Στον ανασκαμμένα και απαλλοτριωμένο από το 1930 αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημία Πλάτωνος θα δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης των Αθηνών και θα στεγασθούν οι 300.000 αρχαιότητες που βγήκαν από τα σπλάχνα της αρχαίας Αθήνας εξαιτίας των έργων του μετρό και άλλων δημοσίων έργων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Μετρό της Αθήνας ξεπήδησε η ανάγκη να αναδειχθούν αυτές οι αρχαιότητες που από τότε φυλάσσονται ακόμη και μέσα σε κοντέινερ. Η θέση έχει σχεδόν από τότε επιλεγεί προκειμένου να αναδειχθεί και ο ιστορικός τόπος σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά όπως είναι η Ακαδημία Πλάτωνος.

Τώρα, μετά από πολλά πισωγυρίσματα επελέγη και το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Μουσείου μέσα από τις διαδικασίες ενός ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Το ενδιαφέρον της μελέτης που διακρίθηκε είναι ότι το μουσείο θα είναι σχεδόν ολόκληρο υπόγειο και αναδύεται μέσα από ένα ανοικτό δημόσιο πάρκο και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται ως το πρώτο «πράσινο» Μουσείο της χώρας. Ο εμβληματικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος απαιτεί τη διατήρηση του πράσινου στη γειτονιά που βρίσκεται. Ετσι η ομάδα του Αρχιτέκτονα – Μηχανικού, Γεώργιου Τσολάκη, που προκρίθηκε, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο εφάρμοσε σύγχρονες μεθόδους βιοκλιματικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με ένα πάρκο του μέλλοντος.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Αύγουστο από τον Δήμο Αθηναίων μέσω της Εταιρείας “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην παρουσίαση της βραβευμένης μελέτης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία παρέστησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρθηκε ότι το νέο Μουσείο σχεδιάστηκε, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης  Αθηνών, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό.

Στόχος του έργου αυτού (που δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει χρηματοδότηση) είναι η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και του Άλσους, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να καταστεί ένας υπερτοπικός πόλος πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής στα δυτικά της Αθήνας.

“Κάνουμε πράξη ένα όραμα δεκαετιών που αφορά στην ανάδειξη του χώρου, όπου βρισκόταν η Ακαδημία του Πλάτωνος, ένα άλσος, ένας ιερός τόπος, που μετεξελίσσεται σε δημόσιο χώρο παιδείας και αναψυχής, με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία για την Αθήνα, καθώς και στη

δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας” ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού. Και πρόσθεσε:“Είναι πολύ σημαντικό ότι στο μουσείο αυτό θα εκτεθούν οι θησαυροί των σπλάχνων της Αθήνας -ευρήματα συστηματικών ανασκαφών μιας πεντηκονταετίας τουλάχιστον- οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τη γνώση μας, τη θεώρησή μας, για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Στις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών προστατεύονται -και με τη δημιουργία του μουσείου θα αναδειχθούν- περισσότερες από 300.000 αρχαιότητες, κάποιες από τις οποίες είναι μοναδικές, δεν έχουν εκτεθεί ποτέ και ορισμένες δεν έχουν καν δημοσιευτεί. Τα ευρήματα που θα εκτεθούν, είναι ικανά να συμπληρώσουν και ίσως να αναθεωρήσουν την αντίληψή μας και τις γνώσεις μας για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο”.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπογράμμισε: «Αυτή είναι μια μέρα για την οποία δουλεύαμε εδώ και καιρό.

Επιτρέψτε μου να πω ότι μέσα σε αυτήν τη «μαυρίλα», αισθανόμαστε μια κάποια αισιοδοξία, γιατί σήμερα γεννιέται κάτι καινούργιο, κάτι ελπιδοφόρο. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, συμβιώνει το “χθες” με το “σήμερα” και το “αύριο”. Το παρελθόν με το μέλλον. Ο χώρος αυτός είναι «πνεύμονας» της γειτονιάς και ταυτόχρονα πολύτιμος δημόσιος χώρος που δίνει διεξόδους σε Αθηναίες και Αθηναίους όλων των ηλικιών. Αυτό από μόνο του καθιστά αυτήν την συνολική παρέμβαση εξαιρετικά σημαντική για τη γειτονιά και την Αθήνα.

Το νέο Μουσείο – βάσει του βραβευμένου σχεδίου της ομάδας του κ. Τσολάκη ανοίγει την «αγκαλιά» του στην πόλη. Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Μουσείο, να περπατήσει στο πάρκο, να παίξει στο γήπεδο να κάνει πικ-νικ και όλα αυτά μαζί.

Γιατί δε θέλουμε μουσεία – οχυρά, δε θέλουμε μουσεία περίκλειστα. Θέλουμε μουσεία και παρεμβάσεις που να είναι συμμετοχικές, ανοιχτές”.

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας «Ανάπλαση Α.Ε.», Χρόνης Ακριτίδης, ανέφερε: «Είμαστε χαρούμενοι διότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν αυστηρότερες προδιαγραφές από εκείνες που όριζαν τα ΦΕΚ και με ικανοποίηση είδαμε ότι ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ευχαριστούμε όλους όσοι πήραν μέρος στον διαγωνισμό».

Ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, από την πλευρά του, ανέφερε: «Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού είναι μια πρόταση λιτή και νεωτερική, που θα έχει ιδιαίτερη πολιτιστική εμβέλεια.

Το Μουσείο εγγράφεται στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον με μια δυναμική χειρονομία που διαμορφώνει ταυτόχρονα τοπίο και κτίριο. Είναι οργανωμένο γύρω από μια βυθισμένη πλατεία στην οποία συναντώνται τέσσερις πορείες πρόσβασης, που το ανοίγουν στην πόλη. Οι κτιριακοί του όγκοι υψώνουν πράσινες πλαγιές σε φυσική και οπτική συνέχεια με το άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, προσφέροντας απεριόριστη θέα στην πόλη”.

Ο νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, Γεώργιος Τσολάκης, σε δήλωσή του, ανέφερε: «Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών προβάλλει το όραμα της Αθήνας του μέλλοντος. Ένας δημόσιος χώρος – μουσείο σε αρμονία με το φυσικό έδαφος, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει τους εκθεσιακούς χώρους, τις αρχαιολογικές. Το κτίριο που θα στεγάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης των Αθηνών θα εκτείνεται σε 14.362 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων 700 τ.μ. για το Διεθνές Κοινό των Ακαδημιών) αντί για 30.000 τ.μ. που προέβλεπαν οι όροι δόμησης του σχετικού ΦΕΚ (μειωμένα τετραγωνικά σε ποσοστό άνω του 50%).

Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη προκύπτει κατά 20% μικρότερη από ό,τι όριζε το ΦΕΚ (ποσοστό 50% αντί 70%) και το ύψος του κτιρίου θα ανέρχεται στα 10,5 μ., μειωμένο κατά 7,5 μ. από ό,τι όριζε το ΦΕΚ. Ο χώρος στάθμευσης που θα καλύπτει σύνολο 2.600 τ.μ. θα είναι υπόγειος και όχι υπαίθριος.

Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου 500 θέσεων, ενώ εντός του Μουσείου, περιλαμβάνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του «Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών».

Παράλληλα,  στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος από πλευράς του Δήμου Αθηναίων,  προβλέπεται και η ανάπλαση του χώρου πρασίνου με τη δημιουργία ενός πάρκου με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.

Από τις 16 έγκυρες προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν, οι τρεις πρώτες κέρδισαν χρηματικά βραβεία, ενώ οι δύο επόμενες, έλαβαν έπαινο. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που συνέθεσαν οι κ.κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Kαθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος της Επιτροπής), Μόρφω Παπανικολάου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Πηνελόπη Κουγιανού (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Νέλλη Μάρδα (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγήτρια ΕΜΠ) και Αλέξανδρος Γλεντής (Πολιτικός Μηχανικός, Εκπρόσωπος της Διοργανώτριας Αρχής). Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ζητήθηκαν στοιχεία και πληροφορίες από 153 ενδιαφερομένους.

Οι 16 αρχιτεκτονικές προτάσεις εκτίθενται έως την Κυριακή 19 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων.