Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν τον σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Τον βραβευμένο στα φεστιβάλ των Κανών και Βερολίνου διάσημο Ιρανό σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ συνέλαβαν οι ιρανικές αρχές γιατί συμμετείχε μαζί με μια ομάδα κινηματογραφιστών που διαμαρτύρονταν μετά την κατάρρευση δεκαόροφης πολυκατοικίας στην πόλη Αμπαντάν, όπου σκοτώθηκαν 40 άτομα.

Σε ανοιχτή επιστολή της προς τις αρχές, η ομάδα ζητούσε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κατεβάσει τα όπλα και να σταματήσει να καταστέλλει αυτούς που διαδήλωναν ενάντια στην κατάρρευση του κτιρίου της Αμπαντάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρασούλοφ συλλαμβάνεται από τις ιρανικές αρχές. Το 2010 συνελήφθη μαζί με τον σκηνοθέτη Τζαφάρ Πανάχι ενώ γύριζαν μαζί μια ταινία. Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλακή, ποινή που μειώθηκε σε ένα χρόνο, ενώ, αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Ανάμεσα στα βραβεία που κέρδισε, αναφέρω το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Αντίο» το 2011, στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του φεστιβάλ των Κανών και το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI) το 2013, και πάλι στο «Ένα κάποιο βλέμμα» του φεστιβάλ των Κανών, για την ταινία του «Τα χειρόγραφα δεν καίγονται». Στις Κάνες για τρίτη φορά κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας για την ταινία του «Ένας ακέραιος άνθρωπος», ενώ το 2020 η ταινία του «Δεν υπάρχει κακό» κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας του φεστιβάλ Βερολίνου.


Φωτο: από την ταινία: «Δεν υπάρχει κακό»