Ενα σπάνιο εύρημα αποκαλύφθηκε το 2016 στο Πλάσι Μαραθώνα, σε μικρή απόσταση από τον Τύμβο, γεγονός που φανερώνει τη διαχρονική σημασία του Μαραθώνα ως τόπου μνήμης για την αρχαία Αθήνα, πριν και μετά τη μεγάλη μάχη του 490 π.Χ.

Πρόκειται για έναν λακκοειδή τάφο πολεμιστή των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων (περ. 1600 π.Χ.) οπλισμένου με ξίφος, δόρυ, εγχειρίδιο, μαχαίρι και βέλη.

Σχεδόν μια χιλιετία αργότερα, στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους (περ. 700 π.Χ.) ο τάφος αποκαλύφθηκε από τους κατοίκους του δήμου του Μαραθώνα, οι οποίοι άφησαν τα όπλα στη θέση τους, συνέλεξαν με προσοχή και σχολαστικότητα τα οστά του νεκρού, πιθανώς θεωρώντας ότι ανήκει σε έναν προαιώνιο μυθικό ήρωα, και ίδρυσαν πάνω από τον τάφο ένα ιερό προς τιμήν του.

Το ιερό αυτό καταστράφηκε την εποχή της μεγάλης μάχης, πολύ πιθανώς από τον περσικό στρατό, και εγκαταλείφθηκε, αφού πλέον τον κυρίαρχο τόπο ιστορικής μνήμης στην περιοχή αποτέλεσε ο Τύμβος του Μαραθώνα.

Η ενδιαφέρουσα αυτή ανασκαφή και τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν την Παρασκευή (7/4) 5 μ.μ. σε ειδική συνεδρίαση στο πλαίσιο του 11ου Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα «Ανασκαφή και Έρευνα XI» του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών που θα γίνει  6 και 7  Απριλίου 2017, 9.00’-20.00’, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).