Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το έργο του εικαστικού Γιώργου Ξένου από το Γενί Τζαμί ως την οδό Τσιμισκή. Οργανώνονται τρεις διαφορετικές και συμπληρωματικές εκθέσεις που θα ξεκινήσουν από την γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52)  στις 7 Νοεμβρίου 2019 (έως 6/12/2019) και θα καταλήξουν στο Γενί Τζαμί (26.11.2019 έως τις 24.01.2020).

Στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου θα παρουσιαστούν ζωγραφικά έργα του, σχέδια και κεραμεικά. Παράλληλα, έργα του θα εκτεθούν  στην Art Thessaloniki με την Γκαλερί Λόλα Νικολάου  από τις 21.11  έως τις 24.11.2019. Η τριλογία αυτή θα κλείσει πανηγυρικά με την  εικαστική εγκατάσταση  του στο Γενί Τζαμί που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

Η Θάλεια Στεφανίδου που έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσής του στην Γκαλερί γράφει για το έργο του Ξένου:

[…Ρυθμικές επαναλήψεις, συνέχειες και ασυνέχειες, αρμονίες και ασυμμετρίες, παύσεις και μουσικά παροράματα, μονοκοντυλιές και μουτζουρώματα.  Τα εικαστικά σχεδιάσματα του Γιώργου Ξένου μέσα από μία συνεχή μορφοπλαστική αναδόμηση δια-γράφουν κύκλους, ελλείψεις και σερπαντινάτες καμπύλες ή τονίζουν με γωνιώδεις χαράξεις παροξυσμούς, εκτροπές, οξύνσεις και ακκίσματα. Θα τα ονόμαζα  “μουσικογραφήματα”, παρόμοια με  απομεινάρια από την προ-λεκτική συνείδηση που λειτουργούν και σαν προ-σχήματα εξωτερίκευσης εσωτερικής ορατότητας. Μια σημειογραφία εν τέλει που κρυπτογραφεί, ενώ ταυτόχρονα υπαγορεύει ένα γλωσσάρι που ανακινεί υπόγειες παρορμήσεις απελευθέρωσης και τη “βούληση για δύναμη”….]

Ο Γιώργος Ξένος  (γεν. Αθήνα, 1953) ανήκει στη γενιά των Ελλήνων καλλιτεχνών που σπούδασαν μετά τη ρεφόρμα του Μάη του ’68 στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts του Παρισιού. Για μία πενταετία έζησε στη Γερμανία,  [(1987 στο Monchengladbach) και (1988 – 1992 στο Βερολίνο)]. Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έχει εκθέσει σε ιδιαιτέρως σημαντικούς χώρους τέχνης στην  Ελλάδα και το εξωτερικό,  μεταξύ των οποίων είναι το Pergamon Museum στο Βερολίνο, το Schliemann Zentrum στο Neubuckow, το Winckelmann Museum στο Stendal , το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού του Βερολίνου, η Πινακοθήκη Πιερίδη και η Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Αθήνα, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, το Ιστορικό Αρχείο/Μουσείο Ύδρας,  το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κα.