Μετά το πόρισμα-φωτιά του διαχειριστικού ελέγχου στην ΑΕΠΙ με τις υπέρογκες αμοιβές (52.000 ευρώ μισθός σε διευθύνοντα σύμβουλο), η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη ζητά από την υπουργό Πολιτισμού να βάλει τέλος στο μεγάλο φαγοπότι που γίνεται εις βάρος των δημιουργών.

Ο διαχειριστικός έλεγχος στην ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2017 και αφορά την περίοδο 2011-2014. Από τα στοιχεία προκύπτει, όπως εγράφη στον Τύπο, ότι ο διευθύνων σύμβουλος έδινε ετήσιο μισθό σε συγγενή μέλους του Δ.Σ. που έφτανε τα 466.266 ευρώ, αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς ύψους 42 εκατ. ευρώ και παράνομα δάνεια προς μέλη του Δ.Σ.

Η κ. Κεφαλογιάννη, μετά τη δημοσίευση στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο των στοιχείων για το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ, ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού να ενημερώσει τους βουλευτές για το περιεχόμενό του και να δράσει άμεσα.

Γιατί, όπως τόνισε, «κάθε ημέρα που περνάει είναι εις βάρος τόσο των δημιουργών όσο και των χρηστών. Να προχωρήσει επιτέλους, μετά από καθυστερήσεις και αναβολές, στην κατάθεση του σχεδίου νόμου σχετικά με τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Έστω και τώρα, απαιτείται σοβαρή, θεσμική και άμεση αντιμετώπιση. Απαιτείται δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία, με στόχο τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Το μεγάλο φαγοπότι εις βάρος των δημιουργών πρέπει να τελειώνει».