ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 21 Ιουλίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

 

21 Ιουλίου 356 π.Χ.

 Καταστρέφεται από εμπρησμό ο Ναός της Αρτέμιδος της Εφέσου, ένα από τα Επτά Θαύματα του κόσμου.

21 Ιουλίου 365

 Σεισμός στην Κρήτη, που εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλεί τσουνάμι που καταστρέφει την πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί.

21 Ιουλίου  1425

 Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος. Τον διαδέχεται ο γιος του, Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος. Ο Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος (27 Ιουνίου 1350 – 21 Ιουλίου 1425) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 1391 έως το θάνατό του στις 21 Ιουλίου του 1425. Με την πολυσχιδή δραστηριότητά του ως πολιτικός, στρατιωτικός, λόγιος και θεολόγος σφράγισε τις τελευταίες δραματικές δεκαετίες της φθίνουσας αυτοκρατορίας. Λίγες μέρες πριν πεθάνει έγινε μοναχός και μετονομάστηκε σε Ματθαίος.

21 Ιουλίου  1831

 Ο Λεοπόλδος Α΄ γίνεται ο πρώτος βασιλιάς των Βέλγων.Ο Λεοπόλδος Α΄ (πλήρες όνομα: Λεοπόλδος Γεώργιος Χριστιανός Φρειδερίκος, γερμανικά: Leopold Georg Christian Friedrich, 16 Δεκεμβρίου 1790 – 10 Δεκεμβρίου 1865), γιος του δούκα του Saxe-Coburg-Saalfeld, Φραγκίσκου, ήταν ο πρώτος βασιλιάς του Βελγίου και ιδρυτής της δυναστείας Σάξεν-Κόμπουργκ και Γκότα της χώρας αυτής. Γεννήθηκε το 1790 στη Βαυαρία.

Το 1816 παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Καρολίνα Αυγούστα της Ουαλλίας, κόρη του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Γεωργίου Δ΄. Επ’ ευκαιρία του γάμου του, έλαβε τον βαθμό του Στρατάρχη του Βρετανικού Στρατού και έγινε Ιππότης του Τάγματος της Περικνημίδας. Η γυναίκα του πέθανε την επόμενη χρονιά στη διάρκεια τοκετού. Το 1830, μετά την υπογραφή της συνθήκης ανεξαρτησίας της Ελλάδας, του προσφέρθηκε ο Θρόνος της χώρας. Αυτός όμως αρνήθηκε (και τη θέση κατέλαβε ο Όθων της Βαυαρίας).

Τον επόμενο χρόνο, και έχοντας κηρύξει ανεξαρτησία από την Ολλανδία στις 4 Οκτωβρίου 1830, το Κοινοβούλιο του νεοσύστατου κράτους του Βελγίου του προσέφερε το Θρόνο, τον οποίο αυτός δέχθηκε στις 26 Ιουνίου 1831. Στις 21 Ιουλίου του ίδιου έτους ορκίστηκε «Βασιλιάς των Βέλγων», ημέρα που έκτοτε είναι Εθνική Εορτή. Το 1832 παντρεύτηκε τη Λουίζα Μαρία της Ορλεάνης, κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Φιλίππου, με την οποία απέκτησε 4 παιδιά. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγεται η Σαρλότ, σύζυγος του Μαξιμιλιανού, του Αυστριακού αυτοκράτορα του Μεξικού. Πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 1865 και τον διαδέχθηκε ο δευτερότοκος γιος του Λεοπόλδος Β΄.

21 Ιουλίου 1965

 Σε πεδίο μάχης μετατρέπεται η Αθήνα, καθώς στους δρόμους ρίχνονται οι πιο μαχητικές ομάδες των «Λαμπράκηδων». Ο Σωτήρης Πέτρουλας σκοτώνεται στη γωνία Σταδίου και Χρήστου Λαδά, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε εκατόν πενήντα.