Με το πρώτο φως της ημέρας, οι κάτοικοι της Κω κατάλαβαν το μέγεθος της καταστροφής:  Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε όλα τα Δωδεκάνησα, άφησε πίσω τους δύο  Βρετανούς τουρίστες νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και μεγάλες ζημιές, κυρίως στην παλιά πόλη της Κω.

Από το τσουνάμι ύψους ενός μέτρου που ακολούθησε το σεισμό, προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές στους λμενοβραχίονες, καθιστώντας το λιμάνι ανενεργό.

Ο σεισμός σημειώθηκε στη 1.31 τα ξημερώματα με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κω και τη Ρόδο και ακολούθησε πανικός. Τα δύο θύματα ήταν σε μπαρ στην παλιά πόλη και καταπλακώθηκαν από τμήμα της οροφής και του τοιχίου.

Οι περισσότεροι κάτοικοι και τουρίστες παρέμειναν σε δρόμους και πλατείες όλη τη νύχτα.

Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφτασαν νωρίς το πρωί οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που έπληξε το νησί τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός που μαζί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι καθώς έως ότου ελεγχθεί καθίσταται προσωρινά ανενεργό. Πρόσθεσε επίσης ότι κάποιοι επιβάτες φορτηγά και δίκυκλα που επιβιβάστηκαν στη Νίσυρο και στην Κάλυμνο από τη μη προσέγγιση πλοίου στο νησί θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτού τύπου στην Κω στο Μαστηχάρι και στην Καρδάμαινα.

“Απόλυτα φυσιολογική “χαρακτήρισε τη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού στην Κω ο διευθυντής  του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Ακης Τσελέντης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.  “Το γεγονός όμως ,πρόσθεσε, ότι ο μετασεισμός 5.1R είναι σε γειτονική περιοχή υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται για τον κυρίως σεισμό αλλά πριν φτάσουμε σε τελικά συμπεράσματα πρέπει να παρακολουθήσουμε για λίγα 24ωρα την εξέλιξη του φαινομένου και την χωρική κατανομή των μετασεισμών.

Είναι 100% σίγουρο ότι η πλούσια μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για εβδομάδες για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια που έχουν οικοδομηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και να συμβουλεύονται τα συνεργεία μηχανικών του ΟΑΣΠ που είναι στη περιοχή. Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην δίνουν βάση σε ανεύθυνες διαδώσεις αλλά να συμβουλεύονται τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.”

Ζημιές προκλήθηκαν και στα απέναντι τουρκικά παράλια και κυρίως στην Αλικαρνασό, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.