Η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk-rock σκηνής και ακτιβίστρια Patti Smith συμμετέχει στα ηχοτοπία της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο προβληματισμός αφορά στη ζωή και τη φύση, με κίνητρο τις συνθέσεις από ήχους που εκφράζουν τη σχέση μας με τον κόσμο, το περιβάλλον, τη συνείδηση της ύπαρξης, αλλά και τη δημιουργικότητα του καλλιτέχνη.

Η όλη παραγωγή των «Correspondences» υπογραμμίζει στοιχεία του παρελθόντος, αλλά και σύγχρονα βιώματα, αποκαλύπτοντάς τα στο φως μέσα από τη σκιά και το σκοτάδι. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ταξίδι μέσα στο χρόνο, με τα μουσικά / οπτικοακουστικά κομμάτια να προκαλούν τη μνήμη, τη γνώση και τη σκέψη, γύρω από το νευραλγικό ζήτημα της επιβίωσης του πλανήτη γη και της ποιότητας ζωής του ανθρώπινου, ζωϊκού, θαλάσσιου και όχι μόνο πληθυσμού. Γίνεται μνεία στην καταστροφή του Τσέρνομπιλ, στις κοινωνίες που ονειρεύτηκε ο Πιότρ Κροπότκιν, στη Μαρία Κάλλας και τη Μήδεια, αλλά και στην τελευταία νύχτα της δολοφονίας του Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Η ιδιαίτερη αυτή παράσταση στο σύνολό της αποτελεί μία καταγγελία απέναντι στους διεθνείς μηχανισμούς εξουσίας και κέρδους, οι οποίοι καταστρέφουν ό,τι πιο πολύτιμο έχει η παγκόσμια κοινωνία, τη φύση.

Το αίτημα επομένως παραμένει έντονα παρόν και επιβεβαιώνει την αδήριτη ανάγκη για οικουμενική αφύπνιση, γιατί τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αυτού του εγκλήματος δεν αναστρέφονται.

Η ιέρεια αυτής της αντίστασης έναντι της συνεχιζόμενης φθοράς σε όλα τα επίπεδα δράσης και παρέμβασης στον οικολογικό πλούτο της φύσης, είναι η Patti Smith, η οποία αγωνίζεται χρόνια πάνω σε αυτό το ζωτικότατο θέμα. Είναι το όραμά της, μέσα από την τέχνη και τις εμπειρίες της οικουμένης, να αντιδράσουμε και να σώσουμε ό,τι ακόμη μπορεί να σωθεί, διαφοροποιώντας το υπάρχον σύστημα αξιών που διέπει τον «πολιτισμένο» κόσμο.

Αυτή η ακαταμάχητη γυναίκα, καλλιτέχνης και αγωνίστρια είναι σύμβολο ως μία πολίτης του κόσμου, με βαθιά ενσυναίσθηση, πάθος, αφοσίωση και τόλμη.Το κοινό ενθουσιασμένο την αποθέωσε, με παρατεταμένο χειροκρότημα για την δύναμη και την αξιοσύνη της.

Το «Correspondances» ερμηνεύουν ο Stephan Crasneanscki και ο Simone Merli της Soundwalk Collective μαζί με την Patti Smith. Τα φαντασμαγορικά visual της παράστασης επιμελήθηκε ο Πορτογάλος Pedro Maia.Όλη η ομάδα στήριξε αυτή την εμπειρία με αγάπη και δεινότητα.

Συμπερασματικά ο θεατής βγαίνει συγκλονισμένος από την αίθουσα, γεμάτος από συγκίνηση και ευαισθησία, συνειδητοποιώντας την ευθύνη που έχει σε όλη αυτή την ερήμωση που υφίσταται το φυσικό περιβάλλον, αλλά στην ουσία και ο ίδιος, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γης.