Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 87 ετών άφησε σήμερα ο θρύλος του rock n roll Little Richard. Πρωτοπόρος της μουσικής, επηρέασε χιλιάδες καλλιτέχνες και αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες μορφές της μουσικής των τελευταίων 70 ετών.

Ο Little Richard αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια καθώς είχε υποστεί εγκεφαλικό, αλλά και καρδιακή προσβολή.

Γεννήθηκε το 1932 και έμαθε να παίζει gospel μουσική από τις τοπικές εκκλησίες. Κατά τα εφηβικά του χρόνια, έφυγε από την πατρική του κατοικία για να παίζει rhythm and blues σε νυχτερινά clubs όπου υιοθέτησε το παρωνύμιο Little Richard λόγω της έντασης των ζωντανών του εμφανίσεων.

Το 1951 υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία RCA, αλλά τα πρώτα του singles «Every Hour» και «Get Rich Quick» απέτυχαν εμπορικά. Την επόμενη χρονιά, μετακόμισε στο Χιούστον, όπου ηχογράφησε για την «Peacock» και το 1955 συνεργάστηκε για τέσσερα τραγούδια με την Johnny Otis Orchestra. Αφού έστειλε ένα demo στην Specialty Records από το Λος Άντζελες, μπήκε στο στούντιο στις 14 Σεπτεμβρίου 1955, ηχογραφώντας, μεταξύ άλλων, το κομμάτι «Tutti Frutti», το οποίο αποτέλεσε οδηγό για την μελλοντική του καριέρα.

Μέχρι το 1959, κυκλοφόρησε 36 singles για την Specialty, εκ των οποίων τα επτά έγιναν χρυσά, με τα «Long Tall Sally», «Jenny, Jenny», «Keep A Knockin» και «Good Golly, Miss Molly» να μπαίνουν στο Top10. Παράλληλα, εμφανίστηκε σε τρεις ταινίες, τις «Don’t Knock the Rock» (1956), «The Girl Can’t Help It» (1956) και «Mister Rock N’ Roll» (1957).

Τραγούδια του Little Richard διασκευάστηκαν από όλους τους μεγάλους της rock, ενώ αποτέλεσε την κύρια επιρροή των σπουδαιότερων Βρετανών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων όπως οι Beatles, οι Rolling Stones, ο David Bowie, ο Rod Steward, οι Who και ο Lemmy Kilmister των Motorhead. Η μουσική του επίσης ενέπνευσε καλλιτέχνες της soul όπως οι Otis Redding, James Brown και Michael Jackson αλλά και της hip hop.

Οι δίσκοι που κυκλοφόρησε στα 70s γνώρισαν επιτυχία, αλλά στα τέλη της δεκαετίας η δημοτικότητα του έπεσε και πάλι λόγω της επιστροφής του στην εκκλησία, όπου κήρυττε και τραγουδούσε gospel και αποκήρυττε το rock n roll, τα ναρκωτικά και την ομοφυλοφιλία του.

Το 1984, εκδόθηκε το βιβλίο The Life And Times Of Little Richard, γραμμένο από τον Charles White, το οποίο τράβηξε και πάλι την προσοχή του κοινού προς τον τραγουδιστή. Εμφανίστηκε στις ταινίες Down And Out In Beverly Hills, Why Do Fools Fall in Love και Last Action Hero, όπως και στις τηλεοπτικές σειρές Miami Vice, Martin και Full House. Έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορες διαφημίσεις, ενώ το 1988 έκανε μία γκεστ εμφάνιση στο single των U2 και B. B. King «When Love Comes to Town».

Φυσικά ο Little Richard ήταν στην πρώτη φουρνιά των καλλιτεχνών που μπήκαν στο Rock And Roll Hall Of Fame το 1986, ενώ το 1992 έπαιξε ζωντανά κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου Bill Clinton.

 

Πηγή: rockyourlife.gr