Ghali, πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.