To νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου θα ανοίξει τις πύλες το 2021 με σκοπό να συμβάλλει στις εκδηλώσεις της πόλης του Μεσολογγίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το Μουσείο αυτό θα φιλοξενηθεί στο «Ξενοκράτειο», όπως ήταν επιθυμία του τοπικού Δήμου την οποία υποστήριξε η Λίνα Μενδώνη ως γενική γραμματέας του Υπουργού Πολιτισμού.

Στην περιοδεία της την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο (18-19/10/20019) στην Αιτωλοακαρνανία η υπουργός Πολιτισμού, επισκέφθηκε  το υπό κατασκευή νέο Μουσείο και ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Κώστα Λύρο και από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, Γιώργο Παπανδρέου, για την εξέλιξη των εργασιών, ενώ από την προϊστάμενη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, ενημερώθηκε για την εφαρμογή της μουσειογραφικής μελέτης και τον τρόπο έκθεσης των ευρημάτων.

Η κ. Μενδώνη ξεναγήθηκε επίσης στην Δημοτική Πινακοθήκη, όπου φιλοξενούνται κειμήλια από την ηρωϊκή έξοδο και πρόπλασμα αγάλματος του Λόρδου Βύρωνα. Επεσήμανε την ανάγκη για συντήρηση στο κτήριο, ενώ πρότεινε στον δήμαρχο, το Υπουργείο  να αναλάβει τη συντήρηση των εκθεμάτων και στη συνέχεια τη μελέτη για την επανέκθεσή τους. Το απόγευμα απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του 2ου Αρχαιολογικού Συνεδρίου “Το Αρχαιολογικό Έργο στην Αιτωλοακαρνανία και στην Λευκάδα”.

Στη συνέχεια η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στις Καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος,  Νεκτάριο Φαρμάκη, τον δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου και υπηρεσιακούς παράγοντες. Το κτίριο των Καπναποθηκών, επιφάνειας 6500τ.μ. αποτελεί ιδιοκτησία του ΥΠΠΟΑ. Το 2013 είχε αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου να φιλοξενήσει το διαχρονικό μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας, ειδική ενότητα για την ιστορία του καπνού, καθώς και χώρους εκδηλώσεων. 

Στην σύσκεψη που ακολούθησε η υπουργός, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος κατέληξαν στην σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, σύμφωνα με την οποία την χρηματοδότηση της μελέτης θα αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ την εκπόνησή της το ΥΠΠΟΑ. Στόχος είναι το έργο να είναι ώριμο, προκειμένου να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας την προγραμματική περίοδο 2021-2027. 

Επίσης, συμφωνήθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του θεάτρου της αρχαίας Στράτου, την οποία έχει εκπονήσει η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ, την Περιφέρεια και τον Δήμο, να εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά νόμο γνωμοδότηση στις 5 Νοεμβρίου 2019, προκειμένου να ενταχθεί το συντομότερο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας.