Φωτογραφική διάταξη του υπουργού Οικονομικών με την οποία προβλέπεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναλαμβάνει όλα τα νομικά και δικαστικά έξοδα για τα πρώην μέλη της τα οποία αντιμετωπίζουν διώξεις, συμπεριλήφθη σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, μια ημέρα μετά τη νέα αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον πρώην πρόεδρο της Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου.

Πρόκειται, ειδικότερα, για το άρθρο 45 του νομοσχεδίου με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις».

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων σε αυτό, τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ και προβλέπεται επιστροφή τους μόνο σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τους.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο ενόψει τους κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης το θέμα κάλυψης των δικαστικών εξόδων στελεχών της Στατιστικής Υπηρεσίας που ενεπλάκησαν σε περιπέτειες λόγω της άσκησης των καθηκόντων τους, με αποτέλεσμα μαζί με τον βασιλικό(τους τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους) να ποτίζεται και η γλάστρα(ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ).

Το θέμα που λιμνάζει εδώ και καιρό, σε σημερινή παρέμβασή της μέσω του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, η Κομισιόν παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχαν κάνει για το θέμα πέρυσι τρεις επίτροποι, ο Π. Μοσκοβισί, Μ. Τίσεν και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόφσκις, οι οποίοι είχαν τονίσει πως για την Επιτροπή και την Eurostat «είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης το 2010-2015 είναι απολύτως αξιόπιστα και με ακριβή τρόπο αναφέρθηκαν στην Eurostat».