Ο Μάθιου Μπογδάνος, ο αναπληρωτής περιφερειακός εισαγγελέας του Μανχάταν, παραδίδει σήμερα στο γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Κούτρα το ανάγλυφο τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου που κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές, πριν εκποιηθεί από τη νεοϋορκέζικη γκαλερί Royal-Athena.

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός εισαγγελέας είναι γνωστός από την προστασία των ιρακινών αρχαιοτήτων κατά τον πόλεμο στο Ιράκ. Μετά την τελετή παράδοσης του παρανόμως εξαχθέντος αρχαίου από τη χώρα μας, που θα γίνει στο γραφείο του Περιφερειακού Εισαγγελέα, θα επιστραφεί στην Ελλάδα.

Όπως είχαμε γράψει, το υπέροχο μαρμάρινο ανάγλυφο ρωμαϊκής σαρκοφάγου ανακάλυψε ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων. Όταν το εντόπισε ενημέρωσε αμέσως τις αμερικανικές και διεθνείς διωκτικές αρχές για την προέλευση του αρχαίου, καθώς αυτό περιλαμβανόταν στα κατασχεθέντα αρχεία του διαβόητου εμπόρου αρχαιοτήτων Beccina.

«Ο Beccina έχει ήδη καταδικαστεί, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, για αποδοχή και διακίνηση κλεμμένων αρχαιοτήτων, ενώ δεκάδες αρχαιότητες που απεικονίζονται στο αρχείο του έχουν ήδη ταυτιστεί και επαναπατριστεί στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα (π.χ. το χρυσό μακεδονικό στεφάνι που επαναπατρίστηκε από το μουσείο Getty το 2007, η υπόθεση της μαρμάρινης κεφαλής Ερμού που επαναπατρίστηκε το 2015)» σύμφωνα με τον δρα Τσιρογιάννη.

Το τμήμα της σαρκοφάγου απεικονίζει μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων. Η γκαλερί στον ιστότοπό της κατηγοριοποιεί το αρχαίο με γνωμοδότηση του ειδικού στις ρωμαϊκές σαρκοφάγους δρα Κοχ στις σαρκοφάγους ενός εργαστηρίου που έχει δημιουργήσει και άλλη μία σαρκοφάγο που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία όμως του αρχαιολόγου-ερευνητή Χρ. Τσιρογιάννη ήταν αδιάσειστα και οδήγησαν τις δικαστικές Αρχές της Νέας Υόρκης στην κατάσχεση του κλεμμένου.

Δεν είναι η πρώτη φρά που η Royal-Athena Galleries της Νέας Υόρκης αναμειγνύεται σε γκρίζας προέλευσης αρχαία. Θυμίζουμε ότι είχε εμπλακεί και στην παρ΄ολίγον πώληση αγγείων από τη μεγάλη κλοπή του Μουσείου της Κορίνθου (1990), που επέστρεψαν στην Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Jerome Eisenberg, παρόλο που έχει αναγκαστεί να επιστρέψει και στην Ιταλία αρχαιότητες που απεικονίζονται στα κατασχεμένα αρχεία Medici και Becchina, φαίνεται πως συνεχίζει το θεάρεστο έργο του. Αρκεί να μη βρεθεί ένας Τσιρογιάννης πριν από το ντιλ και τον αποκαλύψει.