Δώδεκα χρόνια μετά τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης (21 Ιουνίου 2009) και ύστερα από μια  πολύ επιτυχημένη πορεία που το ανέδειξε σε κορυφαίο μουσείο αποσπώντας πολλές διεθνείς διακρίσεις, απέκτησε τον πρώτο γενικό διευθυντή του, τον ομ. καθηγητή Αρχαιολογίας  του Πανεπιστημίου Κρήτης  Νίκο Σταμπολίδη.

Η επιλογή ήταν αναμενόμενη  και όλοι λίγο ως πολύ περιμέναμε την εκλογή του καθώς ήταν η μόνη αξιόπιστη υποψηφιότητα για το σπουδαίο αυτό Μουσείο,  το οποίο οδήγησε ως εδώ ασφαλώς από τη θεμελίωσή του  ξεπερνώντας πλήθος από εμπόδια,  μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ένας επιστήμονας  κύρους,  ο ομ. καθηγητής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  Δημήτρης Παντερμαλής.

Ο Νίκος Σταμπολίδης, έχει δώσει εξετάσεις και τις έχει κερδίσει: ως Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Μουσείου της Ελεύθερνας στην Κρήτη, έναν  χώρο που έχει αναδείξει με τις πολύχρονες ανασκαφές του.  Πήρε, πριν από 24 χρόνια  από τα χέρια της Ντόλυς Γουλανδρή ένα μικρό ιδιωτικό  αρχαιολογικό Μουσείο  και θα το παραδώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο ως ένα  διεθνώς αναγνωρισμένο μουσείο  Κυκλαδικής Τέχνης με τις ευφάνταστες και επιστημονικά τεκμηριωμένες περιοδικές εκθέσεις του και τις συνεργασίες που ανέπτυξε με πολλά μεγάλα ελληνικά και ξένα μουσεία.

Ο Ν. Σταμπολίδης επελέγη ως ο καλύτερος από τους άλλους τρεις υποψηφίους για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο Ακροπόλεως, από μια διεθνή επταμελή επιτροπή, με πρόεδρο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης  Δημήτρη Παντερμαλή και μέλη τον ακαδημαϊκό και καθηγητή Μανόλη Κορρέ, τον ακαδημαϊκό και τέως Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Αλαίν Πασκέ, τους καθηγητές Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων του Βερολίνου δρ Αντρέας Σολ και τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων της Ιταλίας δρ Μάσιμο Οσάνα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοινώνοντας  την επιλογή τους δήλωσε:

«Είναι η πρώτη φορά που πληρούται με διεθνή διαγωνισμό η θέση Γενικού Διευθυντή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα», δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Και συνεχίζει:

«Το Μουσείο Ακροπόλεως συμπεριλαμβάνεται στα καλλίτερα μουσεία του κόσμου, ενώ κατά την δωδεκαετή λειτουργία του δημιούργησε νέα δεδομένα στο μουσειακό τοπίο της χώρας. Η επιλογή του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη δημιουργεί νέες προοπτικές και προσδίδει δυναμική σε ένα μουσείο που έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και την προτίμηση των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.

Ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος με βραβευμένο έργο, πέρα από επιστήμονας με εξαιρετική κατάρτιση, είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονη αντίληψη τόσο για την αρχαιολογία όσο και για τη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία. Διαθέτει τις γνώσεις, τη διάθεση και το όραμα, ώστε το Μουσείο Ακροπόλεως να συνεχίσει δυναμικά το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του, να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τις δραστηριότητές του».

Ωστόσο, ο Ν. Σταμπολίδης θα αναλάβει την διεύθυνση του Μουσείου σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, καθώς το Μουσείο ήταν κλειστό για πολλούς μήνες λόγω πανδημίας,  με τον τουρισμό σε μερική αναστολή και τα έξοδα λειτουργίας του να τρέχουν. Το Μουσείο της Ακρόπολης ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και αυτοδιαχειριζόμενο οφείλει  με τις εισπράξεις του  να καλύπτει τα έξοδά του. Αλλά ποιες εισπράξεις όταν έχει ανακοπεί η δυναμική της  επισκεψιμότητας  που υπήρχε  προ πανδημίας; Η επανεκκίνηση της λειτουργίας ενός μουσείου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο πρώτος γενικός διευθυντής.